O lună și câteva zile de filmări, un scenariu la care a contribuit chiar și Amza Pellea, un buget de 3,7 milioane de lei (în 1978!), încasări care au depășit toate așteptările dar și foarte multă muncă și disciplină impuse de Sergiu Nicolaescu pe platourile de filmare – sunt câteva dintre amintirile de azi ale scenaristului Eugen Burada când vorbește despre “Nea Mărin miliardar”. Sau…”Uncle Marin, the Billionaire”, cum a fost tradus în limba engleză!

“Filmul a avut foarte repede 14 milioane de spectatori în sălile de cinema, este foarte important să spunem asta. La vremea aceea erau foarte stricți să vadă câți spectatori au avut, pentru că erau și niște norme – trebuia să depășești un milion de spectatori ca filmul să fie acoperit financiar. Ce este amuzant, ca să poată să vândă bilete – pentru că premiera se făcea pe vremea aceea la Patria – la Patria erau doar două case de bilete în holul mic…În clipa când a apărut “Nea Mărin” a venit atâta lumea, încât cele două case nu făceau față. Și-atunci s-au aplicat încă trei spărturi în peretele dinspre Melody Bar și s-au făcut încă trei case. Și așa s-a echilibrat cât de cât vânzarea biletelor”, povestește scenaristul.

“Nu mai avem un Amza!”

Relația lui Eugen Burada cu echipa era foarte bună. O branșă de altfel restrânsă, cea a cinematografiei de pe vremea comunistă. Considerat “tatăl” personajului nea Mărin, Amza Pellea a rămas în memoria celor cu care a lucrat ca un model de profesionalism, un talent rar întâlnit, un om care își respecta meseria. De altfel, el a venit cu ideea unei comedii. “Îi plăceau glumele și era nu doar un bărbat foarte interesant, ci și un actor care știa să pună în valoare personajele. Nu pe el, ci personajul! Era foarte cinstit ca actor. Îi purtăm cu toții o amintire vie meritată. Nu vreau să vorbesc dar ..uite, nu mai avem un Amza! ”, spune Eugen Burada. Alături de Vintilă Corbul și Amza Pellea, au creat un scenariu care la vremea aceea aducea ceva nou – un milionar american ce urma să stea față în față cu istețul oltean Nea Mărin și valiza lui cu ..praz. Regizorul Sergiu Nicolaescu a putut filma la Intercontinental, la Snagov, în stațiunea Olimp, dar și în aeroportul din Frankfurt – unde echipa nu a primit viză pentru a filma în oraș. Filmarea la Frankfurt s-a desfășurat, de altfel,  într-o singură zi.

Dacă glumeai pe platou, Sergiu te invita afară

Cu Sergiu Nicolaescu nu era de glumit în timpul programului. Pe cât erau de puși pe șotii actorii, pe atât era el de sobru. De altfel, a și recunoscut într-un interviu acordat pe vremuri revistei Urzica faptul că pentru el a face comedie e foarte greu, fiind o fire “posacă”. “Sergiu Nicolaescu era un regizor foarte strict. Foarte multe glume pe platou nu se făceau, că nu era cazul, te trezeai invitat să ieși afară”, spune scenaristul Eugen Burada. De altfel, el și Nicolaescu au lucrat împreună la mai multe filme, inclusiv la “Un comisar acuză”, „Revașa” și „Duelul”.

 

Un film bine primit și în țară, și la export

Nea Mărin miliardar” a fost așteptat și urmărit cu entuziasm de publicul de la noi. O comedie ce-i făcea pe oameni să uite de viața cenușie din vremea Partidului Comunist. În plus, distribuția era de zile mari – pe lângă Amza Pellea în film au jucat Puiu Călinescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu și, printre puținii care trăiesc și azi, Draga Olteanu Matei. “M-am dus si eu să văd filmul în sală. Era atâta bucurie..au venit cu bucurie, apreciau replicile. Era atâta râs în sală că se cerea Șșșșșșșt! ca să poți să auzi replica ce urma. Era foarte amuzant și lumea l-a apreciat, într-adevăr”, își mai amintește azi Burada. Din detaliile legate de film merită amintit cel legat de…bani. Milionul de dolari era de fapt o valiză cu fâșii din ziare, doar primul rând fiind imprimat pe o parte cu poza dolarului. După filmări, Sebastian Papaiani a păstrat ca amintire o “bancnotă” americană, pe care a pus-o la el acasă sub geamul unei mese. Un amic “binevoitor” l-a turnat și au venit „organele de cercetare” să verifice valuta! S-au amuzat și ei cu îndrăgitul actor când au văzut că pe o parte era dolar și pe cealaltă scria bloc notes! La un an de la lansarea în R.S. România, “Nea Mărin miliardar” a fost lansat și în Germania de Est, Ungaria și Cehoslovacia.

Cele mai vizionate filme

Uniunea Autorilor și Regizorilor de film din România a alcătuit în 2006 un clasament al celor mai vizionate filme românești din toate timpurile, pe primul loc situându-se “Nea Mărin miliardar”. Este urmat de Păcală, Mihai Viteazul, Dacii, Neamul Șoimăreștilor, Tudor, Columna, Haiducii. “Filmele acestea sunt foarte importante pentru țara noastră pentru că aduc în prim plan momente de istorie. Sunt interesante pentru copiii noștri …Accesul la istorie este prin ce? Prin lectură, dar care poate fi mai aridă. Este prin film..Or filmul este mai vandabil – între ghilimele – pentru că e mai ușor să vezi un film decât să citești o carte. Și e și mai compact. Sergiu a făcut filme extraordinar de bune, și peste hotare au fost apreciate”, spune Burada. Din cele 25 de filme aflate în topul Uniunii, opt sunt regizate de Sergiu Nicolaescu, care este urmat de Mircea Drăgan, cu cinci filme printre care “Neamul Șoimăreștilor”, “Frații jderi” sau “BD în alertă”, dar și regizorul Dinu Cocea, cu seria “Haiducii”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News