Început în 13 octombrie, cu o zi înaintea Sfintei Parascheva și terminat miercuri, 17 octombrie, exercițiul „SEISM 2018” al Ministerului de Interne a presupus și dislocarea de forțe și mijloace din teritoriu. Astfel, timp de cinci zile, cele mai multe ambulanțe pentru victime multiple au fost trimise în Capitală de la inspectoratele județene pentru situații de urgență.

Vaslui a fost unul dintre județele care au rămas descoperite. Acolo, autoritățile au activat, în zilele de 14 și 15 octombrie, planul roșu de intervenție, în urma unor accidente cu mai mult de șapte victime. La cele două accidente, potrivit protocolului, ar fi trebuit trimisă ambulanța pentru victime multiple, care era detașată însă la exercițiul din Capitală.

Autoritățile au fost nevoite să acționeze cu ambulanțe și echipaje SMURD de la toate stațiile din Vaslui, lăsând astfel descoperit județul pentru alte eventuale urgențe medicale.

Nu este normal ce s-a întâmplat. Acest exercițiu a fost programat într-o perioadă nu tocmai potrivită, chiar de Cuvioasa Parascheva. Cel puțin din județele limitrofe Iașiului nu trebuiau dislocate acele APVM (ambulanță victime multiple – n.r.). Așa, le-au lăsat fără ambulanțe pentru intervale mari de timp”, a declarat, pentru Libertatea, o sursă din cadrul unui serviciu de urgență.

„Gestionăm situația! APVM putea fi și stricată”

Oficialii vasluieni susțin că s-au descurcat și fără ambulanța pentru victime multiple. Evident, acest lucru s-a întâmplat, așa cum afirma și sursa Libertatea, cu scoaterea din activitatea curentă a autosanitarelor Serviciului Județean de Ambulanță și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Necesarul de ambulanțe, în astfel de cazuri, este asigurat din partea SAJ și ISU, din rezervele avute la dispoziție. Gestionăm situația oricum ar fi. APVM putea fi și stricată”, spune inspectorul șef al ISU Vaslui, Ghiorghe Blagoci.

Prefectul de Vaslui Eduard Popica susține și el că nu a fost necesară ambulanța pentru victime multiple, chiar dacă cele două accidente s-au soldat cu moartea unui tânăr și rănirea mai multor persoane, printre care și copii: „APVM are un rol categoric, însă în cele două situații de plan roșu nu a fost necesară această autospecială, întrucât se folosește doar când sunt mai multe victime, șase-șapte, în stare gravă”.

Libertatea a cerut un punct de vedere Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar până la ora publicării articolului nu am primit un răspuns.


Citește și: FOTO/ Bucuria fetiței care mergea flămândă la școală: acum are ce pune pe masă. După ce Libertatea a prezentat povestea familiei sale, a sărit în ajutor și Episcopia Hușilor

 
 

Urmărește-ne pe Google News