La anumite intervale de timp, la birourile de stare civilă din București se prezintă anumite personaje, deosebit de vocale, care cer nici mai mult, nici mai puțin decât să le fie șterș codul numeric personal din certificatul de naștere. Pentru aceasta încearcă să obțină constatatorul de naștere emis de spitalul sau de maternitatea la care s-au născut, act în baza căruia se obține certificatul de naștere. Cum însă acest document poate fi eliberat, conform legii, doar autorităților, nu și persoanelor fizice, până la scandal nu este decât un pas. De ce toată această luptă dusă împotriva CNP-ului?
”Eu m-am născut om liber, nu mi s-a cerut acceptul să fiu numerotat, înregimentat. Nu vreau să corespund unui număr. E dreptul meu să nu fiu numerotat, așa că vă cer ștergerea acelui număr din certificatul meu de naștere!”, este sloganul tras parcă la indigo al persoanelor care au cerut vehement autorităților locale să îi scape de CNP-ul buclucaș.
Radierea CNP-ului din certificatul de naștere e ilegală
Firește, această modificare în documentul care atestă nașterea fiecăruia dintre noi este imposibilă. Fiecărui român îi este atribuit acest număr unic format din 13 cifre care nu poate fi șters din acte.
”Și la noi, la Biroul de stare civilă al Sectorului 5 au venit persoane care au cerut să le fie șters CNP din documente. Le-am explicat că acest lucru este imposibil pentru că radierea lui e ilegală. I-am îndrumat să se adreseze instanței dacă pe noi nu ne cred că CNP-ul nu poate fi radiat din certificatul de naștere ”, ne-a declarat Oana Crețu, șefa Biroului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Sectorului 5.
Cel mai probabil, solicitanții sunt adepții unor secte
Însă, cei despre care se crede că sunt adepți ai unor secte, ai unor culte nerecunoscute de biserică, s-au îndreptat cu imposibilele lor cereri înspre mai toate sectoarele Capitalei. Surse din administrația locală vorbesc chiar despre câteva sute de astfel de persoane care au cerut radierea CNP-ului din cetificatul de naștere.
”Cei mai mulți sunt tineri care au 25-30 de ani și care locuiesc în afara României. O dată s-au dus chiar și 30 de persoane la un birou de stare civilă. E vorba chiar de sute de persoane care, la nivel de Capitală, au cerut radierea CNP-ului, dar firește cererile lor nu pot fi aprobate pentru este ilegal. În susținerea demersului lor, unii dintre ei ne-au prezentat chiar și copii ale constatatorului de naștere pe care nu știm cum le-au obținut”, ne-au explicat surse din administrația locală.
Când intervine o problemă juridică, CNP-ul e obligatoriu
Fără CNP pot trăi doar persoanele de cetățenie română care au apucat timpurile când acest număr unic nu exista și care au îmbătrânit în afara granițelor României. Și ei, însă, dacă au o problemă juridică în România sunt nevoiți să facă cerere de atribuire a numărului unic care, iată, îi supără pe adepții cine-știe-cărei secte. Altfel, nicio autoritate nu-i poate lua în seamă. pentru că nu îi poate identifica după legile statului român.
Ce este codul numeric personal?
Codul numeric personal (CNP) este o înșiruire unică de 13 cifre atribuită la naștere fiecărei persoane născute în România. Acesta figurează pe certificatul de naștere și, ulterior, va fi trecut pe toate documentele emise de statul român: carte de identitate, permis de conducere. CNP-ul a fost introdus ca element obligatoriu de identificare în actele de identitate, de stare civilă, dar și în alte acte personale printr-un decret prezidențial semnat de Nicolae Ceaușescu la fata de 2 martie 1978.
Citește și:
Părintele Necula: Crăciunul nu vine să ne facă ”alergător la raft”. Sărbătoarea nu trece după zilele libere. Să lăsăm năravurile vechi!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro