Update, 10 iunie, ora 08.32: George Scripcaru, candidat susţinut de coaliţia PSD-PNL, şi-a anunţat victoria la Primăria Braşov, în faţa contracandidatului său, Allen Coliban (USR), primarul în funcţie.

„Experimentul userist s-a încheiat. Oamenii au ales deblocarea Braşovului”, a scris Scripcaru, pe Facebook.

Update, 10 iunie, ora 02.12: Primarul în funcţie al municipiului Braşov, Allen Coliban (USR), a declarat că, după numărarea buletinelor în 48 la sută dintre secţiile de votare, este în urma contracandidatului său, George Scripcaru, (PSD-PNL), cu două procente, reprezentând aproximativ 1.000 de voturi.

„A fost o zi lungă, urmează o noapte şi mai lungă, pentru că e o luptă strânsă pe care o ducem. Avem undeva la 48 la sută de secţii numărate, e o diferenţă pe la vreo două procente, adică undeva la 1.000 de voturi, pe care trebuie să o recuperăm. Vom număra până la ultimul vot şi ne păstrăm optimismul. Dimineaţă, în zori, vom ştii rezultatele, în momentul în care vor fi şi procesele verbale semnate. Deocamdată sunt informaţii care ne vin pe surse şi pe canale de whatsapp”, a declarat Coliban.

Patrimoniul Muzeului Național de Istorie, în pericol. Guvernul nu oferă banii necesari mutării acestuia într-un sediu provizoriu. „E inestimabil. Dacă se pierde, o să fim niște copii fără mamă, fără tată, fără acte”
Recomandări
Patrimoniul Muzeului Național de Istorie, în pericol. Guvernul nu oferă banii necesari mutării acestuia într-un sediu provizoriu. „E inestimabil. Dacă se pierde, o să fim niște copii fără mamă, fără tată, fără acte”

Update, ora 22.05: În curând, primele rezultate parțiale la alegerile pentru primăria Brașov.

Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Braşov a fost de 46,46 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot a fost de 49,95 la sută. Urnele s-au închis la ora 22.00.

Update, ora 21.04: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Braşov era, la ora 21.00, de 45,14 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 48,58 la sută.

Până la ora 19.00, în municipiul Brașov își exprimaseră dreptul la vot 94.853 de persoane, aproape cu 10.000 mai mulți votanți decât la alegerile locale de acum 4 ani, la încheierea scrutinului, informează bizbrasov.ro.

Update, ora 19.04: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Braşov era, la ora 19.00, de 39,40 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 42,63 la sută.

În judeţul Braşov, de la începerea votării au fost semnalate 39 de incidente în legătură cu procesul electoral, iar, în urma verificărilor efectuate, 15 dintre acestea au fost confirmate: 13 fapte au fost de natură contravențională, pentru care au fost aplicate sancțiuni pentru încălcarea prevederilor legale, iar în două situații au fost întocmite dosare penale, pentru care se efectuează cercetări în vederea lămuririi aspectelor semnalate, potrivit bizbrasov.ro.

Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Recomandări
Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului

Update, ora 17.05: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Braşov era, la ora 17.00, de 33,05 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 35,82 la sută.

Candidatul independent la funcția de primar al Brașovului, Dogar Nicolae Florin, a fost arestat preventiv 30 de zile, pentru săvârșirea unei infracțiuni de ultraj prin amenințare, prevăzută de Codul Penal, informează bizbrasov.ro.

Potrivit procurorilor, vineri seara la ora 18.32, candidatul fiind nemulţumit de răspunsul primit de la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 8 Braşov cu privire la o petiție formulată de acesta, a adresat preşedintelui institutiei ameninţări cu săvârşirea unor acte grave de violență, mesajul fiind trimis la adresa de e-mail a instituției.

Update, ora 15.05: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Braşov era, la ora 15.00, de 27,01 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 29,10 la sută.

Candidatul independent la Primăria Brașov, Nicolae Florin Dogar, a fost reținut noaptea trecută și dus în fața procurorului cu propunere de arestare. Surse judiciare susțin că Dogar i-ar fi transmis un email cu ameninţări președintelui BEJ, judecătoarea Nicoleta Constantinescu, informează transilvania365.ro.

De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar
Recomandări
De ce se grăbește Putin să elibereze Kurskul? Principalele câștiguri ale Ucrainei în ofensiva din Rusia și efectele lor, explicate de un analist militar

Update, ora 13.02: Prezenţa la vot în municipiul Braşov era, la ora 13.00, de 19.89 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 21,27 la sută.

Până la ora 12.00, 87.079 de persoane din județul Brașov își exprimaseră dreptul la vot, fiind înregistrată o prezență de 16,61% din numărul total de alegători (524.046). Prezența este mai mare față de scrutinul din septembrie 2020, când fuseseră la vot până la prânz 73.203 de alegători (14,04%), informează bizbrasov.ro.

La nivelul municipiului prezența la vot era, la ora 12.00, de 15,54% cu 37.583 de votanți din totalul de 241.751. Acum patru ani, prezența era însă de numai 11,96%, 29.438 de votanți.

Update, ora 11.18: Prezenţa la vot în municipiul Braşov era, la ora 11.00, de 12,43 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 13,38 la sută.

Alegeri locale Brașov 2024

Brașovenii sunt așteptați duminică, pe 9 iunie, la urne ca să-și aleagă primarul și consilierii locali în cadrul alegerilor locale 2024, adică pe cei care vor lua decizii cu privire la aspecte care ne afectează direct, precum bugetul local, serviciile publice locale și dezvoltarea urbană și rurală.

Data alegerilor locale din 2024 a fost stabilită prin OUG pe 8 martie, atunci când s-a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Secțiile de votare se închid la ora 22.00 și tot atunci ar urma să apară și primele estimări ale unui EXIT POLL pentru Primăria Brașov.

Cine sunt candidații la Primăria orașului Brașov

La Brașov, duelul principal se dă între actualul primar al orașului, Allen Coliban, din partea USR și susținut de Alianța Dreapta Unită și George Scripcaru, cel care a mai condus instituția din 2004 până în 2020. George Scripcaru are 57 de ani, iar acum este candidatul comun PNL-PSD și a fost edilul orașului vreme de 16 ani, până în 2020, când a fost învins de Allen Coliban, membru USR, care a câștigat alegerile cu peste 40 de procente.

În lupta pentru funcţia de primar al municipiului Braşov, la alegerile locale care au loc pe 9 iunie 2024, se mai află candidatul AUR, Dan Tanasă. Brașovenii mai pot opta pentru Florin Muscalu-Crețu (PRM), Ionel Goidescu (Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională), Adrian Ciobanu (S.O.S. România) și Nicole-Florin Dogar (candidat independent).

Care sunt candidatii la președinția Consiliului Județean Brașov

Pe lista la șefia Consiliul Județean Brașov se află:

  • Ana Loredana Predescu (AUR);
  • Gabriel Francisc Kirsch (UDMR);
  • Lucian Pătraşcu (PSD);
  • Adrian Ioan Veştea (PNL);
  • Gabriel Florescu (SOS România);
  • Ambrozie Irineu Darău (USR – Alianţa Dreapta Unită).

Ce votăm la alegerile locale 2024

La alegerile locale din 9 iunie, cetățenii aleg primarii localităților, președinții Consiliilor Județene și consilierii locali. Votul este important pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale, adică salubritate și transport public.

Cum se realizează un exit poll

Mii de persoane au fost implicate duminică în cercetările care se desfășoară pe tot parcursul zilei, începând de la ora 7.00 – ora de deschidere a secțiilor de vot – și până la ora 22.00 – când se închid urnele. Operatorii sunt prezenți la secțiile de vot din câteva mari orașe din țară pentru a-i intervieva pe alegători după ieșirea de la urne. Aceștia le vor adresa o serie de întrebări legate de votul exprimat la alegerile locale din 9 iunie 2024. Discuția cu operatorii durează cel mult un minut, iar datele furnizate sunt confidențiale.

Niciunul dintre alegători nu va fi întrebat detalii legate de identitate, precum numele, adresa sau alte date personale. Alături de operatorii din secțiile de votare, vor fi mobilizați mai mulți supervizori care vor avea rolul de a monitoriza permanent procesul de culegere a datelor și respectarea procedurilor.

Cum afli care este secția ta de votare

Toate informațiile privind secțiile de votare se regăsesc în Registrul Electoral, care poate fi consultat online. Site-ul culege date de geolocalizare ca să vă poată îndruma prin intermediul Gogle Maps la secția de votare.

Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 07.00-22.00. Cei care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, dar şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până până la ora 23.59.

La alegerile locale, alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:

  • în localitatea de domiciliu, adică la adresa din cartea de identitate/buletin
  • în localitatea de reședință, unde au viza de flotant, pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor sau pe listele suplimentare
  • alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie. În străinătate nu se votează la alegerile locale.

Alegătorul nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința sau invers. Dacă stați într-o localitate și nu aveți documente care să dovedească șederea, nu veți putea vota în localitatea respectivă.

Ce nu ai voie să faci în secția de votare – contravenții și sancțiuni

Potrivit Ghidului publicat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cei care încalcă legea comit fie contravenții, fie infracțiuni prevăzute de Codul Penal, în funcție de gravitatea faptei. Contravențiile sunt un set de norme juridice care reglementează comportamentele neconforme cu legile, caz în care se aplică pedepse sub formă de amenzi. Contravențiile sunt considerate mai puțin grave decât infracțiunile și nu sunt pedepsite de Codul Penal.

Ce face un primar de localitate

Un primar are funcții de autoritate publică, asigurând respectarea legilor și a drepturilor cetățenilor, implementarea legislației, și conduce aparatul de specialitate al primăriei.

Potrivit Legii administraţiei publice locale, iată ce face un primar de localitate și care sunt principalele atribuții ale primarului includ:

  • reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relațiile cu alte autorități și în justiție.
  • funcționează ca ofițer de stare civilă și autoritate tutelară, organizează alegerile, referendumul și recensământul.
  • prezintă rapoarte anuale și strategii de dezvoltare economică, socială și de mediu consiliului local
  • exercită funcția de ordonator principal de credite, întocmește și gestionează bugetul local și inițiază negocieri pentru împrumuturi
  • coordonează și asigură realizarea serviciilor publice locale, gestionează situațiile de urgență, și numește conducătorii instituțiilor publice locale.
  • elaborează planuri urbanistice, emite avize și autorizații, și asigură conformarea cu standardele de protecție a mediului.

Brașovul, în top 25 cele mai bune destinații turistice din lume în 2024

Tripadvisor, cel mai important site de turism din lume a publicat în luna ianuarie topul celor mai bune 25 de destinații turistice din lume în 2024. România nu lipsește din acest top și este reprezentantă de Brașov. Orașul de la poalele Tâmpei ocupă locul 21, fiind singura locație din Europa în acest clasament.

„În centrul României se află Brașovul, un amestec armonios de farmec tradițional și viața modernă a orașului. Mergeți cu un autobuz cu etaj în jurul orașului pentru a vă orienta și a admira clădirile din mers, apoi coborâți pentru a vă strecura pe strada Sforii, cea mai îngustă stradă din Europa”. Așa sună descrierea pe care cel mai important site de turism din lume, Tripadvisor o face Brașovului.

Orașul de sub Tâmpa este singurul din Europa care apare în top 25 cele mai bune destinații din lume în 2024.

Vezi şi rezultate, exit poll Bucureşti, rezultate, exit poll Timişoara, rezultate, exit poll Cluj-Napoca, rezultate, exit poll Ploieşti, rezultate, exit poll Constanţa, rezultate, exit poll Iaşi, rezultate, exit poll Oradea, rezultate, exit poll Craiova, rezultate, exit poll Alba Iulia, rezultate, exit poll Sinaia!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (3)

Tritrax   •   10.06.2024, 12:13

Dacă câștigă scripcaru, se evaporă iara jumatate din flota RATBV…

bozo76   •   10.06.2024, 08:15

Colii ban ce faci dupa ce se termina de numarat voturole ?

Marica13   •   09.06.2024, 17:11

Iesiti la vot...acum e momentul nostru

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Observatornews.ro
EXPERIMENT: drumul de 6 km din Bucureşti care a ajuns să dureze 2 ore, de Sărbători
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți
HOROSCOP
Horoscop 20 decembrie 2024. Racii vor duce la bun sfârșit anumite inițiative foarte curajoase, cu condiția să fie atenți și la dorințele celorlalți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI