UPDATE ora 20:30: Conform scenariului, până la această oră au fost identificate 3.900 de persoane decedate şi 7.000 de răniţi. De asemenea, sunt peste 45.000 persoane fără adăpost, iar peste 2.300 sunt dispărute. Persoanele fără adăpost au fost transferate în taberele de sinistraţi instalate în localităţile Voluntari şi Afumaţi, din judeţul Ilfov, în cele operaţionalizate pe Arena Naţională din Bucureşti şi în spaţiile de evacuare puse la dispoziţie de autorităţile locale.
UPDATE 14:50: Spitalul de nivel 1 al SMURD, aflat în spatele clădirii Academiei Române, a fost închis pentru dezinfecţie, după ce unul dintre angajaţi a avut varicelă, a anunţat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).
Raed arafat a declarat că incidentul este real.
„A trebuit să închidem spitalul românesc de nivel 1 al SMURD-ului noaptea trecută şi este închis astăzi până la ora 12,00 pentru dezinfecţie având în vedere că unul dintre colegii care lucrează acolo a avut varicelă şi, fiind o boală infecţioasă, a trebuit să închidem spitalul şi am anunţat toate celelalte spitale să nu mai trimită pacienţi către el”, a declarat Arafat.
Şeful DSU a mai precizat că şi echipele de salvare au fost anunţate să nu mai trimită pacienţi către spital.
„A fost o situaţie reală şi măsura luată a fost una necesară”, a spus Arafat.
Revenind la exerciţiul pentru seism, Arafat a declarat că „o misiune s-a efectuat cu o aeronavă a MApN şi au fost transportate 15 persoane către Târgu Mureş”.
„Misiunea a fost însoţită de unul dintre observatorii NATO, care a mers cu pacienţii până la aeronavă şi de la aeronavă la Târgu Mureş, până la UPU şi a văzut toate procedurile. Aşteptăm raportul”, a continuat şeful DSU.
De asemenea, un elicopter al MAI a transportat doi răniţi la Craiova, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, este aşteptat primul avion de evacuare către exterior. Este vorba despre un avion din Slovacia, care are la bord o echipă consulară. Acesta este conceput special pentru transportul pacienţilor răniţi uşor, care trebuie evacuaţi către ţările lor.
În acelaşi timp, şi Crucea Roşie România a anunţat că participă la exerciţiul Seism 2018 .
„Încă din prima etapă a exerciţiului, Crucea Roşie Română este reprezentată prin directorul Departamentului de Intervenţia la Dezastre alături de alte instituţii, la Centrul de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani. În cele două tabere de sinistraţi de la Afumaţi şi Voluntari (judeţul Ilfov) sunt alocaţi voluntari special pregătiţi pentru serviciul de restabilire a legăturilor familiale. Alţi 30 de voluntari de Cruce Roşie din Bucureşti s-au aflat, duminică, pe Stadionul Naţional unde au contribuit la ridicarea taberei de sinistraţi”, arată Crucea Roşie într-un comunicat.
Voluntarii de la Crucea Roşie au montat corturi şi paturi, au acordat primul ajutor psihologic victimelor şi au supravegheat starea oamenilor.
Oficialii organizaţiei spun că sunt pregătiţi în orice moment să intervină cu voluntari şi echipamente de logistică.
UPDATE 11:20: Peste 560 de oameni au fost salvaţi în cursul nopţii de duminică spre luni, în cadrul exerciţiului Seism 2018. Datele oferite de DSU mai arată că cel puţin 3.000 de oameni au murit, 5.200 au fost rănite şi 4.700 au fost date dispărute. 4.200 de clădiri au fost afectate.
Scenariul mai arată că 420 de clădiri au fost distruse în totalitate, 1.400 distruse parţial şi 2.400 nesigure pentru locuit.
40.000 de oameni au rămas sinistraţi în capitală, 35.000 de fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă, scrie Adevărul.
Cinci spitale din Bucureşti au fost şi ele distruse de cutremur, iar alte 22 de unităţi spitaliceşti au fost distruse parţial. Opt au fost avariate, dar în stare de funcţionare.
DSU anunţă că 133 de oameni rămaşi fără case au fost transferaţi pe timpul nopţii în taberele din Voluntari, judeţul Ilfov. În acest moment mai este funcţională încă o tabără de sinistraţi în judeţul Ilfov, în localitatea Afumaţi.
”Se lucrează pentru operaţionalizarea celor trei tabere de la Arena Naţională din Bucureşti. Capacitatea totală a celor cinci tabere fiind de peste 30.000 de persoane”, anunţă DSU.
Ziua 1 de exerciţiu a început sâmbătă dimineaţa, la ora 8:37. Atunci, potrivit scenariului, s-a produs cutremurul cu magnitudinea de 7,5 în zona Vrancea. Acesta a avut durata de 57 de secunde.
Bilanţul primei zile a arătat că în urma cutremurului au murit 450 de persoane, 1.791 au fost rănite, 3218 au fost date dispărute şi încă 88 au rămas prinse sub dărâmături. Totodată, 215 oameni au fost evacuaţi.
În prima zi de intervenţie, salvatorii din cele patru baze de operaţii au acţionat în 26 de zone din capitală şi judeţul Ilfov pentru evaluare, căutare şi salvare de persoane.
În urma şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul Bucureştiului, autorităţile au luat decizia ca cei 30.000 de oameni sinistraţi să fie cazaţi în taberele organizate de autorităţi, unde li se vor asigura alimente, haine şi produse de igienă personală. Aceste tabere au fost amenajate pe stadioanele din Pantelimon, Voluntari, Ştefăneşti şi Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat de autorităţi.
În cadrul exerciţiului au intervenit pompierii bucureşteni şi din alte judeţe, medici, paramedici, militari, voluntari, precum şi poliţişti şi jandarmi pentru asigurarea ordinii publice.
În a doua zi de exerciţiu, bilanţul a crescut la peste 2.000 de morţi, 3.912 răniţi, 7.250 de dispăruţi şi peste 30.000 de sinistraţi. Alţi 130.000 de oameni au fost afectaţi de seism.
Duminică au sosit echipe de căutare şi salvare venite din alte ţări, în urma unui apel lansat la nivel internaţional de autorităţile de la Bucureşti. În România au ajuns 7 ambulanţe din Austria, 4 ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, două camioane pentru posturi medicale avansate nivel I din Italia şi trei camioane din Austria. În acelaşi timp, 100 de medici israelieni au ajuns în ţara noastră.
Au mai ajuns şi echipe de căutare-salvare din Bulgaria, precum şi ambulanţe cu paramedici din Republica Moldova.
La exerciţiul de simulare a cutremurului a participat, în a doua zi, şi Primăria Capitalei. Peste 500 de angajaţi ai municipalităţii au ajutat la organizarea taberei de sinistraţi de pe Arena Naţională. Angajaţii primăriei au adus cu ei 72 de utilaje (10 nacele, 5 autoutilitare, 53 de autospeciale, 3 moto, 1 ATV) şi 47 de alte tipuri de echipamente, printre care generatoare şi proiectoare.
Alţi 600 de voluntari au participat la exerciţiu.
Angajaţii primăriei au fost pregătiţi să distribuie 500 de sticle cu apă şi 500 de sandwich-uri pentru sinistraţi. La cele patru cantine sociale au fost oferite, în total, 1000 de porţii de mâncare.
– Cantina Sf. Constantin – 300 de porţii de mâncare/zi – Sectorul 1, Str. Sf Constantin, nr.8;
– Cantina Griviţa – 300 de porţii/zi, Sector 1, Calea Griviţei nr. 216;
– Cantina Bucur – 200 de porţii/zi, Sector 2, Str. Agricultori, nr. 105;
– Cantina Ominis – 200 de porţii/zi, Sector 2, Aleea Turnu Măgurele, nr. 129.
Duminică, Israel a trimis în România cel mai bun spital mobil din lume. Unitatea a fost în misiuni de ajutor în Nepal şi Haiti şi a fost recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept primul spital mobil Nivel 3 din lume, acesta fiind cel mai înalt nivel existent. Echipamentele aduse de Israel în România permit efectuarea a numeroase tipuri de operaţii chirurgicale.
Unitatea mai are o sală de urgenţă, o sală de terapie intensivă, un departament de spitalizare, un departament de imagistică şi un laborator. Toate acestea vor fi sincronizate de un centru de comandă care va funcţiona în permanenţă.
CITEŞTE ŞI: VIDEO/ Cătălin Botezatu stă mai mult afară decât în ţară. „Trăiesc în bagaj. Stau foarte puţin în ţară”