Astfel că tinerii preferă să stea acasă sau prin cârciumi pentru 350-500 de lei de la stat decât să muncească la fermă pentru 1.000 de lei. Un alt minus pentru fermieri este reprezentat și de populația tot mai îmbătrânită de la țară.

„O problemă din agricultură este faptul că nu mai avem forţă de muncă. Nu mai găseşti un om care să vină să-ţi dea cu o mătura prin fermă. România a a ajuns să deţină un record în ceea ce priveşte ajutoarele sociale. (…) Tinerii nu mai vor să muncească și preferă să stea prin cârciumi”, a declarat Baciu.

Potrivit lui, mai nou dacă sunt puși la muncă își iau scutiri medicale și dacă ajung la doctor încep să se plângă. „Cum la țară medicii nu au aparatura necesară să verifice dacă ceea ce spun este adevărat le dau scutiri și așa ajung să își prescrie singuri și tratament de bautură de 3 ori pe zi”, i-a criticat fermierul pe tineri.

Ce salarii au cei din agricultură

Potrivit cifrelor INS solicitate de Libertatea, în prezent salariile din agricultură, chiar și pentru necalificați sunt de 2-3 ori mai mari decât ajutorul social. Dar chiar și așa, tinerii aleg fie să stea acasă pe bani mai puțini sau, sunt și alte cazuri în care aceștia pleacă din țară. Așa se explică și faptul că populația României din mediul rural este extrem de îmbătrânită.

Un muncitor necalificat din agricultură, silvicultură și pescuit, la nivelul lui octombrie 2015, salariul brut pentru un muncitor necalificat era de aproape 1.200 de lei, adică undeva la 890 de lei salariu net. Numărul acestora se ridică la 29.000, iar dacă vorbim de cei calificați numărul lor era de 18.900 de angajați. Salariul brut de bază al acestora era de 1354 de lei, în medie, adică aproape 1000 de lei, în mână.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News