Principalele declarații ale doctorului Emilian Ioan Imbri:

Avem cinci pacienții la Victor Babeș de la Matei Balș și mai așteptăm unul. Unul dintre ei este în stare gravă, în Terapie Intensivă. Altă persoane este tot într-o stare destul de severă și suntem pregătiți să-l transferăm tot în Terapie Intensivă, dacă nu se echilibrează. Alți doi sunt în stare medie spre gravă. Starea lor s-a accentuat din cauza stresului, șocului prin care au trecut. A cincea persoană, o doamnă, care este echilibrată și nu prezintă probleme deosebite. Toți sunt seniori, cu comorbidități. Evoluția e greu de presupus cum va fi.

Știm că astfel de incendii, ca cel de la Matei Balș, se poate întâmpla în orice spital. Asta nu înseamnă că știm că este prost sistemul. Cred că știe și președintele țării lucrul ăsta. Nu există loc unde să nu se întâmple. Și la un spital nou-nouț construit e suficient ca aparatele să depășească puterea rețelei electrice.

E posibil ca incendiul de la Matei Balș să aibă cauza un reșou adus de rude pacienților, deși nu e normal. Noi nu permitem așa ceva la Victor Babeș.

Într-un spital nu e permis ca pacienții să primească astfel de aparate de acasă. Noi am scos caloriferele cumpărate de spital și le-am sigilat în magazie, pentru că suprasolicitam rețeaua electrică.

La Victor Babeș, 30-40 la sută din agentul termic se pierde în pământ din cauza țevilor afectate. E mai ușor să ne instalăm centrale termice proprii.

RADET ne-a comunicat că nu vom avea căldură o perioadă. Am comasat bolnavii și am folosit aerul condiționat pe cald. Trebuie să te descurci cum poți.

Bineînțeles că se poate întâmpla un incendiu și la Victor Babeș. Matei Balș are clădiri modernizate și instalații schimbate și uite că s-a întâmplat.

L-aș sfătui pe ministrul sănătății să nu se sperie de ceea ce se întâmplă și l-aș ruga să înțeleagă că sunt unele spitale, care nu mai sunt spitale, sunt adăposturi, unități care ar fi trebui demult închise.

Un ministrul dacă nu vede întregul în momentul de față degeaba stă acolo. Nefiind doctor, ministrul sănătății s-ar putea să nu se sperie.


Vorbim cu medicul Emilian Imbri și despre starea celor patru
pacienți cu COVID transferați după incendiul de la Institutului ”Matei Balș”.

Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită, de la
ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News