Într-un interviu acordat luni seara pentru postul de televiziune Haberturk TV, Hakan Fidan a declarat că a observat, pe fondul vizitelor sale în China și în Rusia, o sciziune globală în creştere care ar putea duce la o escaladare a conflictelor militare în curs, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

„Cred că lumea trebuie să ia în serios acest scenariu, această ameninţare privind izbucnirea celui de-al treilea război mondial”, a avertizat șeful diplomației turce.

În opinia sa, China, Rusia, Coreea de Nord şi Iran „trec de la statutul de simpli parteneri de dialog” la un „parteneriat mai structural”. „Acesta este, desigur, un efect generalizat cauzat de războiul din Ucraina”, a apreciat şeful diplomaţiei turce.

Un alt aspect evidenţiat de Hakan Fidan este creșterea potenţialului de distrugere în cazul armelor folosite în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Ministrul turc susține că există riscul recurgerii la arme nucleare.

„Atât timp cât războiul continuă, acest risc persistă. Nu există scăpare, întrucât ambele părţi vor fi forţate să folosească arme mai sofisticate şi mai diferite, precum şi metode care schimbă regula jocului pentru a-şi provoca mai mult rău una alteia”, a spus el.

„Totul este în joc şi, prin urmare, odată ce forțele intermediare vor intra în joc, există posibilitatea ca această scânteie să se răspândească şi în alte zone”, a insistat Fidan, referindu-se la ţările care sprijină părțile beligerante.

Pe de altă parte, ministrul turc de externe a confirmat că ţara sa poartă negocieri cu grupul BRICS+, format din nouă țări, și anume Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran. El susține că BRICS+ are potenţialul de a genera beneficii pentru Turcia dacă ar fi instituţionalizat după un model asemănător cu cel al Uniunii Europene (UE).

Subliniind faptul că China şi Rusia sunt principalii doi parteneri comerciali ai Turciei, Hakan Fidan a declarat că această apropiere nu reprezintă o schimbare în politica externă a țării sale, membră NATO și aspirantă la UE.

Hakan Fidan a efectuat o vizită la Moscova și Nijni Novgorod pe 10 și 11 iunie, la aproape o săptămână după ce s-a deplasat la Beijing și în Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang, locuită de un popor turcic reprimat de autoritățile chineze.

Deși este membră NATO, Turcia, condusă de președintele islamisto-conservator Recep Tayyip Erdogan, nu și-a revizuit relațiile cu Rusia în urma invaziei la scară largă lansate de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, împotriva Ucrainei. Ba dimpotrivă, Turcia a contestat o parte din abordarea NATO, a făcut declarații favorabile Kremlinului, căutând totodată să-și mențină deschise canalele diplomatice către Ucraina și a dus o politică de apropiere cu regimurile autoritare și alte țări care susțin agresiunea militară rusă sau se declară neutre.

Urmărește-ne pe Google News