UPDATE 10 iunie, ora 07.44: Candidatul PSD Horia Constantinescu îşi recunoaşte înfrângerea în cursa pentru Primăria Constanţa, după ce primele rezultate ale scrutinului îl dau câştigător pe actualul edil Vergil Chiţac.

Vergil Chiţac (PNL) are peste 30% din voturile pentru funcţia de primar al Constanţei, conform rezultatelor parțiale ale scrutinului, citate de News.ro.

Constantinescu este plasat pe poziţia a treia, după Stelian Ion, susţinut de Alianţa Dreapta Unită.

„Încep prin a mulţumi tuturor celor care m-au votat şi m-au creditat cu încredere, echipei mele minunate de campanie şi continui prin a-mi asuma rezultatul votului! Fără să vreau, să pară răutăcios ceea ce spun, dar fiecare comunitate are liderii pe care şi-i merită! Vox populi vox dei! Democraţia înseamnă să ne supunem voinţei majorităţii! Vom fi împreună spectatorii celor patru ani care vor urma! Mă rog la Dumnezeu să fie bine acestui oraş minunat! Există viaţă şi după alegeri!”, a scris luni dimineață Horia Constantinescu, pe Facebook.

Update, ora 22.00: În curând, primele rezultate parțiale la alegerile pentru primăria Constanţa.

Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Constanţa a fost de 43,12 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot a fost de 49,30 la sută. Urnele s-au închis la ora 22.00.

Cazul medicului timișorean Octavian Mazilu care număra șpaga în toaletă: condamnat cu suspendare, pentru că „nu condiționa actul medical de primirea banilor”
Recomandări
Cazul medicului timișorean Octavian Mazilu care număra șpaga în toaletă: condamnat cu suspendare, pentru că „nu condiționa actul medical de primirea banilor”

Update, ora 21.00: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Constanţa era, la ora 21.00, de 41,46 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 47,66 la sută.

Update, ora 19.00: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Constanţa era, la ora 19.00, de 34,86 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 40,45 la sută.

Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Medgidia au fost sesizați cu privire la faptul că, la secțiile de votare 245 și 246, nu ar fi fost respectată procedura cu ocazia desigilării sacilor în care se aflau buletinele de vot, respectiv că președinții secțiilor de votare nu ar fi întocmit procese-verbale în care să se consemneze desigilarea sacilor ce conțineau buletinele de vot și numărul acestora. În cauză se efectuează verificări în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurării producerii evenimentului și luării măsurilor legale ce se impun, potrivit replicaonline.ro.

Update, ora 17.00: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Constanţa era, la ora 17.00, de 28,33 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 32,98 la sută.

Până la ora 15.00, în judeţul Constanţa, au fost înregistrate șase dosare penale cu autor cunoscut privind incidente electorale, care privesc săvârșirea infracțiunilor de coruperea alegătorilor, fraudă la vot și împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales. De asemenea, au fost constatate cinci contravenții privind continuarea propoagandei electorale și absența nejustificată a președintelui, a locțiitorului acestuia sau a membrilor birourilor electorale, conform IPJ Constanţa.

Răscoala sătenilor de la Lupșa, Alba. Cum au fost deposedați de sute de hectare de terenuri și păduri prin cadastrarea sistematică a imobilelor
Recomandări
Răscoala sătenilor de la Lupșa, Alba. Cum au fost deposedați de sute de hectare de terenuri și păduri prin cadastrarea sistematică a imobilelor

Update, ora 15.00: Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Constanţa era, la ora 15.00, de 23,18 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 27,28 la sută.

Un candidat s-a ales cu dosar penal după ce ar fi încercat să ofere o sumă de bani în schimbul voturilor. Incidentul s-a petrecut la Hârşova, poliţiştii fiind sesizaţi de un bărbat, cu privire la faptul că un candidat i-ar fi oferit o sumă de bani pentru a-l vota.

Update, ora 13.09: Prezenţa la vot în municipiul Constanţa, la ora 13.00, era de 17,92 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 21,64 la sută.

Un incident a avut loc într-o secţie din Constanţa, informează replicaonline.ro. În jurul orei 07.45, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 3 Poliție au fost sesizați cu privire la faptul că, la secția de vot de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Albatros, din municipiul Constanța, unui alegător i-ar fi fost distribuite mai multe buletine de vot. În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de fraudă la vot.

Update, ora 11.07: Prezenţa la vot în municipiul Constanţa, la ora 11.00, era de 10,52 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 13,61 la sută.

Adolescentul care a ucis cu mașina un băiat lângă Parcul Pantelimon, acuzat acum de omor și tentativă de omor: vorbea la telefon și inhala gaz ilariant
Recomandări
Adolescentul care a ucis cu mașina un băiat lângă Parcul Pantelimon, acuzat acum de omor și tentativă de omor: vorbea la telefon și inhala gaz ilariant

Alegeri locale Constanța 2024

Constănțenii sunt așteptați duminică, pe 9 iunie, la urne ca să-și aleagă primarul și consilierii locali în cadrul alegerilor locale 2024, adică pe cei care vor lua decizii cu privire la aspecte care ne afectează direct, precum bugetul local, serviciile publice locale și dezvoltarea urbană și rurală.

Data alegerilor locale din 2024 a fost stabilită prin OUG pe 8 martie, atunci când s-a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Secțiile de votare se închid la ora 22.00 și tot atunci ar urma să apară și primele estimări ale unui EXIT POLL pentru Primăria Constanța.

Cine sunt candidații la Primăria orașului Constanța

La Constanța, marea luptă se dă între actualul primar al municipiului Vergil Chiţac (PNL) și candidatul PSD Horia-Miron Constantinescu. În cursa pentru Primăria municipiului Constanţa s-au înscris, în total, 14 candidaţi. Pe listă se mai află Ovidiu-Sorin Cupșa (AUR), Victor Cruceru (PRM), Adrian Bîlbă (Partidul Ecologist Român), Gihan-Erdal Eserghep (PPUSL), Marius-Aurelian Mitulescu (S.O.S. România), Cezara Popescu (Partidul Alternativa Dreaptă), Stelian-Cristian Ion (propus de USR, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei), Valentin Berechet (candidat independent), Felicia-Nadina Ovanesian (candidat independent), Sorin Prisăcaru (candidat independent), George-Andrei Popescu (candidat independent), Eugen Voineagu (candidat independent).

Care sunt candidatii la președinția Consiliului Județean Constanța

Pe lista la șefia Consiliul Județean Constanța se află:

  • Mohammad Murad (AUR);
  • Florin Mitroi (PNL);
  • Cătălin Nicolae Grasa (PSD);
  • Cristian Stancovici (Partidul SOS România);
  • Mihai Simion Pană (Partidul Alternativa Dreaptă);
  • Claudiu Iorga Palaz (Partidul Mişcara Populară – Alianţa Dreapta Unită);
  • Dumitru Bădrăgan (Partidul Ecologist Român);
  • Mihai Lupu (Partidul Umanist Social Liberal).

Ce votăm la alegerile locale 2024

La alegerile locale din 9 iunie, cetățenii aleg primarii localităților, președinții Consiliilor Județene și consilierii locali. Votul este important pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale, adică salubritate și transport public.

Cum se realizează un exit poll

Mii de persoane au fost implicate duminică în cercetările care se desfășoară pe tot parcursul zilei, începând de la ora 7.00 – ora de deschidere a secțiilor de vot – și până la ora 22.00 – când se închid urnele. Operatorii sunt prezenți la secțiile de vot din câteva mari orașe din țară pentru a-i intervieva pe alegători după ieșirea de la urne. Aceștia le vor adresa o serie de întrebări legate de votul exprimat la alegerile locale din 9 iunie 2024. Discuția cu operatorii durează cel mult un minut, iar datele furnizate sunt confidențiale.

Niciunul dintre alegători nu va fi întrebat detalii legate de identitate, precum numele, adresa sau alte date personale. Alături de operatorii din secțiile de votare, vor fi mobilizați mai mulți supervizori care vor avea rolul de a monitoriza permanent procesul de culegere a datelor și respectarea procedurilor.

Cum afli care este secția ta de votare

Toate informațiile privind secțiile de votare se regăsesc în Registrul Electoral, care poate fi consultat online. Site-ul culege date de geolocalizare ca să vă poată îndruma prin intermediul Gogle Maps la secția de votare.

Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 07.00-22.00. Cei care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, dar şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până până la ora 23.59.

La alegerile locale, alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:

  • în localitatea de domiciliu, adică la adresa din cartea de identitate/buletin
  • în localitatea de reședință, unde au viza de flotant, pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor sau pe listele suplimentare
  • alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie. În străinătate nu se votează la alegerile locale.

Alegătorul nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința sau invers. Dacă stați într-o localitate și nu aveți documente care să dovedească șederea, nu veți putea vota în localitatea respectivă.

Ce nu ai voie să faci în secția de votare – contravenții și sancțiuni

Potrivit Ghidului publicat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cei care încalcă legea comit fie contravenții, fie infracțiuni prevăzute de Codul Penal, în funcție de gravitatea faptei. Contravențiile sunt un set de norme juridice care reglementează comportamentele neconforme cu legile, caz în care se aplică pedepse sub formă de amenzi. Contravențiile sunt considerate mai puțin grave decât infracțiunile și nu sunt pedepsite de Codul Penal.

Ce face un primar de localitate

Un primar are funcții de autoritate publică, asigurând respectarea legilor și a drepturilor cetățenilor, implementarea legislației, și conduce aparatul de specialitate al primăriei.

Potrivit Legii administraţiei publice locale, iată ce face un primar de localitate și care sunt principalele atribuții ale primarului includ:

  • reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relațiile cu alte autorități și în justiție.
  • funcționează ca ofițer de stare civilă și autoritate tutelară, organizează alegerile, referendumul și recensământul.
  • prezintă rapoarte anuale și strategii de dezvoltare economică, socială și de mediu consiliului local
  • exercită funcția de ordonator principal de credite, întocmește și gestionează bugetul local și inițiază negocieri pentru împrumuturi
  • coordonează și asigură realizarea serviciilor publice locale, gestionează situațiile de urgență, și numește conducătorii instituțiilor publice locale.
  • elaborează planuri urbanistice, emite avize și autorizații, și asigură conformarea cu standardele de protecție a mediului.

Constanța, cel mai mare port al bazinului Mării Negre

Constanța este unul dintre județele României care se poate lăuda cu cel mai mare port al bazinului Mării Negre, dar și al patrulea ca dimensiune din Europa. După București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, Constanța este al cincilea oraș din țara, ca număr de locuitori. Întreg județul este un punct de atracție turistic din România. Cazinoul este considerat emblema orașului Constanța și este prima clădire ridicată după încheierea dominației otomane, acum mai mult de 130 de ani. În vremurile bune, atunci când Cazinoul era în plină atenție, acesta avea amenajate la interior mai multe încăperi cu destinații precise de recreere, dans, săli de lectură, dar și săli de jocuri de noroc. Aici se adunau marinari din toate colțurile lumii și se bucurau de terasa Cazinoului. Este și astăzi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Constanța. Din 2020, cazinoul se află într-un amplu proces de restaurare şi consolidare.

Vezi şi rezultate, exit poll Bucureşti, rezultate, exit poll Braşov, rezultate, exit poll Timişoara, rezultate, exit poll Cluj-Napoca, rezultate, exit poll Ploieşti, rezultate, exit poll Iaşi, rezultate, exit poll Oradea, rezultate, exit poll Craiova, rezultate, exit poll Alba Iulia, rezultate, exit poll Sinaia!

Vezi și: Locuri de vizitat în Constanța – ce atracții turistice poți descoperi

Foto:123rf.com



Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (3)

iugavirgil   •   10.06.2024, 10:15

amiralul daca va avea curaj sa curete primaria de vechii sustinatori ai lui raducu si va aduce tineri cu idei despre ce inseamna oras port atunci in 4 ani poate face micul Rotterdam la Constanta . horia e bun ca inspector opc , iar stelian ca avocat al primariei

bozo76   •   10.06.2024, 08:22

Horica, revino unde stii mai bine. La nenoroci[ii care fura cu fata de masa si cantaru.

Marica13   •   09.06.2024, 17:48

Iesiti la vot...acum e momentul nostru !

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câți oameni trăiesc în România în 2024. Populația țării a crescut în ultimul an
Știrileprotv.ro
Câți oameni trăiesc în România în 2024. Populația țării a crescut în ultimul an
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Libertateapentrufemei.ro
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Locul din avion care este plin de microbi. Ce trebuie să faci ca să nu iei vreo boală în timpul zborului
FANATIK.RO
Locul din avion care este plin de microbi. Ce trebuie să faci ca să nu iei vreo boală în timpul zborului
Calificare-boom în grupă: FCSB poate încasa o sumă imensă, cu 40% peste cât anunță Gigi Becali! Calcule actualizate
GSP.RO
Calificare-boom în grupă: FCSB poate încasa o sumă imensă, cu 40% peste cât anunță Gigi Becali! Calcule actualizate
De ce nu au păsările dinți, de fapt. Motivul pentru care evoluția lor s-a schimbat în timp
FANATIK.RO
De ce nu au păsările dinți, de fapt. Motivul pentru care evoluția lor s-a schimbat în timp
Nu s-a terminat ca la TV! Cristina și Andrei s-au împăcat după Insula Iubirii, dar apoi s-a mai întâmplat ceva. Anunțul făcut în mijlocul nopții
Unica.ro
Nu s-a terminat ca la TV! Cristina și Andrei s-au împăcat după Insula Iubirii, dar apoi s-a mai întâmplat ceva. Anunțul făcut în mijlocul nopții
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Ţara cu cea mai îmbătrânită populaţie din lume. Peste 40.000 de oameni au murit singuri în casă, în ultimele şase luni
Observatornews.ro
Ţara cu cea mai îmbătrânită populaţie din lume. Peste 40.000 de oameni au murit singuri în casă, în ultimele şase luni
Horoscop 30 august 2024. Gemenii vor observa chiar de la primele ore ale zilei că au unele îndoieli și temeri legate de resursele financiare
HOROSCOP
Horoscop 30 august 2024. Gemenii vor observa chiar de la primele ore ale zilei că au unele îndoieli și temeri legate de resursele financiare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI