Citește și:
- Cel puțin 60 de morți, în urma incendiilor din Grecia. MAE monitorizează situația
- Mărturii din Grecia devastată de incendii: „Este un adevărat iad negru”
- Avertizare de călătorie pentru Grecia, în urma incendiilor de vegetație devastatoare
Câteva dintre declarațiile româncei zugrăvesc doar o mică parte din tabloul sumbru al unei nenorociri care a lovit Grecia și pe care toți elenii o consideră ”o tragedie națională”
”Nu mai vedeam luminile portului sau ale oraşului, vedeam doar flăcări. Un fum uriaş, negru, gros, care acoperea tot cerul” a povestit femeia.
”Am văzut doi oameni în apă. Toată lumea a început să ţipe, să le strige să reziste, iar în câteva secunde membrii echipajului au aruncat spre ei două colace de salvare”
”Toată lumea de pe vapor a aprins luminile telefoanelor şi încercam să luminăm cum puteam apa şi ne uităm după alţi supravieţuitori”
”În jurul nostru erau alte 4 vapoare mari care stăteau şi fiecare încerca să salveze cât mai mulţi oameni din apă.”
Aflată în vacanţă, Alice Bursuc, beauty editor la revista Elle, a trecut prin clipe de neimaginat luni seara, în momentul în care s-a întors cu feribotul în Atena. Aceasta a povestit pentru cotidianul Libertatea momentele terifiante care trăite după izbucnirea incendiului de proporţii de pe coasta Greciei.
„Eram pe insula Andros, la 2 ore de mers cu feribotul de Atena, iar pe la prânz am început să simt un miros puternic de fum, dar nu se vedea nimic. Seara, am plecat spre Atena în jurul orei 20:20, iar pe la 22:00, cu 20 de minute înainte de destinaţie, ne-am oprit în mijlocul mării. M-am apropiat de balustrada, eram departe de ţărm, dar vedeam cum arde ţărmul din jurul portului Rafina. Nu mai vedeam luminile portului, sau ale oraşului, vedeam doar flăcări. Un fum uriaş, negru, gros, care acoperea tot cerul”, a început Alice Bursuc descrierea coşmarului prin care a trecut.
Incendiul devastator a izbucnit într-o ravenă aflată în munţii din vecinătatea oraşului Kineta, o staţiune populară printre locuitorii Atenei, aflată la mică distanţă de Capitala Greciei. Flăcările au fost intensificate de rafalele puternice de vânt și au cuprins suprafeţe extinse de păduri de pin, extinzându-se rapid şi spre alte zone din apropierea oraşului.
Ministerul Afacerilor Externe din România a emis o avertizare de călătorie pentru Grecia în urma incendiilor de vegetaţie care au devastat zona Atenei.
Iniţial, Paza de Coastă a Greciei a anunţat dispariţia a zece persoane, care ar fi plecat cu o ambarcațiune din zona afectată de incendii. Cele zece persoane, cu toţii turişti aflaţi în vacanţă, au fost descoperiţi în largul mării de vaporul pe care se afla şi Alice Bursuc.
Primii salvați, un cuplu de danezi care a reușit să urce în barca unui pescar
„Ne uitam catre Rafina si vedeam o zonă neagră şi numai foc şi fum care se ridica spre cer. La un minut dupa ce feribotul a oprit motoarele, am auzit ţipete, urlete. Ele veneau din apă. Toata lumea s-a dus pe o parte a vaporului, ca în Titanic. Am văzut doi oameni în apă. Toată lumea a început să ţipe, să le strige să reziste, iar în câteva secunde membrii echipajului au aruncat spre ei două colace de salvare, care aveau ataşate şi lumini, ca să poată fi văzute în întuneric. Dar curentul era atât de puternic încât cei doi naufragiaţi nu au putut ajunge la ele, aşa că a început operaţiunea de salvare. A fost coborâtă o barcă de salvare în apă şi cinci membri ai echipajului au pornit spre cei doi aflaţi în apă. După câteva minute i-au găsit şi i-au adus la bord. Erau în stare de şoc, nu ziceau nimic, stateau în şezut, se ţineau de mână şi se vedea că erau epuizaţi„, a descris Alice Bursuc momentul salvării.
Mai târziu aveau să afle că cei doi, un bărbat de aproximativ 50 de ani şi o femeie de aproximativ 40 de ani, făceau parte din grupul de 10 danezi care urcaseră într-o barcă de pescari şi se refugiaseră în mijlocul mării de flăcările ucigătoare. Dar ambarcaţiunea, în care cu greu au loc 3 oameni, a fost luată de curenţi şi la un moment dat s-a sfărâmat.
O mamă cu un copil de 6-7 ani agățat de gât
„Noi nu înţelegeam de ce sunt oamenii aceia atât de mult în larg. Eram la vreo 10-20 de kilometri de coastă. Toată lumea de pe vapor a aprins luminile telefoanelor şi încercam să luminăm cum puteam apa şi ne uitam după alţi supravieţuitori. Am aflat că au fost foarte mulţi care au luat prima barca pe care au găsit-o, şi au sărit în apă ca să scape de incendiu. Dar vântul a bătut atât de tare încât i-a dus în larg. În jurul nostru erau alte 4 vapoare mari care stăteau şi fiecare încerca să salveze cât mai mulţi oameni din apă. Membrii echipajului de pe feribotul pe care mă aflam eu au salvat încă 4 oameni din mare. Printre cei salvaţi era o mamă, iar de gâtul ei stătea agăţat un copil de 6-7 ani. Aceştia nu ziceau nimic. Stăteau în fund, cu capul pe genunchi”, a mai povestit Alice Bursuc.
În scurt timp, deasupra feriboturilor au apărut mai multe elicoptere de salvare, care scoteau din apă alţi supravieţuitori ai inferunului din Atena. După aproape patru ore şi jumătate, feribotul al bordul căruia se aflau peste 600 de oameni, şi 6 oameni salvaţi din apă, a pornit spre Portul Rafina.
Neputincios în fața incendiului devastator
„În port era nenorocire, era fum gros, nu se putea respira, toată lumea era cu tricourile pe faţă. Debarcarea a durat o oră şi jumătate, în condiţiile în care în mod normal se face cam în 20 de minute. Acum, aici e o zi dramatică. Cerul e acoperit de nori, pe străzi e o atmosferă sumbră, toata lumea se uită la televizor. Există tot felul de speculaţii, că focul ar fi pornit de la o scânteie şi a fost purtat apoi de vântul puternic. Sau că a fost un accident. Dar nu este exclusă nici posibilitatea unei mâini criminale. Personal, nu îmi vine să cred prin ce am trecut, sunt şocată. Te simţi atât de neputincios, cu toate măsurile lor de intervenţie, simţi că nu ai nicio putere în faţa focului. E o dramă natională”, a mai precizat Alice Bursuc.
Bilanțul incendiilor din Grecia a ajuns la 60 de morți. Salvatorii au povestit că trupurile neînsuflețite a 26 de adulți și copii au fost găsite în această dimineață, în satul Mati. Oamenii au murit ținându-se în brațe, captivi în infern, la doar câțiva metri distanță de mare. Bilanțul ar putea să crească pe măsură ce numeroase alte persoane sunt date dispărute.
Foto: Kalogerikos Nikos