PSD a pierdut cinci primării de sector. Este vorba despre primăriile din sectorul 1, 2, 3 și 5 și 6. Singurul sectorul în care PSD și-a păstrat mandatul este sectorul 4, unde actualul edil, Daniel Băluță, a fost ales cu aproape 55% dintre opțiunile exprimate, potrivit sondajului CURS-Avangarde.

Rezultate Sector 1:
Clotilde Armand (USR): 48%
Daniel Tudorache (PSD): 36,5%

Rezultate Sector 2:
Radu Mihaiu (USR): 41,5%
Dan Cristian Popescu (PSD): 30,4%

Rezultate Sector 3:
Robert Negoiță (Alianța Pro București): 39%
Adrian Moraru (PNL): 32,6%

Rezultate Sector 4:
Daniel Băluță (PSD): 56%
Simona Spătaru (PLUS): 35,2%

Rezultate Sector 5:
Cristian Băcanu (PNL): 27,9%, la egalitate cu Cristian Popescu Piedone (PPUSL): 27,9%
Daniel Florea (PSD): 23,1%

Rezultate Sector 6:
Ciprian Ciucu (PNL): 47,8%
Gabriel Mutu (PSD): 34,5%

UPDATE ora 20.05. În mai puțin de o oră se închid urnele și vor fi publicate primele rezultate de tip EXIT POLL în București.

EXIT POLL este sondajul făcut la ieșirea de la urne și reprezintă un control democratic asupra procesului alegerilor

Nu vor fi rezultatele oficiale ale alegerilor locale în București, acestea urmând a fi comunicate de Biroul Electoral Central, după numărarea tuturor voturilor.

UPDATE ora 19.00. În direct la Libertatea, politologul Cristian Pîrvulescu a comentat cum poate influența prezența la vot rezultatele alegerilor locale.

“În general, prezența e bună, de data asta, pentru că o comparăm cu 2016, un an normal, fără pandemie, fără probleme. Este bună și, probabil, la București va fi semnificativ mai bună. Asta înseamnă că va exista un dezavantaj pentru unul dintre candidați. Cu cât prezența este mai mare în București, cu atât anumiți candidați, care aparțin unor partide care sunt consolidate, au mai multe dificultăți”, a comentat Pîrvulescu, în emisiunea “EU CONTEZ, EU VOTEZ”, realizată de Alina Manolache.

UPDATE ora 17.40. Datele centralizate privind prezența la vot arată că în Capitală numărul votanților tineri, cu vârsta 18-34 de ani, s-a triplat în intervalul orar 12.00-17.00. Astfel, dacă la ora 12.00 votaseră 30.000 de bucureșteni sub 34 de ani, cinci ore mai târziu, la ora 17.00, numărul acestora a crescut la 90.000.

Bucueștiul are cea mai mică prezență la vot la nivel național, până la ora 17.00, însă comparativ cu anul 2016, au votat cu 4% mai multe persoane.

UPDATE ora 15.50. Potrivit datelor privind prezența la vot în București, la ora 15.00 au votat cu 60.000 de persoane mai mult decât în 2016, adică cu 3 procente mai mult.

Conform surselor din institutele de sondare consultate de Libertatea, lupta este foarte strânsă în mai multe sectoare decât se estima inițial. Vezi în ce sectoare se pot schimba primarii, după alegerile locale de azi.

UPDATE ora 14.00. Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat pentru Libertatea ce se întâmplă dacă Gabriela Firea pierde alegerile locale și ce se întâmplă dacă Nicușor Dan pierde Capitala.

“Dacă Gabriela Firea pierde, iese din politică. Dacă Nicușor Dan pierde nu va mai putea încerca la Primăria Capitalei. E ultima lui șansă!”, a declarat politologul pentru Libertatea.

Până la ora 14.00, București avea cea mai scăzută prezență la vot din toată țara: 18,41%. Pe grupe de vârstă, cei mai mulți votanți până la această oră sunt cei de 45-64 de ani și peste 65 de ani.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Când
sunt publicate rezultatele
EXIT
POLL alegeri locale 2020

Primele rezultate de tip exit poll vor fi făcute publice la ora 21.00, după închiderea urnelor. Nu vor fi rezultate oficiale ale alegerilor locale în București, acestea urmând a fi prezentate de Biroul Electoral Central, după numărarea tuturor voturilor.

Numărarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor, iar după centralizarea datelor primite din toate secțiile de votare, vom ști rezultatele finale ale alegerilor în București.

La alegerile din anul 2016, Gabriela Firea a câștigat Primăria Capitalei cu 246.553 de voturi (42,97%), la peste 70.000 de voturi distanță de Nicușor Dan, votat atunci de 175.119 de bucureșteni (30,52%). Scrutinul s-a desfășurat într-un singur tur, cu o prezență la vot de 33,23%.

Nicușor Dan candidează pentru a treia oară consecutiv pentru funcția de primar general al Capitalei. În anul 2012, ca independent, a obținut 8% din voturi.

Din punct de vedere istoric, niciun primar cu mandat întreg nu a pierdut alegerile în București, atunci când a candidat pentru a doua oară. În 2020, Gabriela Firea, primarul în funcție al Capitalei, candidează pentru un nou mandat.

Prin EXIT POLL nu este studiat numai rezultatul votului, ci urmărește și motivațiile pentru care oamenii au participat la alegerile locale. În baza răspunsurilor date de alegători, se face o evaluare privind cunoștințele lor, despre alegeri sau despre campania electorală.

Cine face sondaj de opinie pentru EXIT POLL la alegerile locale 2020

CURS
va face
sondaje în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Craiova,
Baia Mare, Oradea, Piteşti, Constanţa, Ploieşti, Focşani, Deva,
Alba Iulia și
Arad.

Avangarde
va activa în Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Baia
Mare.

BCS va face sondaje în Drobeta-Turnu Severin, Râmnicu Sărat şi în oraşul Eforie.

Cum
se face sondajul de opinie

Operatorii de sondaj au acces, pe baza acreditării, în clădirea în care este amenajată secția de votare și în raza de 500 de metri din afara acesteia, dar nu și în interiorul localului de vot. Nu au voie să intervină în niciun fel în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor și au obligația de a nu tulbura liniștea și ordinea publică.

Ei vor fi prezenți pe tot parcursul zilei la secțiile de vot din țară, de la ora 7.00, ora deschiderii urnelor, până la ora 21.00, la închiderea urnelor, și îi vor intervieva pe alegători după ieșirea din secții. Operatorii de sondaj le vor adresa acestora o serie de întrebări legate de votul exprimat la alegerile locale.

Discuția cu operatorii durează cel mult un minut și toate datele oferite rămân confidențiale. Alegătorilor nu le vor fi cerute detalii legate de identitate sau alte date personale.

Urmăriți pe Libertatea:

 
 

Urmărește-ne pe Google News