„Locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării vor auzi semnalul alarmă la dezastre, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă”, a anunțat IGSU. 

Situațiile în care populația este alarmată prin intermediul sirenelor pot să apară în urma unor inundații, accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii unor obiecte din atmosferă, transmite IGSU.

Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată, de asemenea, şi pe timpul conflictelor armate, a mai transmis IGSU.

În cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicaţiei DSU şi altor surse ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, precum şi posturi radio şi TV, subliniază instituția.

„În ceea ce priveşte echipamentele dedicate de alarmare publică, la nivelul anului 2022, alarmarea populaţiei se realiza cu un număr de 7.539 de sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 de sirene electrice şi 2.150 de sirene electronice”, a mai transmis IGSU.

Şeful DSU, Raed Arafat, a menționat că acţiunile pentru prevenirea populaţiei în caz de dezastru nu au rolul de a alarma oamenii, ci de a îi pregăti.

Semnificația semnalelor sonore în caz de atac aerian sau dezastru:

  • Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
  • Semnalul ALARMĂ AERIANĂ constă în 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
  • Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE este compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
  • Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI este un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News