Dacă banii vor rămâne la îndemâna celor 5 milioane de angajaţi, aşa cum preconizează un proiect al Ministerului de Finanţe, atunci listele ANAF cu datornicii la stat se vor îngroşa semnificativ. “Gândiţi- vă că în prezent avem peste 5 milioane de angajaţi care nu merg la ghişee să îşi plătească aceste impozite. Cum credeţi că vor arăta administraţiile fiscale după ce aceşti salariaţi vor trebui să ajungă la sedii, să plătească impozitul? În plus, vor fi angajaţi care nu vor mai plăti deloc”, a mai declarat Biriş pentru Libertatea.
Spre exemplu, unui salariat cu un venit de 3.000 de lei net i se vor reţine aproape 6.900 de lei pe an. Aceşti bani vor fi în buzunarul lui pe parcursul anului, 2018 să spunem, dar va trebui să îi returneze statului până în mai 2019.
Renunţăm la un sistem pe care-l adoptă francezii
Potrivit ministrului finanţelor, Viorel Ştefan, angajatorul nu va mai reţine la sursă impozitul pentru angajat, astfel că banii respectivi vor putea fi folosiţi în interes personal. Cu toate acestea va exista o scadenţă de plată a impozitului, care va fi în luna mai a anului viitor.
În ceea ce priveşte plata impozitelor în luna mai a anului următor, acesta a afirmat că suma va fi ajustată cu mecanismul de deduceri fiscale. Prima declaraţie va fi depusă în luna mai a anului 2019, pentru anul 2018.
Consultantul fiscal Gabriel Biriş a declarat, pentru Libertatea, că decizia aceasta este o mare greşeală, pentru că România va avea de suferit pe termen lung, iar politicienii vor trebui să înţeleagă acest lucru. “Francezii vor să adopte de la anul sistemul la care noi vrem să renunţăm. Cât de deştepţi să fim în cazul ăsta? Americanii, care au un sistem asemănător cu cel pe care vrem noi să-l adoptăm, spun că este unul foarte dificil”, a declarat Biriş.
Ni se scumpesc împrumuturile
Potrivit consultantului, în prezent vorbim de 24 de miliarde de lei care nu vor mai veni la buget, şi din cauza acestui lucru România se va trezi cu un deficit de 6%, nu de 3%, cât este limita maximă impusă acum. “Se va crea o destabilizare asemenea celei din 2010, când s-au tăiat din salarii şi ne împrumutam scump. Dar s-au uitat aceste lucruri! Vom ajunge să ne împrumutăm ca ţară mult mai scump, iar aici nu vorbesc doar de dobânzile la banii noi, ci şi la împrumuturile pe care deja le avem”, a mai spus Biriş.