Update 10 iunie, ora 08:28 – Lia Olguța Vasilescu are 56,12%, pe locul al doilea fiind Marian Vasile (AUR), cu 15,48%., potrivit Code for Romania.

Update 23.00: Lia Olguța Vasilescu și-a revendicat victoria, într-un mesaj pe Facebook, în care le mulțumește celor care au votat-o.

„Conform rezultatelor exit poll de la ora 21, comandat de Jurnalul Olteniei, pe Craiova, am obținut scorul de 65,32 la sută pentru funcția de primar, iar PSD are 61, 02 la sută la Consiliul local. Mulțumesc tuturor craiovenilor care mi-au acordat astăzi votul și echipei de militanți care m-a ajutat în campanie! Rămânem concentrați până la numărarea finală în secțiile de vot!”, a scris aceasta.

Update ora 22:50 – Olguţa Vasilescu a câştigat un nou mandat de primar după ce a obţinut peste 65% dintre voturile craiovenilor, potrivit datelor exit-poll prezentate de preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda. Şi Cosmin Vasile a obţinut un scor asemănător, implicit un nou mandat de preşedinte al CJ Dolj, anunță gazetadesud.

Update ora 22:15 – În cazul în care la anumite secții de vot erau cozi la ora 22:00, votul va fi prelungit până la ora 23:59.

Update ora 22:00 – În curând, primele rezultate parțiale la alegerile pentru primăria Craiova. În Craiova, prezența la vot la ora 22:00 era de 39,21%. La nivelul județului Dolj, prezența la vot la alegerile locale la aceeași oră era de 51,99%.

Update ora 21:00 – În Craiova, prezența la vot la ora 21:00 era de 37,28%. La nivelul județului Dolj, prezența la vot la alegerile locale la aceeași oră era de 50,02%.

Update ora 19:00 – În Craiova, prezența la vot la ora 19:00 era de 29,87%. La nivelul județului Dolj, prezența la vot la alegerile locale la aceeași oră era de 42,13%.

Update ora 17:00 – În Craiova, prezența la vot la ora 17:00 era de 24,02%. La nivelul județului Dolj, prezența la vot la alegerile locale la aceeași oră era de 34%.

Update ora 15:00 – În Craiova, prezența la vot la ora 15:00 era de 20,52%. La nivelul județului Dolj, prezența la vot la alegerile locale la aceeași oră era de 29,05%.

Update ora 13:00 – În Craiova, prezența la vot la ora 13:00 era de 16,06%. La nivelul județului Dolj, prezența la vot la alegerile locale la aceeași oră era de 23,26%.

Un incident mai puţin obişnuit a avut loc la o secţie de votare din comuna Cerăt, unde un agent de poliţie a intervenit pentru menţinerea ordinii publice. Agentul a fost nevoit să folosească sprayul iritant lacrimogen, după care a fost muşcat de mână de concubina unui bărbat care era recalcitrant.

Update ora 11:15 – În Craiova, prezența la vot la ora 11:00 era de 9,68%. L nivelul judeșului Dolj, prezența la vot la locale la aceeași oră era de 16,40%.

Alegeri locale Craiova 2024

Oltenii sunt așteptați duminică, pe 9 iunie, la urne ca să-și aleagă primarul și consilierii locali în cadrul alegerilor locale 2024, adică pe cei care vor lua decizii cu privire la aspecte care ne afectează direct, precum bugetul local, serviciile publice locale și dezvoltarea urbană și rurală.

Data alegerilor locale din 2024 a fost stabilită prin OUG pe 8 martie, atunci când s-a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Secțiile de votare se închid la ora 22.00 și tot atunci ar urma să apară și primele estimări ale unui EXIT POLL pentru Primăria Craiova.

Cine sunt candidații la Primăria orașului Craiova

În lupta pentru funcţia de primar al municipiului Craiova, la alegerile locale care au loc pe 9 iunie 2024, sunt 12 candidaţi. Lia-Olguța Vasilescu, actuala primărița a orașului, candidează pentru un nou mandat din partea PSD.

Craiovenii mai pot opta pentru Nicolae Giugea(PNL), Marian Vasile (AUR), Marius-Alexandru Mirea (Partidul Liga Acțiunii Naționale), Ștefan-Claudiu Vava (PRO România), Emil-Iulian Mladin (Partidul Alternativa Dreaptă), Gabriela Porumboiu (Partidul Oamenilor Tineri), Florentina-Emilia Neagu (propusă de USR, susținută de Alianța Dreapta Unită), Răzvan-Cristian Diaconu (S.O.S. România), Cosmin-Marian Poteraș (REPER), Elena Oancea (candidat independent) și Aurelian-Leonard Dan (candidat independent).

Care sunt candidatii la președinția Consiliului Județean Craiova

Pe lista la șefia Consiliul Județean Dolj se află:

  • Nicuşor Roşca (PNL);
  • Dorin Cosmin Vasile (PSD);
  • Ringo Dăureanu (AUR);
  • Marin Costache (Partidul SOS România);
  • Gheorghe Popa-Ingineru (Partidul Liga Acţiunii Naţionale);
  • Ceza Mihail Drăgoescu (USR – Alianţa Dreapta Unită).

Ce votăm la alegerile locale 2024

La alegerile locale din 9 iunie, cetățenii aleg primarii localităților, președinții Consiliilor Județene și consilierii locali. Votul este important pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale, adică salubritate și transport public.

Cum se realizează un exit poll

Mii de persoane au fost implicate duminică în cercetările care se desfășoară pe tot parcursul zilei, începând de la ora 7.00 – ora de deschidere a secțiilor de vot – și până la ora 22.00 – când se închid urnele. Operatorii sunt prezenți la secțiile de vot din câteva mari orașe din țară pentru a-i intervieva pe alegători după ieșirea de la urne. Aceștia le vor adresa o serie de întrebări legate de votul exprimat la alegerile locale din 9 iunie 2024. Discuția cu operatorii durează cel mult un minut, iar datele furnizate sunt confidențiale.

Niciunul dintre alegători nu va fi întrebat detalii legate de identitate, precum numele, adresa sau alte date personale. Alături de operatorii din secțiile de votare, vor fi mobilizați mai mulți supervizori care vor avea rolul de a monitoriza permanent procesul de culegere a datelor și respectarea procedurilor.

Cum afli care este secția ta de votare

Toate informațiile privind secțiile de votare se regăsesc în Registrul Electoral, care poate fi consultat online. Site-ul culege date de geolocalizare ca să vă poată îndruma prin intermediul Gogle Maps la secția de votare.

Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 07.00-22.00. Cei care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, dar şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până până la ora 23.59.

La alegerile locale, alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:

  • în localitatea de domiciliu, adică la adresa din cartea de identitate/buletin
  • în localitatea de reședință, unde au viza de flotant, pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor sau pe listele suplimentare
  • alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie. În străinătate nu se votează la alegerile locale.

Alegătorul nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința sau invers. Dacă stați într-o localitate și nu aveți documente care să dovedească șederea, nu veți putea vota în localitatea respectivă.

Ce nu ai voie să faci în secția de votare – contravenții și sancțiuni

Potrivit Ghidului publicat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cei care încalcă legea comit fie contravenții, fie infracțiuni prevăzute de Codul Penal, în funcție de gravitatea faptei. Contravențiile sunt un set de norme juridice care reglementează comportamentele neconforme cu legile, caz în care se aplică pedepse sub formă de amenzi. Contravențiile sunt considerate mai puțin grave decât infracțiunile și nu sunt pedepsite de Codul Penal.

Ce face un primar de localitate

Un primar are funcții de autoritate publică, asigurând respectarea legilor și a drepturilor cetățenilor, implementarea legislației, și conduce aparatul de specialitate al primăriei.

Potrivit Legii administraţiei publice locale, iată ce face un primar de localitate și care sunt principalele atribuții ale primarului includ:

  • reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relațiile cu alte autorități și în justiție.
  • funcționează ca ofițer de stare civilă și autoritate tutelară, organizează alegerile, referendumul și recensământul.
  • prezintă rapoarte anuale și strategii de dezvoltare economică, socială și de mediu consiliului local
  • exercită funcția de ordonator principal de credite, întocmește și gestionează bugetul local și inițiază negocieri pentru împrumuturi
  • coordonează și asigură realizarea serviciilor publice locale, gestionează situațiile de urgență, și numește conducătorii instituțiilor publice locale.
  • elaborează planuri urbanistice, emite avize și autorizații, și asigură conformarea cu standardele de protecție a mediului.

Craiova este situată în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Ca multe alte orașe ale României, Craiova este un oraș cu o istorie pe cât de bogată și interesantă, pe atât de complicată. Dacă pe teritoriul actual al Craiovei s-a întemeiat o așezare romană (Pelendava) cu câteva secole Î.Hr., numele actual a fost pus în folosință abia de la sfârșitul secolului XV. Fiind dintotdeauna capitala regiunii Oltenia, a fost și este cel mai important centru cultural, istoric și economic din zonă.

Vezi şi Rezultate Exit Poll București, rezultate, exit poll Braşov, rezultate, exit poll Timişoara, rezultate, exit poll Cluj-Napoca, rezultate, exit poll Ploieşti, rezultate, exit poll Constanţa, rezultate, exit poll Iaşi, rezultate, exit poll Oradea, rezultate, rezultate, exit poll Alba Iulia, rezultate, exit poll Sinaia!

Foto:123rf.com

Vezi și: Locuri de vizitat în Craiova – cele mai importante obiective turistice

Urmărește-ne pe Google News