Răspunsul integral al UE:
„Poziţia Uniunii Europene este binecunoscută şi clară. Deşi am văzut informaţii în presă care indică o mutare a Ambasadei României, am luat la cunoştinţă declaraţia de astăzi a Preşedintelui României, care confirmă că poziţia României rămâne neschimbată.
UE susţine cu tărie soluţia celor două state, care ar trebui găsită prin discuţii directe între cele două părţi, Ierusalimul fiind viitoarea capitală a ambelor state.
În conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU (478), delegaţia UE şi ambasadele tuturor statelor membre UE se află la Tel Aviv.”
Reacţia Uniunii Europene vine după ce Liviu Dragnea, liderul PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat joi seară, la Antena 3, că Guvernul a adoptat un memorandum care declanşează procedura mutării efective a Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
„Acum ceva timp, eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. (…) Ieri, într-adevăr, informaţia a ieşit, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, a spus Dragnea.
Anunţul a fost urmat de un comunicat de presă al preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că nu a fost informat sau consultat cu privire la o posibilă mutare a Ambasadei României din Israel. Administraţia Prezidenţială a mai arătat că un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia, şi că „în această etapă” ar reprezenta „o încălcare a dreptului internaţional relevant”.
Dacă tentativa Guvernului Dăncilă de a muta ambasada se materializează, România va deveni al patrulea stat care ia o astfel de decizie, după Statele Unite ale Americii, Guatemala şi Honduras.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat recent că primele zece state care îşi relocă ambasadele vor primi ,,tratament preferenţial”.
Citeşte şi:
PORTRET| Cine este Miguel Diaz-Canel, primul președinte al Cubei după era Castro