Senatorul liberal afirmă că, în contextul intrării în vigoare, începând cu data de 7 aprilie a.c., a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat de către Parlamentul European şi Consiliul Europei, se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în special în punctele de frontieră rutiere.
”Având în vedere faptul că în perioada sărbătorilor Pascale românii care trăiesc și muncesc în afara granițelor țării își vor petrece vacanța în România, pentru a se evita formarea de cozi, creșterea timpului de așteptare și, implicit, aglomerarea excesivă a punctelor de trecere a frontierei, este necesară impunerea controalelor simplificate, conform Alin.(11) din Regulamentul (UE) 2017/458 al Parlamentului European și al Consiliului.
Această procedură de simplificare a controalelor a fost implementată și la frontiera dintre Croația și Slovenia, a declarat Viorel Badea, senator de diaspora.
Ce prevede Regulamentul 2017/458 al Consiliul Uniunii Europene
Documentul precizează că, în cazul în care desfășurarea verificărilor sistematice prin consultarea bazelor de date la frontiere are un impact disproporționat asupra fluidității traficului la frontieră, statele membre UE ar trebui să fie autorizate să nu efectueze respectivele verificări sistematice în cazurile în care, pe baza unei evaluări a riscurilor, s-a stabilit faptul că această derogare nu ar conduce la un risc de securitate.
Potrivit Regulamentului adoptat în mai 2017, aceste controale la frontierele UE se efectuează în interesul tuturor statelor membre. Consiliul Uniunii Europene a aprobat modificarea codului frontierelor Schengen, cu scopul de a întări controalele la granițele externe ale blocului comunitar.
”Unul dintre obiectivele acestor verificări este de a preveni orice amenințare la adresa securității interne și a ordinii publice ale statelor membre, indiferent de originea unei astfel de amenințări, inclusiv atunci când o astfel de amenințare provine de la cetățenii Uniunii. Verificările minime, bazate pe o examinare simplă și rapidă a valabilității documentului de călătorie folosit pentru trecerea frontierei, reprezintă în prezent norma în cazul persoanelor care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului Uniunii. Fenomenul luptătorilor teroriști străini, dintre care mulți sunt cetățeni ai Uniunii, demonstrează necesitatea de a consolida verificările la frontierele externe în ceea ce privește persoanele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului Uniunii”, mai menționează documentul.
Prin urmare, documentele de călătorie ale persoanelor care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului Uniunii ar trebui verificate în mod sistematic la intrarea și la ieșirea de pe teritoriul statelor membre prin consultarea bazelor de date relevante privind documentele de călătorie furate, deținute fără drept, pierdute și anulate pentru a se asigura faptul că aceste persoane nu își ascund identitatea reală, cer instituțiile europene.
Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informații Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute (SLTD), precum și bazele de date naționale.
Ce măsuri s-au luat la puctele de frontieră din România
Poliţia de Frontieră a anunțat deja că s-a suplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar în punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră”, se mai precizează în comunicat.
La frontierele interne, în baza acordurilor bilaterale şi a reglementărilor europene, controlul de frontieră se efectuează, în comun, cu autoritățile de frontieră ale statelor vecine. Poliția de Frontieră Română alocă personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști alocați de către Poliţia Ungară, respectiv Poliţia de Frontieră Bulgară. În baza protocoalelor bilaterale, P.F.R. poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal de autoritățile menționate.
De asemenea, va fi folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora și, în funcție de valorile de trafic, se vor crea fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz. Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă.
Sute de camioane așteaptau miercuri să treacă prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse (Bulgaria), iar coada formată se întindea pe aproape 10 kilometri. Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să meargă la punctele de frontieră cu probleme, în special Nădlac și Griugiu, pentru a găsi soluții în privința aglomerației la intrarea în țară, mai ales că traficul se va intensifica odată cu apropierea Paștelui.