În mai toate penitenciarele din țară au intrat în comisii sute de pușcăriași care executaseră, regulamentar, fracțiile din pedeapsă care le dădeau speranța unei liberări condiționate. Ba chiar aveau și dosarul curat, fără scandaluri, dar cu multă muncă și recompense. În plus, legea celor șase zile bonus la fiecare lună de detenție executată în condiții improprii a intrat în vigoare și, și-au zis ei, acest lucru îi va apropia și mai mult de ziua liberării. Numai că, nici unul dintre argumentele acestea nu au cântărit decisiv pentru foarte mulți dintre hoții care au apărut, plini de speranță, în fața comisiilor.
”Pe zi au intrat în comisii chiar și 40-50 de deținuți, dar numai doi, trei au fost eliberați. În special cei cu pedepse mici care oricum executaseră la termen. În procente, vreo 70-80 la sută dintre deținuți au fost amânați chiar și cu un an. Chestia asta cu legea celor șase zile nu a fost luată în calcul”, ne-au spus surse din penitenciare.
Pușcăriași amânați de comisia de liberare chiar și cu un an
Gheorghe Dumitra, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor din care a stat la ”răcoare” vreo 15, este unul dintre zecile de pușcăriași care a intrat în comisia de liberare la Penitenciarul Târgu Jiu. Socotelile făcute la legea celor șase zile bonus la fiecare lună nu l-au ajutat deloc.
”Calculatorul arată trebuia să intru în comisie exact acum un an. Bine, am intrat acum, după lege, dar mi-au dat amânare încă opt luni (n.r. un an). Așa, fără explicație, cu toate că am dosarul beton. E ca și cum m-ar fi amânat aproape doi ani. Ca mine sunt foarte mulți…Unul, Ion Bucloiu, mai are câteva zile până să iasă și nu-i dau drumul. Așa vor ei (n.r. comisia de liberare). Atunci cum se aplică legea? E vrăjeală! Se blochează liberările”, ne-a spus deținutul.
În închisorile din România sunt tensiuni din cauza sutelor de amânări de liberare
În acest context, în pușcăriile din România mocnește scandalul. Deținuții nervoși se simț păcăliți, amăgiți cu promisiunea unei liberări ce ar avea, zic ei, are acoperire în legea celor șase zile, botezată ”legea recursului compensator”.
”Avem informații din mai multe închisori din țară că sunt tensiuni din cauza modului în care a fost aplicată legea recursului compensator. Lumea e agitată pentru că sunt amânări peste amânări. De fapt, asistăm la o acțiune de imagine a ministrului justiției Tudorel Toader pentru Strasbourg. Pentru că scopul nu este descongestionarea închisorilor, adică eliberarea deținuților, ci de a lăsa impresia că pe cineva interesează acest subiect. De aceea nu vor fi eliberați atât de mulți deținuți deoarece comisiile vor fi foarte dure cu ei (n.r. s-a avansat ipoteza că legea celor șase zile ar socate din închisori aproximativ 5.000 de pușcăriași)”, ne-a declarat Dumitru Gîrbăcea, președintele Organizației Consiliul Local al Tinerilor (CLT) din Brăila.
”Condițiile din închisori nu vor putea fi schimbate multă vreme de aici încolo”
Referitor la ordinul ministrului justiției, Tudorel Toader, prin acesta ar vrea să aducă luxul în pușcăriile românești pe care le vrea dotate cu cabina de duș, prize, interfoane și chiar celule mai înalte, Gîrbăcea, președintele CLT a adăugat:
”Infrastructura nu permite modificarea dimensiunilor camerelor, înălțarea lor, cum ar vrea ministrul justiției. Poate doar să reconstruiască alte închisori, de la zero. În plus, nici bani nu sunt pentru ca acest proiect să fie susținut din punct de vedere financiar. Astfel, condițiile actuale din închisori nu vor putea fi schimbate multă vreme de aici încolo. De aceea, organizația noastră îi încurajează și chiar îi susține pe deținuți să facă în continuare plângeri la CEDO. Sperăm să avem o dezbatere pe această temă cu reprezentanții Ministerului Justiției”
Până acum, din toate închisorile din România au fost eliberați peste 500 de pușcăriași. În opinia reprezentanților societății civile, aceștia fac parte din cea mai periculoasă categorie pentru societate deoarece nu au cu ce să se întrețină și vor recurge foarte rapid la violențe.