Liderii UDMR își freacă mâinile după alegerile din 9 iunie, unde, deși au avut inițial emoții privind pragul, reprezentanții Uniunii au ieșit mai bine decât se așteptau.
„Alegerile de duminică au fost un succes istoric, cel mai bun rezultat din ultimii 20 de ani. Este un succes comun al maghiarilor din România și al UDMR! Aceste cifre înseamnă mai mult decât mandate câștigate: în spatele lor sunt oameni, o comunitate puternică, viabilă, care vrea să facă ceva pentru viitorul său și care speră că este posibil să-și planifice un viitor aici, acasă, în țară”, a transmis luni Kelemen Hunor, președintele UDMR, în condițiile în care Uniunea a luat aproximativ 579.000 de votanți.
Într-o emisiune la Prima News, purtătorul de cuvânt al UDMR, Csoma Botond, sublinia că au reușit și românii să-i voteze. Ceea ce a omis reprezentantul UDMR să spună este că sprijinul a venit inclusiv printr-o mobilizare a foștilor parteneri de guvernare, PNL și PSD, potrivit informațiilor Libertatea. De altfel, încă din campania electorală, Libertatea a precizat că la nivelul celor două formațiuni care asigură coaliția exista o înțelegere să ajute UDMR, pentru a putea face pragul, liberalii fiind interesați mai ales pentru că Uniunea e din aceeași familie politică, în timp ce PSD îi vrea potențiali colaboratori într-o formulă guvernamentală, dacă după alegerile din toamnă nu se mai înțeleg cu liberalii.
La rezultatul istoric al UDMR nu au contat doar voturile aduse din județe dominate masiv de etnici maghiari, ca Harghita și Covasna, sau alte județe cu reprezentare bună – Mureș, Satu Mare, Bihor, ci a existat o mobilizare și în sudul țării, în Oltenia și o parte a Munteniei. Până la urmă, un partid care este cu jumătate de picior în guvernarea locală (în condițiile în care încă au prefecți și subprefecți) nu se lasă la greu.
Doljul a început să se înverzească
Libertatea a parcurs și analizat 1.582 de procese-verbale din trei județe din Oltenia (Dolj, Gorj și Olt), dar și din județul înfrățit, Teleorman, vecinul Oltului și cu o structură a populației asemănătoare cu celelalte, precum și o culoarea politică similară.
Cel mai mare județ dintre cele analizate e Dolj. În acest județ, la ultimul recensământ, cel din 2021-2022, au fost declarate 87 de persoane de etnie maghiară, în rândul populației rezidente. Însă la urne, în cazul europarlamentarelor, UDMR a primit sprijinul a 3.540 de voturi. O bună parte din voturi, adică 1.327, au venit de la cele 173 de secții din Craiova.
Minunea care n-a mai fost la Maglavit, ci la Preajba
Cel mai mare număr de votanți UDMR a fost la secția de votare din satul Preajba, comuna Malu Mare. 128 de persoane au votat la secția 397 cu Uniunea, într-o secție unde au fost doar 71 de alegători pe liste suplimentare, ceea ce înseamnă că o bună parte dintre susținători sigur a venit din plan local.
O a doua secție de votare care a avut un număr consistent de votanți UDMR în Dolj este tot în Preajba, cu 63 de voturi. Un număr asemănător de voturi pro-UDMR a fost și într-o secție de votare din Calafat, adică 57 de voturi. 32 de voturi au fost pentru UDMR și în două secții de votare din Maglavit, localitatea faimoasă după ce în perioada interbelică se spune că Dumnezeu i s-ar fi înfățișat ciobanului Petrache Lupu.
În Gorj, alt județ al Olteniei, au fost 1.816 voturi pentru UDMR, cu toate că la ultimul recensământ, rezidenții etnici maghiari au fost 114. Spre deosebire de Dolj, unde au fost și secții cu număr mare, în Gorj, cel mai mare număr de voturi UDMR au fost într-o secție din Peștișani (33 de voturi) și Godinești (30 de voturi).
În schimb, județul Olt, controlat covârșitor de PSD (de altfel, secretarul general al partidului, Paul Stănescu, provine din această filială), a avut 1.133 de voturi pentru UDMR, iar o localitate s-a evidențiat în mod special. La secția 270 din Osica de Sus (comună aflată între Caracal și Slatina), 107 voturi au fost pentru UDMR la europarlamentare. Numărul voturilor pe liste suplimentare a ajuns la 15, ceea ce ne arată că circa 90 de localnici au mers pe mâna partidului condus de Kelemen Hunor.
Și în Scorniceștiul natal al lui Nicolae Ceaușescu au fost 13 voturi pentru UDMR într-o secție de votare. De menționat că în județul Olt, conform ultimului recensământ nu exista niciun etnic maghiar.
De la Dăncilă, la UDMR
Nu s-a lăsat mai prejos nici Teleormanul, județul cu cel mai sudic oraș, Zimnicea, în care au fost găsite resurse pentru sprijinul UDMR. Conform ultimului recensământ, 22 de persoane din populația rezidență declara că are etnie maghiară. Cu toate acestea, 1.108 persoane au votat cu UDMR la europarlamentare, voturile fiind distribuite în toate zonele din județ.
Însă în Teleorman a fost doborât recordul pe secție de votare în ceea ce privește cele patru județe analizate. În Videle, oraș devenit celebru după ce a dat-o pe Viorica Dăncilă prim-ministru PSD în perioada 2018-2019, lumea s-a înghesuit să voteze UDMR, care a adunat 129 de voturi. La una dintre secțiile de votare din orașul care în datele de la ultimul recensământ nu are trecut vreun etnic maghiar, nu mai puțin de 110 persoane au votat Uniunea.
Iar prin oraș nu a fost vorba de turiști maghiari care să vină să sprijine partidul condus de Kelemen Hunor. Pentru că la secția în cauză au fost doar 32 de voturi pe liste suplimentare. Ceea ce înseamnă că și dacă cele 32 de voturi mergeau la UDMR, tot rămâneau 78 de localnici deciși să-i trimită în Parlamentul European pe Iuliu Winkler și Lorant Vincze.
De obicei, UDMR a luat prin secții doar câteva voturi, însă au mai fost situații în care alegătorii au mai fost generoși, adică 25 de voturi pentru UDMR în secția de la Găleteni, 20 de voturi într-o secție din Turnu Măgurele, 20 de voturi în una de la Crângu. Și într-o secție din Smârdioasa Uniunea a obținut 22 de voturi. Până și într-una din cele mai de sud comune din țară, Suhaia, într-o secție de votare, UDMR a luat 7 voturi.
Sociolog: E un interes al partidelor mainstream
Contactat de Libertatea, sociologul Alfred Bulai a precizat că nu poate fi dată o explicație sociologică pentru numărul mare de voturi pentru UDMR, fiind o situație care s-a mai repetat și în trecut, adică sprijin oferit de marile partide românești.
„Este clar că există un mare interes al partidelor mainstream ca UDMR să fie reprezentată în Parlamentul European. Și e și interesul României, pentru că UDMR reprezintă o parte semnificativă din populația României, să aibă voci acolo. E bine să ai o formă oficială de reprezentare. Plus că unele înțelegeri sunt pe termen lung și vor fi momente când și marile partide vor avea nevoie de UDMR. Nu cred că se pune problema pierderii a câteva voturi pe secție, în cazul partidelor mainstream, la europarlamentare”
Pe de altă parte, sociologul nu exclude nici posibilitatea să fie date voturi și din confuzie sau pentru a nu vota cu partidele clasice românești, dacă a existat o dezamăgire față de acestea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MihaiDinu • 15.06.2024, 06:18
Când toate argumentele fraudării alegerilor sunt evidente, încerci sa explici “științific”, sociologic, cu “interesul României” de a avea voci acolo in PE. Hoția trebuie bine dosită de “avocați” bine plătiți.
Eglwyswrw • 15.06.2024, 03:17
De ce toata agitatia ? Pentru dreptu' de a fi injurat de toti *** ? Vai, ce prost sunt romanii, ce ***. *** Deci pentru asta ne agitam cu directive *** de la UE si cu cheltuieli pentru NATO ? Ete, putem sa nu cheltuim nici un ban si *** Unii vor sa faca bantustan pe-aici, iar asta se poate face si daca nu-ti pasa de toti carnatii care spun vorbe mari. Democratie ? Ce-i aia ? drpetu' de a fi injurat fiindca esti roman ? ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
1951 • 14.06.2024, 18:20
Eu cred ca gresiti.Din cauza ca stampila de VOTAT afost prea impregnata cu cerneala votul de pe pagina anterioara a trecut si pe urmatoarea pagina la UDMR.Daca aveti posibilitatea vedeti ce partid a fost pe pagina anterioara in drept cu UDMR si in judetele din sud veti vedea a doua stampila.Prin penetrarea hartiei acel partid a fost frustat de vot , vot atribuit eronat UDMR-lui.