UPDATE luni, 10 iunie, 10.57: Alin Tișe își păstrează mandatul de președinte al CJ Cluj, cu 47% din voturi potrivit numărătorii paralele a PNL, informează Agerpres.

Potrivit aceloraşi date, PNL a câştigat primăriile şi în celelalte oraşe clujene – Dej, Turda, Câmpia Turzii şi Huedin, precum şi în cea mai mare comună din ţară, Floreşti. 

Update, luni, 10 iunie, ora 8.16: Edilul în funcție Emil Boc a obținut 45% dintre voturi la alegerile de duminică, după ce reprezentanții PNL au numărat 100 dintre cele 184 de secţii de votare din Cluj-Napoca.

Pe locul al doilea s-a clasat candidatul independnet, Sabin Sărmaş, cu 30% dintre voturi, arată datele liberalilor.

Update, ora 22.02: În curând, primele rezultate parțiale la alegerile pentru primăria Cluj-Napoca.

Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Cluj-Napoca a fost de 46,25 la sută. La nivelul judeţului Cluj, prezenţa la vot a fost de 50,31 la sută. Urnele s-au închis la ora 22.00.

Update, ora 21.02: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Cluj-Napoca era, la ora 21.00, de 44,21 la sută. La nivelul judeţului Cluj, prezenţa la vot era de 48,67 la sută.

Update, ora 19.02: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Cluj-Napoca era, la ora 19.00, de 37,21 la sută. La nivelul judeţului Cluj, prezenţa la vot era de 41,97 la sută.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Iosif Rus, un veteran de război în vârstă de 108 ani, s-a prezentat la urne, la Gherla. El a ajuns la secția de votare de la liceul „Petru Maior” cu un cărucior, însoțit de rudele sale, apoi și-a luat cârja și s-a ridicat pe propriile picioare pentru a vota, informează gherlainfo.ro.

Update, ora 17.03: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Cluj-Napoca era, la ora 17.00, de 29,50 la sută. La nivelul judeţului Cluj, prezenţa la vot era de 34,01 la sută.

Un bărbat care dorea să-și exercite dreptul la vot în Cluj a constatat cu surprindere că rubrica sa de pe lista electorală era deja semnată de către o altă persoană, potrivit Ziua de Cluj. Conform procedurilor legale, cercetările au fost demarate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.

Update, ora 15.03: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Cluj-Napoca era, la ora 15.00, de 22,43 la sută. La nivelul judeţului Cluj, prezenţa la vot era de 26,03 la sută.

Până la ora 11.00, la nivelul întregului județ Cluj au fost semnalate cinci incidente sau fapte ilegale în context electoral, potrivit IPJ Cluj. Dintre acestea, trei nu au fost confirmate, fiind înregistrat un dosar penal pentru fraudă la vot și aplicată o sancțiune contravențională.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Update, ora 13.06: Prezenţa la vot în municipiul Cluj-Napoca era, la ora 13.00, de 15,43 la sută. La nivelul judeţului Cluj, prezenţa la vot era de 18.06 la sută.

La Cluj-Napoca, un lanţ de librării oferă cărți gratuit, în limita stocului disponibil, cetățenilor care au votat. La o librărie din acest lanț s-a făcut coadă. Pentru a beneficia de cărți sau reviste, cei care merg la librărie trebuie doar să dovedească, cu buletinul, că au votat astăzi, informează zcj.ro.

Update, ora 11.13: Prezenţa la vot în municipiul Cluj-Napoca era, la ora 11.00, de 9,32 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 10,85 la sută.

Alegeri locale Cluj-Napoca 2024

Clujenii sunt așteptați duminică, pe 9 iunie, la urne ca să-și aleagă primarul și consilierii locali în cadrul alegerilor locale 2024, adică pe cei care vor lua decizii cu privire la aspecte care ne afectează direct, precum bugetul local, serviciile publice locale și dezvoltarea urbană și rurală.

Data alegerilor locale din 2024 a fost stabilită prin OUG pe 8 martie, atunci când s-a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Secțiile de votare se închid la ora 22.00 și tot atunci ar urma să apară și primele estimări ale unui EXIT POLL pentru Primăria Cluj.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Cine sunt candidații la Primăria orașului Cluj-Napoca

În lupta pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca s-au înscris oficial zece candidați, printre care și actualul edil, Emil Boc (PNL). Emil Boc candidează pentru a șasea oară la Primăria Cluj-Napoca. Emil Boc a fost ales pentru prima dată primar al Clujului în anul 2004.

Pe lista pentru funcția de primar se mai află: Aurelia Cristea (PSD), Viorel Băltărețu (ADU), Olah Emeșe (UDMR, viceprimar în funcție), Călin Cozma (AUR), Ramona Strugariu (REPER), Sorin Valeriu Naș(SOS), Dan Mihai Iacob (PUSL), Sabin Sărmaș (Independent) și Sorin VirgilVamoș (independent).

Care sunt candidatii la președinția Consiliului Județean Cluj

Pe lista la șefia Consiliul Județean Cluj-Napoca se află:

  • Csoma Botond (UDMR);
  • Alexandru Cordoş (PSD);
  • Eugen Cristian Şipoş (AUR);
  • Alin Tişe (PNL);
  • Florian Alexandru Nicula (Partidul SOS România);
  • Nechita Adrian Oros (Forţa Dreptei – Alianţa Dreapta Unită).

Ce votăm la alegerile locale 2024

La alegerile locale din 9 iunie, cetățenii aleg primarii localităților, președinții Consiliilor Județene și consilierii locali. Votul este important pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale, adică salubritate și transport public.

Cum se realizează un exit poll

Mii de persoane au fost implicate duminică în cercetările care se desfășoară pe tot parcursul zilei, începând de la ora 7.00 – ora de deschidere a secțiilor de vot – și până la ora 22.00 – când se închid urnele. Operatorii sunt prezenți la secțiile de vot din câteva mari orașe din țară pentru a-i intervieva pe alegători după ieșirea de la urne. Aceștia le vor adresa o serie de întrebări legate de votul exprimat la alegerile locale din 9 iunie 2024. Discuția cu operatorii durează cel mult un minut, iar datele furnizate sunt confidențiale.

Niciunul dintre alegători nu va fi întrebat detalii legate de identitate, precum numele, adresa sau alte date personale. Alături de operatorii din secțiile de votare, vor fi mobilizați mai mulți supervizori care vor avea rolul de a monitoriza permanent procesul de culegere a datelor și respectarea procedurilor.

Cum afli care este secția ta de votare

Toate informațiile privind secțiile de votare se regăsesc în Registrul Electoral, care poate fi consultat online. Site-ul culege date de geolocalizare ca să vă poată îndruma prin intermediul Gogle Maps la secția de votare.

Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 07.00-22.00. Cei care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, dar şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până până la ora 23.59.

La alegerile locale, alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:

  • în localitatea de domiciliu, adică la adresa din cartea de identitate/buletin
  • în localitatea de reședință, unde au viza de flotant, pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor sau pe listele suplimentare
  • alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie. În străinătate nu se votează la alegerile locale.

Alegătorul nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința sau invers. Dacă stați într-o localitate și nu aveți documente care să dovedească șederea, nu veți putea vota în localitatea respectivă.

Ce nu ai voie să faci în secția de votare – contravenții și sancțiuni

Potrivit Ghidului publicat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cei care încalcă legea comit fie contravenții, fie infracțiuni prevăzute de Codul Penal, în funcție de gravitatea faptei. Contravențiile sunt un set de norme juridice care reglementează comportamentele neconforme cu legile, caz în care se aplică pedepse sub formă de amenzi. Contravențiile sunt considerate mai puțin grave decât infracțiunile și nu sunt pedepsite de Codul Penal.

Ce face un primar de localitate

Un primar are funcții de autoritate publică, asigurând respectarea legilor și a drepturilor cetățenilor, implementarea legislației, și conduce aparatul de specialitate al primăriei.

Potrivit Legii administraţiei publice locale, iată ce face un primar de localitate și care sunt principalele atribuții ale primarului includ:

  • reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relațiile cu alte autorități și în justiție.
  • funcționează ca ofițer de stare civilă și autoritate tutelară, organizează alegerile, referendumul și recensământul.
  • prezintă rapoarte anuale și strategii de dezvoltare economică, socială și de mediu consiliului local
  • exercită funcția de ordonator principal de credite, întocmește și gestionează bugetul local și inițiază negocieri pentru împrumuturi
  • coordonează și asigură realizarea serviciilor publice locale, gestionează situațiile de urgență, și numește conducătorii instituțiilor publice locale.
  • elaborează planuri urbanistice, emite avize și autorizații, și asigură conformarea cu standardele de protecție a mediului.

Istoria orașului Cluj-Napoca

Orașul Cluj-Napoca a fost prezentat drept „orașul comoară” de către istoricul clujean Kuckacs Jozsef în cartea sa, dar și „poarta” spre nordul Transilvaniei în partea a treia a seriei de documentare „Wild Carpathia”. Ridicat la rangul de municipiu din timpul domniei împăratului Hadrian (117-138), numindu-se pe atunci Municipiul Aelium Hadrianum Napoca, apoi la rangul de colonie sub Marcus Aurelius și Commodus, orașul Cluj-Napoca este atestat documentar încă de acum două milenii de către geograful grec Claudius Ptolomaeus.

Datorită poziției geografice privilegiate, pe vechile trasee ce leagă Europa apuseană de estul și sudul continentului, orașul Cluj-Napoca a fost un cadru perfect de dezvoltare materială și pluritate etno-culturală. În Evul Mediu, Clujul a cunoscut o civilizație înfloritoare, dar și o acumulare excepțională de valori economice, culturale și artistice, care au ajutat la consolidarea unui supranume cu care puține orașe se puteau mândri: “Cluj – oraș comoară”. În perioada dualismului austro-ungar, în ciuda faptului că impactul politic a fost unul negativ, orașul Cluj-Napoca a cunoscut o dezvoltare urbanistică deosebită, dar și numeroase alte beneficii influente apusene.

Acum, municipiul Cluj-Napoca este reședința județului Cluj, dar și capitala spirituală și economică a Transilvaniei. Orașul este un puternic centru universitar, medical, un pol al diversității și multiculturalismului, mai exact, o republică urbană și o patrie pentru locuitorii săi.

Mai mult de o treime din orașul Cluj-Napoca este formată din studenți ce provin din toată țara și din Europa. În anul 2015, orașul a fost Capitala Europeană a Tineretului, deoarece mai multe manifestații și evenimente au fost organizate aici, inclusiv prima ediție a festivalului UNTOLD, acum deja cunoscut drept un festival de renume. Datorită varietății și oportunităților pe care le oferă, orașul Cluj a fost inclus pe lista internațională a orașelor artistice ale viitorului.

Vezi şi rezultate, exit poll Bucureşti, rezultate, exit poll Braşov, rezultate, exit poll Timişoara, rezultate, exit poll Ploieşti, rezultate, exit poll Constanţa, rezultate, exit poll Iaşi, rezultate, exit poll Oradea, rezultate, exit poll Craiova, rezultate, exit poll Alba Iulia, rezultate, exit poll Sinaia!

Vezi Locuri de vizitat în Cluj-Napoca – Top 15 obiective turistice de vizitat în oraș

Foto:123.com


Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (6)

NicolaeS   •   10.06.2024, 15:01

Avand in vedere ca a iesit trioul : Tise - Boc - Pivariu asteptam sa vedem nu doar inaugurate inceperea lucrarilor la marile obiective necesare ( si promise ) Clujului si Florestiului. Ma refer la centura metropolitana ( urgenta 0), drumuri de legatura din cartierele Florestiului spre Cluj ( urgenta 0 ), metroul, etc.

gigiladrea   •   10.06.2024, 13:31

nu merita cand era prim ministru a dat cet-urile la primarii toate facute praf si pulbere si milioane de romani stau fara apa calda si caldura si acum ptr ca guvernul lui a fugit de raspunderea de a repara ceturile din toata tara - problema care era in fisele posturilor tuturor guvernelor pana la el iar el ca un escroc ce este a sters-o pur si simplu din fisa postului guvernului si a trecut-o la primarii care nu au forta financiara a guvernului si s-au trezit in brate cu niste jafuri care stau sa cada din picioare si se strica la cateva zile iar reparatiile costa enorm si dureaza mult timp

Arnaud   •   10.06.2024, 10:40

Perfect Dl.Boc, I am happy, you did nice things in Cluj !! hope next period you can continue your good work.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
FANATIK.RO
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI