Persoanele cu depresie au o temperatură corporală mai ridicată, iar severitatea simptomelor acestei boli psihice este corelată cu nivelul febrei, arată un studiu american ce a analizat, timp de şapte luni, datele a peste 20.000 de persoane din 106 ţări.
Cercetarea a fost realizată de Universitatea California San Francisco, una dintre cele mai importante instituţii americane dedicate studiului medicinei, şi a presupus monitorizarea temperaturii corporale a participanţilor la studiu şi raportări zilnice ale simptomelor depresiei.
„Din câte știm noi, acesta este cel mai amplu studiu de până acum care examinează asocierea dintre temperatura corpului – evaluată atât prin metode de autoevaluare, cât și prin senzori purtabili – și simptomele depresive într-un eșantion larg din punct de vedere geografic”, a explicat autoarea principală a studiului, Ashley Mason, profesoară de psihiatrie şi psiholog clinician.
Ce-a fost mai întâi: febra sau depresia?
Studiul, publicat în revista ştiinţifică „Scientific Reports”, nu lămureşte însă dacă depresia creşte temperatura corpului sau dacă o temperatură mai ridicată provoacă depresia. De asemenea, cercetătorii nu au stabilit dacă temperatura ridicată este un rezultat al scăderii capacităţii de autoreglare a corpului, al căldurii generate de procesele metabolice sau o combinaţie dintre cei doi factori.
Totuşi, rezultatele studiului au arătat că există o legătură între nivelul severităţii simptomelor depresiei şi temperatura corporală mai ridicată. Astfel, cercetătorii americani susţin că reducerea temperaturii corpului ar putea reprezenta un beneficiu pentru sănătatea mintală.
Profesoara de psihiatrie Ashley Mason a indicat şi alte studii care au arătat că utilizarea căzilor cu hidromasaj sau a saunelor poate reduce depresia. „Încălzirea poate duce, de fapt, la o scădere a temperaturii corporale de revenire care durează mai mult decât în cazul unei răciri directe, cum ar fi prin intermediul unei băi cu gheață”, a explicat Ashley Mason.
foto: 123rf.com
Vandamii • 12.02.2024, 13:49
Deci nu eram nebun cand sustineam ca temperatura corpului crescuta poate avea la cauza depresie