Într-o declarație acordată ziarului Libertatea, fostul lider liberal declară că PNL a obținut un rezultat foarte prost la alegeri și are în față patru ani în care partidul trebuie reconstruit, în Opoziție.

Stolojan consideră că PNL nu a reușit să contracareze propaganda PSD și ALDE cu privire la performanța Guvernului Cioloș, pe care aceștia l-au identificat cu zero rezultate.

”PNL a apărut în fața oamenilor ca principalul susținător al Guvernului, și apoi a apărut acel clip nefericit în care apărea imaginea lui Cioloș cu cifra zero și au trebuit să îl retragă”, a spus Theodor Stolojan, adăugând că un motiv al scorului mic al PNL la alegeri a fost și neimplicarea lui Dacian Cioloș în campanie și ezitarea de a anunța public susținerea pentru PNL, până în ultimele zile de campanie, prea târziu pentru a avea un efect în rândul votanților.

O serie de mesaje neinspirate. Eu nu le-aș denumi stângăcii, ci pur și simplu cei care le-au propus au dat dovadă de incompetență. Nu este admisibil ca cei care au gândit un mesaj în care au gândit cuvântul ”pogrom”, să îi dai drumul pe piață, și să trebuiască să îl retragi, apoi, din cauza protestelor pe deplin justificate”, spune europarlamentarul PNL despre campania PNL.

Stolojan mai consideră că partidul a pierdut și din cauza bâlbâielii de la alegerile locale, cu retragerea mai multor variante de candidat la primăria generală. ”Și aici, nu avem nicio scuză, decât propria noastră problemă internă”, apreciază Theodor Stolojan.

S-a pierdut foarte mult timp cu procesul de unificare dintre cele două partide, în teritoriu. Lumea a fost prea preocupată de această problemă, cine conduce organizația și mai puțin de campanie”, afirmă el, adăugând că în campanie, conducerea nu a mers în orașele mici, ci doar în orașele reședință de județ.

Stolojan critică și unele măsuri din programul de guvernare. Referitor la scutirea de impozit a pensiilor, europarlamentarul afirmă că, în calitate de economist, nu consideră că această soluție nu este una bună. Mai degrabă ajuți oamenii cu probleme prin sistemul social pentru astfel de cazuri”, afirmă el.

Theodor Stolojan a criticat și structura de conducere a partidului, după fuziunea PDL cu PNL. ”Nu poți să ajungi să ai opt prim-vicepreședinți și peste 30 de vicepreședinți”, spune Stolojan, care adaugă că era nevoie ca vicepreședinții să răspundă de direcții strategice.

Stolojan declară că este nevoie de alegeri în PNL, pentru ”a încheia odată cu sistemul acesta de a numi de sus în jos conducerile organizațiilor”, proces care a costat partidul foarte mult, în scorul de la alegeri.

Theodor Stolojan mai afirmă că punerea unor oameni tineri pe liste, din afara partidului, a costat PNL pentru că aceste personalități nu au fost identificate cu imaginea PNL, ci au fost priviți ca o soluție de urgență.

”Partidul are nevoie de o reconstrucție în interior, de alegeri în toate filialele”, a adăugat Stolojan, despre reformarea PNL.

Europarlamentarul nu exclude varianta unui lider din afara partidului, dacă este o personalitate puternică. Despre cei care și-au anunțat deja intenția de a candida la Congres, Theodor Stolojan consideră că varianta Cătălin Predoiu nu este una rea, în ciuda atacurilor la adresa acestuia. ”Predoiu a fost sacrificat, când s-a ajuns la al treilea candidat de primar general”, a spus Stolojan.

Urmărește-ne pe Google News