- Babici face parte și din echipele de voluntari care au evacuat cadavrele soldaților ruși de pe teritoriile eliberate de ucraineni. Libertatea a discutat cu el în decembrie anul trecut, când Babici se afla în Hersonul eliberat după 9 luni de ocupație rusă. Împreună cu echipa sa formată din alți șapte oameni, bărbatul strângea rămășițele soldaților ruși. Face asta din vara anului trecut, când comandamentul armatei ucrainene i-a cerut să-i ajute.
Acum, Oleksandr Babici participă la evacuarea celor vii. A ucrainenilor din Hersonul grav afectat de inundații, în special în părțile adiacente fluviului Nipru, după ce barajul de la Nova Kahovka a fost distrus.
„Dacă vorbim despre azi, vineri, 9 iunie, pare că nivelul apei e în scădere, situația este mai bună decât ieri”, spune voluntarul. Babici a fost polițist, iar în prezent – dincolo de război – e agent turistic. Și istoric amator.
„Este sub ape partea sudică a orașului, mă refer aici la cartierul Ostriv”, spune Babici, care afirmă că bărcile „aduc oameni în Piața Corăbiilor din Herson”.
Piața a devenit un centru de salvare pentru bărci, care fac ture în zonele afectate și se întorc cu oameni acolo. „Și nu doar bărcile, ci și mașinile de teren”. Babici explică și ce înseamnă tractoarele cu roți înalte care apar în imaginile trimise către Libertatea.
„Unii nu vor să fie evacuați, așteaptă pe bucățile de uscat”
„Oamenii din sate nu prea vor să fie evacuați”, continuă el în dialogul la distanță cu reporterul ziarului. Bărbatul povestește că aceștia caută locuri mai înalte, unde nu a ajuns apa.
„Dacă e vreo parte din sat unde se poate ajunge pe o bucată de uscat, ei așteaptă acolo până se retrag apele”, continuă salvatorul.
Cum stau ucrainenii cu resursele?
„Dacă este să vorbim despre apă potabilă, este suficientă pentru azi”, spune el. În același timp, situația este bună și „dacă vorbim despre mâncare sau despre haine de schimb”.
Se fac însă liste cu cele necesare, pentru ca ucrainenii să fie pregătiți și pentru zilele viitoare.
În același timp, Babici povestește că doar anumite tipuri de bărci sunt acceptate de salvatori, tocmai pentru că unele dintre ele, în special cele din cauciuc, se pot distruge dacă ating obiecte aflate sub apă.
Bombardament în Herson
„Totuși, este o organizare excelentă”, spune Oleksandr. El povestește că bărcile se deplasează rapid cu oamenii – în special cu cei bătrâni și cei care au nevoie de îngrijiri medicale și trebuie transportați la spital.
Însă nu fără obstacole. Babici spune că, „la 30 de minute după ce am părăsit centrul de evacuare din Piața Corăbiilor din Herson, rușii au lovit zona”.
„Locuitorii ne-au scris, imediat după ce am plecat, că sunt 9 răniți dintre salvatori și dintre cei evacuați” – Oleksandr Babici, voluntar
Asta s-a întâmplat „la vreo 20-30 de metri unde am făcut fotografiile pe care vi le-am trimis și vouă”.
Agenția de presă Interfax a scris despre incident. Cifrele indicate de portalul de știri vorbesc și despre persoane decedate. „Cel mai probabil, a fost vorba de un tanc de pe celălalt mal, unde sunt ruși. Tancul a fost trimis după corabia rusească”, a scris Interfax.
Babici spune că nu știe vreo cifră estimată a persoanelor evacuate, „aceasta e știută, probabil, doar la nivelul administrației locale”.
Cum reacționează cei veniți de pe malul controlat de ruși
Întrebat ce a fost mai dificil la operațiune, Babici spune că „sigur, e dificil să salvezi persoane bătrâne sau invalide, pentru că trebuie să le iei pe brațe până la barcă și după aceea”.
Însă voluntarii povestesc și despre o altă problemă.
„Mi s-a spus că a fost adusă o familie întreagă de pe malul stâng. Acolo apele sunt mari, pe la 4 metri. Voluntarii filmau, fotografiau. Și atunci unul dintre bărbați a cerut să nu mai fie filmat, să nu apară în vreo poză sau filmare”.
Și-au dat seama că e vorba de oameni care se vor întoarce pe partea controlată acum de ruși și nu vor să apară în fotografii.
Mașinile „Bohun”, la treabă
În imaginile puse la dispoziție de Babici se observă și mașini uriașe, cu roți asemănătoare celor de tractor, care își fac loc prin ape.
„Sunt mașini ucrainene de salvare. Am văzut multe, și cinci deodată. Sunt speciale, își fac loc ușor prin apă”, povestește el.
Conform Focus, mașinile se numesc „Bohun” și pot transporta chiar și 6 persoane, au capacitatea de a se deplasa pe apă și un rezervor de combustibil care poate susține 14 ore legate de funcționare.
Roțile au un diametru de 160 de centimetri, mașina e lungă de 3,4 metri și poate atinge viteze de 40 km/h pe uscat și 6 km/h pe apă.
Conform site-ului citat, acestea sunt folosite încă din 2020.
„Va fi nevoie de motopompe”
Întrebat dacă România are cum să ajute în aceste momente zona Hersonului, Babici a povestit că, în acest moment, „cine vrea să ajute poate să ajungă la administrația locală, care are toate datele”.
„Cu siguranță că va fi nevoie, probabil în viitorul apropiat, de lucruri precum motopompe pentru evacuarea apei din zonele joase, unde este nevoie de așa ceva.
Însă observ că mâncare există, observ că haine există – și, din fericire, este vară, așa că nu sunt temperaturi scăzute”, conchide el.