Timp de mai bine de două decenii, s-au făcut tot felul de speculaţii privind locul în care au fost îngropaţi Nicolae Ceauşescu, ultimul preşedinte comunist al României, şi soţia sa, Elena, ambii executaţi chiar de Crăciun, pe 25 decembrie 1989, într-o unitate militară din Târgovişte.
Pentru ca misterul să fie total, s-a ajuns până acolo încât s-a spus că în cele două morminte din Cimitirul Ghencea Civil, pe crucile cărora sunt trecute numele cuplului dictatorial, nu s-ar afla trupurile celor doi. Pe 21 iulie, procurorii şi legiştii au scos din cele două sicrie rămăşiţele pământeşti, acoperite de hainele pe care Ceauşeştii leau purtat în ziua execuţiei, iar antropologii au declanşat imediat ample cercetări ştiinţifice menite să dea o identitate oficială celor două cadavre intrate în putrefacţie.
“În lunile care au urmat au fost studiate, după criterii riguroase, fiecare oscior, fiecare cartilagiu, chiar dacă erau alterate de trecerea timpului”, ne-au dezvăluit surse din anturajul urmaşilor familiei Ceauşescu.
Au examinat fiecare os
Ni s-a spus că după o examinare vizuală, în care au stabilit – conform procedurii – că e vorba de rămăşiţe umane, s-a trecut la faza măsurătorilor făcute cu tăblia milimetrică, compas, riglă şi bare subţiri din oţel care refac traiectoria unui proiectil ce a străpuns un os. Asta ne-au povestit medicii… aşa s-au stabilit vârsta şi înălţimea celor două persoane, dar şi leziunile provocate prin împuşcare în urmă cu 20 de ani. Aceste date obţinute prin calcule pur ştiinţifice au fost coroborate apoi cu rezultatele testelor ADN făcute pentru comparaţie şi membrilor familiei, dar şi cu informaţiile despre lucrările dentare din aur pe care Ceauşescu le avea. Totul demonstrează, fără nici un dubiu, că rămăşiţele pământeşti sunt ale soţilor Ceauşescu”, ne-au mai spus sursele citate.
Aşa au fost făcute testele
Bare subţiri din oţel au fost trecute prin craniu, pentru a reface traiectoria unui proiectil, ca în acest exemplu
Cu rigla şi tăblia milimetrică au fost măsurate oasele, pentru a stabili înălţimea celor două cadavre
Astfel de ustensile se folosesc pentru a analiza fiecare cartilagiu din trup
fotografii: Cristian Burcioiu
Dezgropaţi la cererea urmaşilor
Exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale celor despre care se credea că sunt ale soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu a fost făcută la cererea lui Mircea Oprean şi a lui Valentin Ceauşescu – ginerele şi, respectiv, fiul dictatorului – la data de 21 iulie 2010. Acest lucru s-a putut întâmpla numai după ce Oprean a obţinut sentinţa definitivă care i-a dat dreptul legal să deschidă cele două morminte din Cimitirul Ghencea Civil şi să dea oasele specialiştilor de la IML pentru a fi studiate. Costurile cercetărilor, ce se ridică la câteva mii de lei, au fost plătite de Oprean.
Îngropaţi, împreună, tot la Ghencea Civil?
Acum, la sfârşitul cercetărilor ştiinţifice, urmaşii cuplului dictatorial vor lua decizia unde să îngroape osemintele soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu. În ziua exhumării, Mircea Oprean avansa ideea că acestea vor ajunge tot într- un mormânt din acelaşi cimitir.
“Familia va cumpăra un alt loc la Ghencea, în care îi va îngropa pe amândoi”, a spus el atunci. Legat de misterul identităţii celor două cadavre îngropate la Ghencea Civil, bărbatul spunea, în urmă cu trei luni: “Eu înclin să cred că sunt ei, dar până nu se face ADN-ul nu sunt convins sută la sută. Am îndeplinit, astfel, ultima dorinţă a lui Zoe (n.r. – fiica soţilor Ceauşescu). Azi (n.r. – 21 iulie) am dezgropat neomenia celor care s-au erijat în conducătorii ţării”.
Libertatea v-a prezentat în exclusivitate mondială imagini de la deshumarea cuplului Ceauşescu