Oficialul spune că a fost la Strasbourg, săptămâna trecută, unde s-a discutat despre evoluțiile privind statul de drept, și că a găsit dezbaterea din Parlamentul European ca fiind politizată.
,,Dezbaterea din PE, spre deosebire de alte dezbateri, despre alte state, a fost inițiată de un grup politic. Verzii. Acest lucru, din păcate, a generat o conotație extrem de politică asupra unei dezbateri care trebuia să fie despre ceea ce înseamnă statul de drept în general, sistemul judiciar în general. Din păcate, politizarea dezbaterii a afectat dezbaterea în sine”, a declarat Negrescu.
Ministrul delegat a salutat prezența ministrului Justiției, Tudorel Toader, la dezbatere și a spus că, potrivit regulamentului, nu se impunea prezența premierului Viorica Dăncilă.
Negrescu susține că a solicitat întrevederi cu doi înalți oficiali europeni, dar că una dintre ele, cu Vera Jourova, comisar european pentru Justiție, nu s-a materializat. Jourova a fost prezentă la dezbaterea din PE și a cerut României să nu pună în pericol statul de drept.
,,Am solicitat întâlniri cu doamna comisar Jurova, cât și cu domnul președinte Timmermans. El a avut disponibilitatea să se întâlnească cu noi, doamna comsiar Jourova, din păcate, se pare că programul nu i-a permis o astfel de întâlnire. Cu siguranță, o întâlnire ne-ar fi permis să oferim mai multe informații înainte de dezbatere. Vreau să văd intervenția ca un tot. M-aș uita și la concluzii. Intervenția finală a fost mult mai calmă, mult mai împăciuitoare. Concluzia este una care înțeleg că preia din intervențiile din plenul PE și a fost una mai echilibrată. Evident, statul de drept este important pentru toată lumea. Și pentru Guvernul României. Trebuie să purtăm un dialog, să explicăm reformele, să discutăm despre text în sine, cum a spus ministrul Justiției foarte corect. Să nu denaturăm dezbaterea (…) Printr-un dialog, prin discuție, lucrurile vor fi clarificate și intervențiile vor fi în continuare echilibrate, așa cum a fost concluzia”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Potrivit lui Negrescu, îngrijorările Comisiei Europene au legătură cu percepția care există despre legile justiției, nu cu fondul problemei.
,,Recomandările Comisiei se referă la o atitudine, la o percepție. Și noi lucrăm la percepție. Noi vrem să discutăm și despre articole, despre text. În intervențiile din PE nu am remarcat, din păcate, discuții despre textul în sine (…) România, spre deosebire de alte țări, respectă ordinea constituțională. Mecanismele de control constituțional sunt în vigoare. Democrația românească funcționează, instituțiile funcționează, statul de drept funcționează pentru că există mecanisme de control. Primele, acum exercitate, ulterior pot exista și altele și este foarte bine”, a mai declarat Victor Negrescu.
Citește și: