A devenit parcă o modă ca, la intervale de câteva luni, trei, patru sau chiar cinci asemenea personaje care nu s-au împăcat nicicum cu soarta de a fi bărbați – destin ce le fusese hărăzit la naștere -, să bată la ușa ofițerilor de stare civilă din București. Cu trupuri remodelate prin clinici occidentale sau mai degrabă asiatice, unde specialiștii le-au retezat ”bărbățiile”, le-au remodelat trupul și au făcut să le ”răsară” o pereche sâni apetisanți, foștii reprezentanți ai sexului tare vin la primării – nu să declare căsătorii -, ci să-și ducă până la capăt transformarea începută sub bisturiu, la impulsuri interioare.
Foștii domni se ”înarmează” cu sentințe judecătorești și cu documente medicale pentru a obține CNP-ul feminin
Pentru ca statutul lor în societate să fie unul cât se poate de clar, iar apelativul de ”doamnă” sau de ”domnișoară”- la care au râvnit chiar din copilărie -, să nu fie gratuit, ci unul rostit cu respect, transsexualii se leapădă de numele numele bărbătesc. Dar nu oricum, ci în mod oficial, la ofițerul de stare civilă unde cer schimbarea tuturor documentelor personale. Mai mult, foștii domni care din motive doar de ei înțelese i-au întors spatele lui Adam și s-au alăturat urmașelor Evei vor să lase în urmă tot ce i-ar putea lega de sexul masculin și, drept urmare, cer până și schimbarea codului numeric personal (CNP).
Foștii domni devin femei și la trup, și în noile documentele de stare civilă
”Unii sunt operați în străinătate, unde au făcut schimbare de sex. Cu documente medicale atașate la dosar care atestă schimbarea anatomică intervenită, susținuți de specialiști în psihologie care confirmă în scris stările și impulsurile lor interioare și, foarte important, cu o sentință judecătorească definitivă și irevocabilă de schimbare de gen, respectivele persoane cer ca în documentele personale să le fie trecut numele de femeie pe care și l-au ales. Totodată, vor să li se atribuie, în baza deciziei instanței, și un nou cod numeric personal pentru genul feminin. Așa, persoanele care au făcut schimbare de sex devin genul feminin și în fața legii”, ne-a explicat Oana Crețu, șefa Biroului de Stare Civilă al Primăriei Sectorului 5.
Cu acte oficiale și CNP de femeie, transsexualul s-ar putea mărita și ar putea adopta copii
Toate aceste schimbări făcute în documentele personale permit transsexualului să se prezinte în fața legii ca femeie și, la o adică, chiar să-și întemeieze o familie, din postura de soție. Adică să se mărite cu un bărbat. Dacă schimbarea anatomică nu-i permite totuși să rămână gravidă și să păstreze o sarcină, fostul bărbat transformat în femeie cu ajutorul tehnicii moderne va putea adopta copii.
Constatatorul de naștere face dovada că transsexualul s-a născut băiat
Însă, faptul că s-a născut băiat va rămâne scris pe constatatorul de naștere eliberat de spital sau de maternitate, iar schimbările de stare civilă, respectiv de trecere de la bărbat la femeie, sunt adăugate pe documentul respectiv printr-o mențiune tip ștampilă care este completată de ofițerul de stare civilă.
”Tot timpul se va ști despre respectiva persoană că s-a născut băiat, conform constatatorului de naștere emis de maternitate și conform certificatului de naștere. Și asta pentru că pe certificatul original se aplică o mențiune, sub formă de ștampilă, în care ofițerul de stare civilă trece schimbarea de gen solicitată de persoană și aprobată de instanță”, a adăugat Oana Crețu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro