Principala armă a hakerilor este un sistem informatic performant creat de marina militară americană pentru a-și pune la adăpost comunicațiile și informațiile lansate în spațiul virtual. În timp, softul – care ascunde IP-ul calculatorului și asigură postura de anonim pe internet -, a fost abandonat de ”părinții” săi, a scăpat pe piața liberă și a intrat pe mâna unor indivizi care-l folosesc în atacuri informatice urmate de cereri de răscumpărare.

”E un soft care e la liber și se poate instala în doar cinci minute. Cu el utilizatorul ajunge în partea întunecată a internetului (n.r.dark site) unde se înarmează cu tot ce are nevoie și unde poate să pregătească, din postura de anonim, orice atac informatic”, ne-a declarat scms. Ionuț Stoica, șeful Biroului de Investigare a Infracțiunilor Informatice din cadrul IGP. Cum se derulează o astfel de lovitură în spațiul virtual? Hakerul trimite un mail criptat la adresa electronică vizată, iar calculatorul, laptopul sau cardul vizat ”îngheață”.

Din acel moment, utilizatorul de drept, proprietarul, nu mai are acces la propriile informații pe care nu le mai poate accesa și care astel devin inutilizabile. Atacul ”teroriștilor” internetului este urmat de o cerere de răscumpărare al cărei cuantum variază în funcție de valoarea informațiilor și de ”rangul” celui virusat. Cel mai adesea este vorba de sume care se învârt în jurul a 1.000 de dolari în schimbul cărora hakerii ar pune la dispoziție antidotul, cheia pentru decriptarea atacului cibernetic.

”Se cer bani virtuali (n.r bit coin) pentru răscumpărare. Sunt mai greu de depistat și de urmărit. Apoi, suma este schimbată – fie la case de schimb oficiale, fie prin diverse filiere, la ”negru”, în bani reali care sunt astfel spălați și intră în circuitul normal”, explică scms. Stoica.

Numai de la începutul acestui an polițiștii bucureșteni de la Crimă Organizată din IGP au contabilizat, spun surse judiciare, sute de asemenea atacuri venite din SUA sau din țări din Europa Centrală. Însă, numărul lor ar putea fi mult mai mare pentru că nu toate victimele reclamă atacurile venite din fie din zona ”întunecată” a internetului, fie din cea oficială dar protejată de ”arme” electronice obținute cu ajutorul softului folosit o dată de armata americană.

Răscumpărările sunt plătite degeaba, informațiile oricum se pierd

Cererile de răscumpărare a informațiilor din calculatoarele virusate sunt făcute de hakerii care promit victimelor că le pot oferi ”cheia” decriptării atacului cibernetic. Totul este de fapt, o mare minciună pentru că o dată virusate, informațiile din echipamentul electronic nu mai pot fi recuperate.

”Cei care au fost victime ale unui astfel de atac să nu trimită banii pentru recompensă în conturile indicate. Practic, nu există posibilitatea decriptării informațiilor atacate cibernetic. Atacul persistă, informațiile oricum sunt pierdute, iar banii vor fi plătitți degeaba. Sută la sută, nu există o asemenea cheie”, e de părere  scms, Ionuț Stoica, șeful Biroului de Investigare a Infracțiunilor Informatice din cadrul IGP.

 
 

Urmărește-ne pe Google News