Astfel, IGSU va desfășura, începând cu ora 10,00, exerciții de alarmare în județele Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea. În timpul exercițiilor, cetățeni vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare.
IGSU le recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „Exercițiu”.
Cel mai des populația este alarmată prin intermediul sirenelor electrice și electronice în timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. De asemenea, sistemul de înștiințare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, în cazul ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.
La nivel național există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.
Citește și:
- Raed Arafat, despre exercițiile de alarmare: Nu le facem pentru că știm noi că va urma ceva
- Semnificația semnalelor de alarmare a populației. Care sunt tipurile de alarme și cum le recunoaștem
- Secretele sirenelor care ne enervează în aceste zile. Cine le deține, unde sunt montate și cât costă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro