Potrivit reprezentanților din industria ospitalității, o parte din românii care pleacă în vacanțe fac un renume negativ tuturor turiștilor de la noi din țară pentru că nu au un comportament adecvat când vine vorba de consum.
Aici vorbim de ce se întâmplă în hotelurile care oferă all-inclusive și demipensiune. Taxa pe ce nu mănânci nu are rolul de a mai ciupi de la turiști niște bani, din contră.
Educăm cu biciul financiar
„Taxa are ca rol educarea românilor care merg în vacanțe și iau mai mult decât consumă. Nu spune nimeni să nu mănânci până nu mai poți, atât timp când termini ce ai luat. Nu spune nimeni să nu bei până cazi lat. Dacă vezi butoiul cu bere poți chiar să îți tragi un scaun lângă el și să bei, nu o să îți interzică nimeni. Dar nu lua trei farfurii cu mâncare cu vârf și mănânci doar una, restul lăsând la masă să se strice. La fel și la băutură, poți să bei cât vrei, dar nu lua 8 pahare de bere, bei doar trei și restul lași acolo că ți s-a încălzit, dar mergi să iei alta rece”, ne-a declarat Dan Anghelescu, proprietar La Piovra Turista.
Reprezentanții agențiilor de turism spun că acesta este un trend pe care românii îl practică și aduc un renume rău restului turiștilor. „Turiștii germani, care sunt destul de calculați în astfel de situații, dacă văd că se repetă și nu sunt repercusiuni ar putea să împrumute și ei obiceiul ăsta nociv”, a mai spus Anghelescu.
Nu de puține ori ne-am pus mâinile la ochi atunci când ne-am văzut conaționalii plimbându-se cu platouri pline de mâncare spre proriile mese de parcă și-ar fi făcut provizii pentru al Treilea Război Mondial sau turiști care luau „ceva și la pachet” că poate li se face foame în autocar. Pentru genul acesta de români se va impune această taxă, sunt de părere hotelierii.
Cum va fi implementată însă și cine va fi desemnat să le numere dumicații și să le încarce notele de plată rămâne de văzut. Însă inițiatorii susțin că planul lor este viabil și va putea fi pus în aplicare…
Citește și: Criză de locuri de muncă pe litoral. Stațiunile duc lipsă de ospătari, cameriste și barmani calificați