Exercițiu de alarmare publică pe 6 decembrie, în București și Ilfov. Inspectoratul pentru Situații de Uregnță București-Ilfov (ISU-BIF) anunță, prin intermediul unui comunicat, că miercuri, 6 decembrie, în intervalul orar 10:00-11:00, va avea loc exercițiul pentru transmiterea mesajelor de înștiințare/prealarmare și verificare a funcționării sirenelor de alarmare publică, în București și Ilfov.
Pentru informarea populației, ISU București-Ilfov a transmis – cu o zi înainte de desfășurarea exercițiului – mesaje de avertizare prin intermediul panourilor electronice stradale.
Exercițiu de alarmare publică pe 6 decembrie, în București și Ilfov. Semnalele de alarmare a populaţiei şi semnificația acestora:
PREALARMĂ AERIANĂ: transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.
ALARMĂ AERIANĂ: prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective. Sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.
ALARMĂ LA DEZASTRE: prevenirea populației asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.
ÎNCETAREA ALARMEI: înștiințarea populației că pericolul a trecut. Sunetul se compun dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.
ASCULTĂ DEMONSTRAȚIA AUDIO, AICI: https://isubif.ro/local/14436-2/
MIJLOACE DE ALARMARE
După principiul de construcţie şi funcţionare, mijloacele de alarmare se clasifică în:
Mijloacele de alarmare acustice asigură:
-transmiterea de mesaje verbale în direct sau preînregistrate prin intermediul sirenelor electronice;
-emiterea de sunete acustice cu frecvenţe de 200-500 Hz prin mijloace:
a) speciale: sirene electrice de diferite puteri, sirene dinamice cu aer comprimat, motosirene, şi sirene de mână.
b) obişnuite: fluiere cu aer comprimat, clopote, sonerii, claxoane etc.
Mijloacele de alarmare optice asigură emiterea de semnale luminoase şi pot fi : panouri sau dispozitive luminoase.
Sirenele electronice şi electrice se instalează la : construcţiile industriale, hidrotehnice, social-culturale, economico-administrative, şcoli, clădiri de locuit, agenţi economici cu grad de risc, instituţii publice, unităţi şi formaţiuni militare.
ADĂPOSTIRE
Pentru protecţia cetăţenilor în caz de dezastre şi război, se pot utiliza:
1. Adăposturi de protecţie civilă special construite
În timp de pace se proiectează şi se execută în subsolurile noilor construcţii adăposturi de protecţie civilă în unele localităţi sau agenţi economici, conform actelor normative în vigoare. Adăposturile de protecţie civilă se execută, de regulă, în subsolul: – construcţiilor industriale şi anexele acestora; – construcţiilor social-culturale, administrative, şcolilor de toate gradele, spitalelor, complexelor, etc. – clădirilor de locuit; – construcţiilor special destinate unităţilor, instituţiilor şi formaţiunilor militare.
2. Adăposturi simple
Ca adăposturi simple pot fi folosite de către populaţie pentru protecţia împotriva atacurilor din aer, subsolurile construcţiilor existente, tranşeele sau bordeiele care se construiesc la ordin. Construcţiile existente care se pot amenaja ca adăposturi simple sunt: subsolurile clădirilor de locuit, social-culturale, administrative, industriale şi comerciale, tunelurile tehnologice vizitabile, galeriile de orice tip, alte construcţii subterane ca: garaje, pasaje, depozite.
3. Spaţii naturale de adăpostire. Peșterile din Caraș-Severin, folosite ca refugiu în caz de dezastru. În Timiș, ISU nu știe câte adăposturi sunt.
FOTO: ISU-BIF
CITEȘTE ȘI… Ion Iliescu, despre legătura cu Regele Mihai: ”Relația noastră nu a fost simplă”
Fostul Principe Nicolae nu a fost anunțat de nimeni că Regele Mihai a murit
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro