Considerate cele mai mari dosare de corupție de până acum, Moravița 1 și Moravița 2 au însumat 277 de persoane trimise în judecată pentru fapte de corupție, după descinderi maraton organizate la nivelul anului 2011 la mai multe puncte de frontieră din vestul țării. Cap de afiș al dosarului Moravița 1 este chiar fostul șef al vămii cu același nume, Ștefan Milan Gubic, cel care a fost acuzat, alături de majoritatea colegilor, că au încasat șpăgi uriașe de la traficanții de țigări. Procurorii au vorbit în rechizitoriu de mofturile bărbatului, care ajunsese la un asemenea confort financiar încât a fost interceptat când vorbea despre dorința de a-și lua un elicopter pentru a veni la muncă.
Arestat pentru o perioadă, Gubic, supranumit în cadrul anchetei ”nebunul șpăgilor”, a scăpat anul acesta de închisoare printr-o condamnare de doi ani și șase luni cu suspendare, întocmai ca majoritatea colegilor, doar cinci dintre ei fiind condamnați la închisoare cu executare. Cea mai mare pedeapsă în dosar fiind 4 ani și 6 luni cu executare. Singurii care îi mai pun probleme acum sunt agenții de la integritate, care au inițiat o acțiune în instanță pentru a demonstra că cel puțin 100.000 de euro pe care fostul șef de vamă îi deține sunt nejustificați.
Altfel, viața lui Gubic a devenit și mai prosperă, pe lângă cele trei terenuri și cinci case pe care le deține în Arad. Bărbatul și-a deschis un restaurant în Bratislava (Slovacia), acolo unde se presupune că a stat ascuns cât a fost dat în urmăre generală până să fie reținut, și conduce o fabrică de brânzeturi, care poartă nunele restaurantului. Gubic nu mai petrece atât de mult timp în România, dar își vede liniștit de cursul banilor. Care nu sunt deloc puțini. Acesta mai deține inclusiv un exchange pe centura Aradului care îi aduce profit câte 100.000 de euro pe an, și tot atâta dintr-o firmă de transport cu 10 angajați.