În caz de atac, ne putem ascunde şi la metrou

Tunelurile din subsolurile blocurilor de locuinţe reprezintă doar un sfert din totalul adăposturilor antiaeriene – cel puţin în Bucureşti.
Ne-a dezvăluit acest lucru istoricul Bogdan Jugănaru (foto), de la Biblioteca Academiei Române, care ne-a făcut şi o scurtă cronologie a acestor catacombe.
“Primele adăposturi cu destinaţie clară antiaeriană, ce aveau ca scop principal protejarea populaţiei civile, au fost construite în Bucureşti în perioada premergătoare Primului Război Mondial, odată cu apariţia şi dezvoltarea aviaţiei militare ca armă ofensivă. În perioada interbelică, aceste adăposturi au fost perfecţionate. Acum, numai în Capitală, de exemplu, există peste 4.000 de adăposturi antiaeriene, dintre care 900 sunt în subsolurile blocurilor. Restul sunt la metrou, sub Casa Poporului ori în alte locuri”.

În 2008, era vorba ca Primăria să dea bani pentru întreţinere

În urmă cu şase ani, Primăria Capitalei a luat în considerare, cel puţin la nivel declarativ, alocarea de fonduri pentru întreţinerea şi, acolo unde era cazul, repunerea în funcţiune a adăposturilor existente în subsolurile blocurilor. Banii ar fi urmat să meargă direct către asociaţiile de proprietari. Administratorul blocului din Militari care ne-a însoţit în “excursia” prin buncăr ne-a spus însă că nu a văzut nici până în ziua de azi vreun leu de la primărie.
Fotografii: Gabriel PătruţVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

 
 

Urmărește-ne pe Google News