„Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar majoritar al EximBank, a crezut de la bun început în potenţialul extraordinar al acestui demers care, iată, vine să încununeze preocuparea permanentă a autorităţilor române de întărire a prezenţei, a rolului şi a impactului sistemic al băncilor cu capital de stat pe piaţa bancară locală. Avem încredere că noua entitate va acţiona ca un factor important de susţinere a creşterii economice a ţării, prin suportul financiar pe care îl va acorda tuturor segmentelor de piaţă, fie că vorbim despre persoane fizice, sau companii”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.
În urma acestei tranzacţii, EximBank va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală.
Ca urmare a finalizării acestei tranzacţii, cota de piaţă a EximBank va creşte la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituţii financiar-bancare din România.
„Sunt încântat să anunţăm această tranzacţie care creează o bancă românească de referinţă ce va pune în valoare atât experienţa Băncii Româneşti pe segmentul de retail banking, cât şi abilitatea demonstrată în timp de EximBank de a susţine mediului de afaceri local. De la înfiinţare, în urmă cu 27 de ani, EximBank s-a reinventat şi s-a modenizat permanent pentru a ţine pasul cu evoluţia sistemului bancar şi cu cerinţele din ce în ce mai sofisticate ale clienţilor, iar acest moment reprezintă, fără discuţie, un reper major în istoria băncii”, a spus Traian Halalai, Preşedintele Executiv al EximBank.
Finalizarea tranzacţiei aşteaptă îndeplinirea tuturor cerinţelor de reglementare aplicabile.
J.P. Morgan Securities plc a acţionat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacţiei. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internaţional, iar Bulboacă & Asociaţii SCA a asigurat asistenţa juridică pe plan local.
La începutul acestui an, Banca Transilvania a preluat Bancpost și a devenit proprietarul pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al acțiunilor deținute la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN în aprilie 2018, iar pe 31 decembrie fuziunea a devenit efectivă juridic.
Astfel, din 3 ianuarie 2019, clienții Bancpost au devenit, în mod automat, clienți ai Băncii Transilvania.
FOTO: Facebook
Citește și:
Prima bancă ce pleacă din România după OUG 114. First Bank cumpără Bank Leumi România