Cât sunt încă foarte mici, copiii cred fără să-și pună prea multe întrebări în existența lui Moș Crăciun care aduce cadouri frumoase copiilor cuminți. Și le pune acolo, frumos, sub brad pentru ca micuții care au fost buni tot anul să le găsească dimineața când se trezesc.
De pe la 5-6 ani însă, copiii încep să-și pună întrebări, logica lor îi face să aibă îndoilei despre faptul că un bătrânel reușește ca într-o singură noapte să ajungă la copiii din lumea întreagă cu sania lui trasă de renii care zboară.
Atunci ei încep să-și întrebe părinții dacă Moș Crăciun chiar există și chiar poate face toate acele lucruri de necrezut.
Psihologii susțin că nu este bine să ne mințim copiii atunci când pun această întrebare. Dar dacă vrem să păstrăm în continuare misterul, cel mai bine este să le răspundem copiilor noștri cu o întrebare, pentru a vedea exact ce cred și ce simt ei despre Moș Crăciun :”Tu ce crezi, există Moș Crăciun?” ”Ce înseamnă Moș Crăciun pentru tine?”
În cazul în care copilul a realizat exact cum stau lucrurile cu Moș Crăciun și ei știu deja că darurile au fost cumpărate de părinții, povestea lui Moș Crăciun poate fi adaptată. Copiii mai mari pot să participe la cumpărarea sau chiar confecționarea cadourilor, la împachetarea lor, la împărțirea lor. Fiecare dintre noi poate fi bun și darnic, la fel ca Moș Crăciun. Iar ăsta este un lucru pe care copiii îl vor accepta cu bucurie.
Citește și: Copiii aceștia stau în mijlocul pădurii și nu au auzit de Moș Crăciun!