Ţara noastră ajunsese la finele anului 2015 la performanţa de a exporta lunar câte 140.000 de metri cubi de cherestea de răşinoase, după ce la sfârşitul lui 2014 volumul din acest material ajungea la 200.000 mc, potrivit datelor Eurostat. Dar pentru a trimite aceste cantităţi uriaşe de cherestea în statele din întreaga lume, la noi au trebuit tăiate păduri, hectare întregi. “Dintr-un metru cub de lemn răşinos se obţine, dacă este un gater performant 0,75 metri cubi de cherestea, iar în cazul foiaselor, din aceeaşi cantitate se obţin 0,5 metri cubi de cherestea”, ne-a declarat Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor.
Câtă pădure am exportat
Asta înseamnă că pentru Liban, unde în 2015 am trimis, lunar, 12.000 de metri cubi de cherestea s-au recoltat 16.000 de metri cubi de lemn. Cum de pe un hectar de pădure se scot, în medie, 300 de metri cubi de lemn, înseamnă că în fiecare lună am tăiat cam 53,3 hectare de pădure. Mai pe scurt, pentru a exporta acea cantitate de cherestea de răşinoase în Liban, am tăiat câte 1,8 hectare de pădure pe zi. Pentru tot lemnul exportat în acest stat, România a primit aproape 27 de milioane de euro.
De asemenea, pentru a trimite cantităţile uriaşe de cherestea în Turcia, România a ras de pe faţa pământului câte aproximativ un hectar de pădure în fiecare zi. Numai pentru ţările din tabelul de mai jos, am tăiat zilnic câte 5,5 hectare de pădure de răşinoase
Cifre deloc îmbucurătoare
Potrivit statisticilor woodstat.se, România a exportat aproape 14 milioane de metri cubi de cherestea de răşinoase între anii 2010 şi 2015. Pentru aceştia a fost nevoie de 18,64 milioane de metri cubi de lemn brut, proaspăt tăiat. Iar pentru a recupera pierderea aceasta de lemn, România va trebui să replanteze peste 62.100 de hectare de pădure, adică o suprafaţă echivalentă cu oraşul Mangalia (suprafaţă administrată – 62.260 hectare).
Potrivit specialiştilor, pentru a tăia un brad este nevoie de maximum 2 minute, în funcţie de experienţa tăietorului, iar pentru ca acel brad să ajungă la maturitate are nevoie de 60 până la 80 de ani.