UPDATE ora 18.00: Perioada electorală va începe pe 12 martie, iar în termen de 5 zile vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central și se va stabili inclusiv modelul buletinului de vot la alegerea membrilor României în Parlamentul European. Pe 19 martie începe perioada de depunere la BEC a protocoalelor de formare a alianțelor electorale la alegerile europarlamentare.
Din 16 aprilie va începe perioada de înregistrare a alianțelor electorale pentru alegerile locale și de depunere a candidaturilor. Data-limită de depunere a candidaturilor la locale a fost stabilită pentru 30 aprilie. 8 mai este ziua în care rămân definitive, apoi pe 10 mai va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00.
Votul pentru europarlamentare și locale începe pe 9 iunie, la ora 7.00, și se va încheia în aceeași zi, la ora 22.00. „Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59”, se precizează în documentul Guvernului.
***
Știrea inițială: Premierul Marcel Ciolacu a convocat o nouă ședință de Guvern, luni, 11 martie, la ora 17.30, al cărei singur punct pe ordinea de zi se referă la calendarul alegerilor din 9 iunie, când vor fi alegeri europarlamentare şi locale.
Pe 8 martie, Executivul a adoptat o OUG care include posibilitatea ca aleșii locali să migreze spre alt partid fără să își piardă mandatul. În plus, potrivit noii legi, la alegerile din 9 iunie, o persoană poate candida în acelaşi timp pentru Parlamentul European şi pentru funcţia de primar sau de preşedinte al Consiliului Judeţean.
Șefii partidelor de opoziție PMP și USR au criticat OUG-ul și au susținut că PSD-PNL vrea să scoată PMP din secțiile de votare la alegerile europarlamentare, iar în secții va „rămâne să apere voturile voastre doar reprezentantul USR”, motiv pentru care vor sesiza instituțiile internaționale „cu privire la acest abuz fără precedent”.
Perioada electorală pentru alegerile din 9 iunie va începe pe 12 martie şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.
Calendarul alegerilor din acest an:
- 9 iunie – europarlamentare și locale
- 15 și 29 septembrie – prezidențiale
- 8 decembrie – parlamentare
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
nasty1 • 11.03.2024, 19:56
Nici in tarile bananiere guvernul nu stabileste inceperea perioadei electorale cu doar o zi inainte, asa cum au facut Ciolacii pesedisti si Ciucii penelisti. Treaba asta trebuia stabilita cel tarziu anul trecut, mai exact cu minim un an inainte de alegeri. Pe mafiotii astia guvernamentali nu i-au luat alegerile pe nepregatite, se stia ca vor fi anul asta inca din 2020.