Toate firmele care livrează oxigen „au avut probleme din cauza cererii mari”, a precizat Raed Arafat, într-o declarație transmisă jurnaliștilor, după ce managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a anunțat că există riscul ca unitatea să rămână fără oxigen.

Șeful DSU anunță că în prezent sunt făcute „demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen”. O altă soluție este folosirea oxigenului tehnic, care are o concentrație mai mică, de 93%, în loc de 99%. A fost emisă și o circulară în care spitalele erau îndrumate să recurgă la această variantă.

„Pentru a diminua riscul apariției unei situații în care pacienților să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentrație de 93% poate fi utilizat în spitale”, anunță și DSP Iași, într-un comunicat, transmis în urma problemelor din oraș.

În legătură cu această soluție, managerul spitalului de Boli Infecțioase din Iași a fost rezervat, afirmând că „am fost instruit la școală să folosesc oxigen medicinal, nu tehnic”.

Raed Arafat afirmă însă că a mai fost folosit acest oxigen, „fără nicio problemă”.

Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul.

Raed Arafat:

Oxigenul tehnic este autorizat petnru folosire de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, mai precizează Direcția de Sănătate Publică Iași.

Între timp, situația de la Iași a fost rezolvată, după ce Spitalul Județean Suceava a trimis 50 de butelii cu oxigen medicinal, însă acesta este suficient doar până luni, 1 noiembrie. Nu doar la Iași au fost astfel de probleme.

Probleme cu alimentarea cu oxigen și în alte spitale din țară

Problemele legate de alimentarea cu oxigen sunt și cele care au dus la tragedia de la spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj. Trei pacienți internați au murit după ce au rămas fără oxigen. Instalația s-a golit, iar de vină este atât conducerea spitalului, cât și firma care asigura rezervorul, arată primele date din anchetă.

În județul Botoșani, la spitalul Sfântu Gheorghe, au fost instalate, acum mai bine de o săptămână, tuburi folosite de obicei în sudură. „Am luat legătura cu Suceava, cu firmele din Suceava, Piatra Neamţ, Tg Neamţ şi toţi s-au plâns de aceeaşi problemă, nu au oxigen, aduc câteva tuburi şi le ţin pentru judeţul lor”, a declarat managerul spitalului, Gabriela Varzari, în urmă cu zece zile, pentru Antena3.

 
 

Urmărește-ne pe Google News