Un lucru e clar. Tânărul escroc a fost atât de hotărât să ”producă” niște bani încât, încă de dimineață, s-a pus serios pe treabă. A luat cartea de telefoane și, la o cafea băută în tihnă, a răsfoit-o tacticos și a început să sune la întâmplare la numerele posturilor fixe ale unor oameni care, credea el, o să-i cadă în plasă.
Fiecăruia dintre ei le-a îndrugat aceeași poveste, una clasică din care nu au lipsit ingredientele principale legate de un teribil accident de circulație în care este implicat fiul sau fiica celui ”agățat” telefonic. Marian – cel care se recomanda sobru a fi procuror -, juca destul de tare mizând pe dorința celui de la capătul celălalt al firului de a-și salva odrasla de o anchetă care se putea termina prost, ba chiar în arest. Din acest motiv, sumele pe care falsul procuror le cerea pentru a mușamaliza cazul nu erau mai mici de 10.000 de lei și ajungeau, dintr-o singură vorbă, chiar și la 30.000 de lei.
Miza pentru mușamalizarea unui caz și libertatea fiicei, ”doar” 30.000 de lei
După ce a tocit cartea de telefoane, de unde a luat zeci de numere de telefon numai într-o zi, Marian a crezut că l-a prins pe Dumnezeu de un picior. În sfârșit, o bătrână părea că e interesată de colaborarea cu ”procurorul” Marian motiv pentru care i-a dat întâlnire în scara blocului ei, loc unde avea să se perfecteze afacerea. Miza, ”doar” 30.000 de lei, o nimica toată având în vedere că în joc ar fi fost libertatea fetei bătrânei. Numai că escrocul a ”mirosit” ceva și nu s-a mai dus la întâlnirea unde îl așteptau judiciariștii clujeni și polițiștii din Dej alertați de potențiala victimă în vârstă de 72 de ani care a realizat că e ceva necurat la mijloc.
Falsul procuror își suna victimele cu pauze de zece minute fără să știe că e ascultat
Cu poliția pe urme și cu telefonul ascultat minut cu minut, infractorul avea să se mai bucure doar de vreo zece minute de libertate din acel moment, timp în care a mai racolat telefonic o femeie în vârstă de 63 de ani, tot din Dej. Scenariul a fost același, numai că Marian s-a ”mulțumit” de astă dată doar cu…10.000 de lei, prețul unui dosar curat pentru fiica sexagenarei care, chipurile, fusese implicată într-un grav accident rutier.
De astă dată, tranzacția a avut loc. În momentul în care Marian ”procurorul” a pus mâna pe plicul în care femeia îndesase 10.000 de lei, așa-zisul preț al libertății fiicei sale, judiciariștii de la Poliția Dej și cei de la IPJ Cluj l-au înhățat pe individul care, numai într-o zi, sunase la zeci de persoane cu intenția de a stoarce bani de la ele.
”Există informații că bărbatul a sunat la foarte mulți oameni în aceeași zi pentru a-i escroca prin metoda accidentul. Poate chiar câteva zeci de potențiale victime. Dar oamenii, chiar dacă sunt mai în vârstă, s-au mai învățat și acum știu despre ce e vorba. Așa l-au reclamat la poliție, iar bărbatul a fost filat pas cu pas și supravegheat tehnic până a fost prins”, ne-au dezvăluit surse judiciare.
Marian I., despre care se bănuiește că ar mai fi ”lovit” și în alte orașe, a fost reținut pentru 24 de ore și, ulterior, a ajuns în arest pentru 30 de zile înfundat de bătrânii pe care a vrut să-i înșele. el este acuzat de înșelăciune și tentativă de înșelăciune.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro