România se confruntă cu creşterea numărului de cazuri de boli cu transmisie sexuală, a sarcinilor nedorite şi a avorturilor precum şi a mamelor minore. Medicul-deputat a depus un proiect legislativ ce modifică şi complează Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 prin care educaţia pentru sănatăte, inclusiv cea privind sănătatea reproducerii, devine disciplină obligatorie de studiu în unitatile de învatamant ce va fi predată de personal specializat.
,, De „Ziua Mondială a Contracepţiei”, sărbătorită în fiecare an pe 26 septembrie, ce are drept scop conştientizării importanţei contracepţiei şi promovarea unei lumi în care fiecare sarcină este o sarcină dorită, mai trag un semnal de alarmă: este nevoie de introducerea orelor privind educaţia sexuală.România se confruntă cu creşterea numărului de cazuri de boli cu transmisie sexuală, a sarcinilor nedorite şi a avorturilor precum şi a mamelor minore. Lipsa cunoştinţelor minimale privind riscurile legate de anumite comportamente sexuale a dus la scăderea vârstei inceperii vieţii sexuale, neutilizarea mijloacelor de contracepţie sau sexul neprotejat cu parteneri multipli.Suntem ţara în care un avort are loc la cinci minute şi am ajuns la peste 100000 de avorturi in fiecare an. Deşi aproape jumătate dintre băieţi, mai precis 48% şi una din cinci fete au prima experienţă sexuală înainte de 15 ani doar 9% dintre ei folosesc prezervativul iar 60% dintre tinerele cu vârsta între 15 şi 18 ani nu au folosit niciodată o metodă contraceptivă. Nu e de mirare că suntem pe primele 10 locuri în Europa la incidenţa bolilor cu transmisie sexuală şi că am ajuns la 1 milion de pacienţi cu astfel de patologie.Suntem ţara cu cele mai multe sarcini la adolescente, 10% dintre mame au vârsta mai mică de 18 ani, de 10 ori mai multe decât în Elveţia iar statisticile oficiale arată că din 1000 de femei care nasc 43 sunt minore. Nu e de neglijat faptul că mamele minore au risc crescut de avort şi nici că sarcina duse la termen sunt urmate adesea de abandonul nou născutului şi de dificultaţi de integrare socială a tinerei mame.Avem de ales. Ori ne ascundem în spatele pudibonderiei şi ne consolăm că suntem primul loc în Europa şi numărul doi la avorturi, pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de întreruperile de sarcină, pe locul unu în lume la numărul de copii abandonaţi în maternităţi şi mortalitate infantilă şi mai facem un subiect de breaking news cu mame minore sau boli cu transmie sexuală ori oferim cunoştinţele necesare privind sănătatea reproducerii la ore predate de profesionişti.
Concret, prin acest proiect de lege, se include disciplina educaţie pentru sănătate ca disciplină obligatorie de studiu la toate nivelurile sistemului naţional de invatamant. Planul cadru şi programa naţională precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic (medici, psihologi, juristi, etc) pentru această disciplină se aprobă prin ordin comun al Ministrului Educaţiei Naţionale şi al Ministrului Sănătăţii.
În multe ţări educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli, începând din clasa întâi până într-a douăsprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate vârstei. Educaţia pentru sănătate permite dezvoltarea de cunoştinte, deprinderi şi abilităţi necesare păstrării şi ameliorării sănătăţii, profilaxiei bolilor şi prevenţia comportamentelor de risc precum şi cele utile acordării primului ajutor.”, spune deputatul.
 

Urmărește-ne pe Google News