Lanțul de magazine de mobilă și decorațiuni Jysk a anunțat că va returna banii primiți drept șomaj tehnic pentru lucrători de la guvernele Danemarcei, Norvegiei și Suediei, informează publicația Finans.dk.

Jysk este unul dintre cele mai mari grupuri de profil din lume, având peste 2.900 de magazine în 51 de țări, între care și România. Peste 2.000 dintre acestea au fost închise pentru anumite perioade.

Magazinele au rămas deschise aici

În Danemarca, Norvegia și Suedia, Jysk a putut să țină magazinele deschise, dar în alte țări nu a avut această posibilitate.

Drept urmare, săptămâna trecută, Jysk a anunțat într-o comunicare internă că a returnat guvernelor din cele trei țări ajutoarele primite de la autorități. Acestea fuseseră acordate sub schema unor compensări privind salariile.

Informația a fost confirmată de către Rune Jungberg Pedersen, director de comunicare al Jysk.

”Situația este diferită în piețele noastre. Dar în cele trei țări scandinave, noi am putut să ținem magazinele deschise și să avem vânzări pe timpul crizei. De aceea, credem că este corect să spunem nu ajutoarelor și să le plătim înapoi. Noi ne descurcăm, aceste pachete de ajutor sunt destinate actorilor (economici) fără vânzări”, a spus Pedersen.

Grupul Lars Larsen, unul dintre cele mai mari din țară

Jysk are vânzări anuale de 3,79 miliarde de euro și este cel mai mare retailer danez cu operațiuni internaționale. Acesta este parte a grupului Lars Larsen, după numele fondatorului său.

Grupul deține un număr mare de companii daneze. Unele dintre acestea au refuzat la fel ca Jysk banii acordați de stat prin scheme de compensare a salariilor. Este cazul producătorului de mobilă Actona și a magazinelor Bolia și Sengespecialisten.

Și alte lanțuri de magazine au făcut la fel

Săptămâna trecută, un alt lanț de retail danez – Matas – a anunțat că va da înapoi statului banii primiți pentru salarii. Directorul executiv Gregers Wedell-Wedellsborg a spus că managementul a luat această decizie pentru că grupul a ieșit bine din criza de coronavirus.

De asemenea, lanțul de supermarketuri Salling Group a anunțat că va returna banii. Lanțul deține în Danemarca și cafenelele Starbucks și magazinele de jucării BR și va returna inclusiv sumele primite de acestea, chiar dacă au fost închise.

Ne așteptăm să avem un rezultat bun în acest an, chiar dacă va fi mai puțin decât în 2019. Dar rămâne o sumă decentă pe care o vom câștiga. Așadar, nu cred că este drept să luăm bani de la stat, alții pot beneficia mai mult de ei

Per Bank, șeful Salling:

Statul acoperă 75% din salariu, 25% revine firmei

Guvernul danez a anunțat companiile private care să confruntă cu măsurile impuse pentru a limita răspândirea noului coronavirus că va acoperi 75% din salariile angajaților, dacă firmele se angajează să nu facă reduceri de personal. Guvernul danez a fixat și un prag maxim pentru această ofertă: ca procentul de 75% să nu însemne mai mult de 23.000 de coroane daneze, adică echivalentul a circa 3.418 euro, în timp ce companiile urmau să plătească diferența de 25%.

Dacă există o cădere a activității, iar producția este oprită, înțelegem nevoia de a trimite acasă angajații, dar vă cerem: Nu-i concediați!, a declarat premierul danez, Mette Frederiksen, într-o conferință de presă susținută la jumătatea lunii martie.

Modelul nordic

Statele nordice sunt renumite pentru veniturile mari pe cap de locuitor și nivelul înalt de trai.

Danemarca a avut anul trecut un Produs Intern brut (PIB) de 312 miliarde de euro și are 5,8 milioane de locuitori.

Suedia are o economie estimată la 469,6 miliarde de euro și 10,2 milioane de locuitori și a adoptat unul dintre cele mai relaxate modele de răspuns la epidemia de coronavirus.

Norvegia are la rându-i un PIB de 371,4 miliarde de euro, cu o populație de 5,4 milioane de oameni.

Spre comparație, PIB-ul României s-a ridicat în 2019 la 216 miliarde de euro. Țara noastră are însă 20 de milioane de locuitori.

România este, alături de Bulgaria, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.

 
 

Urmărește-ne pe Google News