Pieţele publice, prioritatea noului pachet antiterorist

Noul pachet de luptă împotriva terorismului a fost aprobat în Colegiul Comisarilor Europeni, echivalentul unei ședințe de guvern, și a fost trimis spre aprobare șefilor de stat  care participă la Consiliul European. Dacă va fi adoptat, tarile membre, inclusiv România, trebuie să aplice recomandările făcute de executivul european. Mihnea Motoc, fost ministru român al Apărării, acum consilier al președintelui Comisiei Europene, este unul dintre experții care au contribuit la noile măsuri antitero.

„Demersurile acestea, la nivel european, pe linie antiteroristă, s-au intensificat pentru a răspunde cât mai bine așteptărilor oamenilor care sunt profund îngrijorați de evidenta multiplicare a atacurilor teroriste de pe continentul nostru, din mai toate părțile lui, inclusiv de un fenomen ce l-am putut ușor observa şi pe care noi l-am numit terorism lowtech, în sensul că nu presupune mijloace sofisticate pentru executarea acestor tipuri de atacuri”, spune Mihnea Motoc. 

Bulevardul Las Ramblas din Barcelona, locul unui sângeros atac terorist

Noile măsuri de combatere a terorismului se vor axa pe acțiuni concrete și nu neapărat pe schimbarea radicală a legislației. Spațiile publice, cum este şi piața Las Ramblas din Barcelona, locul unde, la jumătatea lui august, 14 oameni au murit şi 100 au fost răniți, după ce teroriștii au intrat cu o furgonetă în mulțime, vor fi mai bine securizate.

” Vizează îmbunatățirea protecției spatiilor publice. Aceste spații publice au devenit chiar mai vulnerabile. Acest plan de acțiune vine cu un îndrumar detaliat pe diverse situații imaginabile, pe diverse tipuri de spații în care s-au produs atacuri, ce anume trebuie avut în vedere, care sunt modalitățile de prevenire și, respectiv , de reacție în cazul în care astfel de atacuri au loc ” , susține Mihnea Motoc, consilier al președintelui Comisiei Europene.

Până la sfârșitul anului viitor, Comisia Europeană a pus la dispoziție un buget de 118 milioane de euro pentru țările care vor să facă mai mult pentru protejarea zonelor aglomerate din marile orașe. Aici pot fi incluse și zonele turistice, țintele preferate ale teroriștilor.

Reguli mai dure pentru comercializarea apei oxigenate

După atacuri cu bombe în Marea Britanie și Belgia, analizele făcute de experții antitero au arătat că multe dintre dispozitive au avut în compunere substanța din care este făcută apa oxigenată, un produs pe care oricine poate să-l cumpere de la o farmacie, cu un preț modic.

„Ideea este de introducere a unor proceduri de autorizare, de licențiere pentru valorificarea comercială a acestor substanțe, astfel încât riscul de utilizare a lor în atacuri teroriste să fie redus. Este vorba de peroxid, hidrogen peroxid (N.r – apă oxigenată ) care este folosit pentru manufacturarea ilegală a explozibililor. Aici venim cu o serie de propuneri pentru întărirea aplicării unor reglementări, în ideea de a reduce spațiul de acces al teroriştilor la mijloacelor de executarea a atacurilor care presupun un minimum de resurse şi care sunt foarte greu de prevenit „ este de părere Mihnea Motoc.

Teroriștii cheltuie foarte puțini bani pentru organizarea unui atac terorist. Nu vor să atragă atenţia prin folosirea unor sume mari de bani. În ultima perioadă, au renunțat la bombe şi arme. Au intrat pur şi simplu cu mașini de mare tonaj în mulțimi aflate în locuri publice. Efectele au fost devastatoare. Numai în acest an, zeci de oameni şi-au pierdut viaţa în urma unor astfel de atacuri. Ultima tragedie a fost în Spania.

Parteneriate antitero cu statele din Africa şi Orientul Mijlociu

Serviciile de informații din Uniunea Europeană au demonstrat că mulţi dintre autorii atacurilor teroriste au călătorit în ţări din Orientul Mijociu sau Africa unde s-au radicalizat. Acolo au intrat în legătură cu lideri importanţi ai organizaţiilor teroriste şi au primit indicaţii despre cum să lovească oraşele europene.  Mihnea Motoc este de părere că Uniunea Europeană ar trebui să colaboreze cu ţările stabile din această regiune pentru un schimb mai eficient de informații.

„Propunem negocirea şi închieierea unor acorduri care să ducă la creşterea cooperarii cu ţări cheie, ţări vecine şi partenere  cheie, pentru eforturile de prevenire şi combaterea a terorismului. Este vorba despre o serie de ţări din Africa de Nord, Tunisia, Algeria, de exemplu, de Israel, Egipt, Turcia. Acordurile vizează crearea unei baze juridice pentru transferul de date personale legate de riscul teriorist”, spune consilierul preşedintelui Comisiei Europene.

Cancelarul Gemaniei Angela Merkel şi premierul Tunisiei Youssef Chahed

Noile măsuri de combatere a terorismului se vor axa și pe extinderea unui registru european în care să se regăsească informații privind pasagerii zborurilor civile. Uniunea Europeană va începe negocierile pentru a include și Canada în acest proiect la care România a aderat deja. Inițiativa ar putea împiedica deplasarea fundamentaliștilor care pleacă acum din Siria şi Irak. 


Câți bani au fost ascunși sub pernă de o familie de romi din Iași. Averea colosală, făcută de o femeie fără niciun loc de muncă

 
 

Urmărește-ne pe Google News