În Turingia, unul dintre cele mai mici landuri şi unde AfD este condus de Bjorn Hocke, una dintre figurile sale cele mai radicale, partidul este creditat cu scoruri între 30,5% şi 33,5%, cu un avans consistent faţă de CDU (24,5%), conform primelor sondaje. Victoria din Turingia este o premieră pentru AfD, chiar dacă este improbabil că acest partid extremist va putea forma guvernul, toate celelalte refuzând până acum orice coaliţie cu el.

În Saxonia, CDU (între 31,5% şi 32%) are un uşor avans, fiind urmată îndeaproape de AfD (cu 30-31,5%).

Aceste scoruri record pentru partidul extremist sunt o nouă lovitură grea pentru fragila coaliție condusă de cancelarul Olaf Scholz și confirmă un nou regres major al guvernului de coaliţie Scholz cu Verzii şi liberalii din FDP, cu un an înaintea alegerilor legislative federale din 2025.

Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului a obţinut scoruri între 6,5% şi 8,5%, Verzii au coborât sub pragul electoral în Turingia, iar FDP nu va mai fi reprezentat în niciunul din cele două parlamente regionale.

Cele două scrutine au valoare de teste și s-au desfășurat într-un context deosebit de tensionat, la ceva mai mult de o săptămână după atacul cu cuţit de la Solingen, în care trei persoane au fost ucise şi opt rănite. Suspectul, un sirian, a fost arestat, dar atacul a bulversat ţara şi a relansat o vie dezbatere cu privire la imigraţie.

AfD, partid eurosceptic de la înfiinţarea din 2013, s-a radicalizat în urma marii crize a migraţiei din 2015, COVID-19 şi războiului din Ucraina. Partidul extremist a cerut oprirea livrărilor de arme Ucrainei, mișcare privită cu entuziasm de aceste regiuni din fosta RDG comunistă.

Urmărește-ne pe Google News