Update 10 iunie ora 02:14 – Potrivit Code for Romania, în urma numărătorii paralele, primarul în funcție Florin Birta ar obține un nou mandat, adunând 66% dintre sufragii.

Update ora 22:15 – În cazul în care la anumite secții de vot erau cozi la ora 22:00, votul va fi prelungit până la ora 23:59.

Update ora 22:00 – În curând, primele rezultate parțiale la alegerile pentru primăria Oradea. Prezența la vot la ora 22:00 în Oradea era de 41,96%. Prezența la vot la locale în județul Bihor la aceeași oră era de 55,80%.

Update ora 21:00 – Prezența la vot la ora 21:00 în Oradea era de 40,57%. Prezența la vot la locale în județul Bihor la aceeași oră era de 54,36%.

Update ora 19:00 – Prezența la vot la ora 19:00 în Oradea era de 34,71%. Prezența la vot la locale în județul Bihor la aceeași oră era de 48,15%.

Update ora 17:01 – Prezența la vot la ora 17:00 în Oradea era de 27,84%. Prezența la vot la locale în județul Bihor la aceeași oră era de 39,89%.

Update ora 15:02 – Prezența la vot la ora 15:00 în Oradea era de 21,52%. Prezența la vot la locale în județul Bihor la aceeași oră era de 31,25%.

În Bihor sunt deschise 659 de secții de votare dintre care 145 doar în Oradea.

Update ora 13:04 – Prezența la vot la ora 13:00 în Oradea era de 14,51%. Prezența la vot la locale în județul Bihor la aceeași oră era de 21,33%.

Omul de afaceri care și-a făcut bucătărie în mijlocul pădurii: „Pe mine mă strâng pereții”. Rețeta dezvăluită pentru Libertatea: aripioare de porc la ceaun
Recomandări
Omul de afaceri care și-a făcut bucătărie în mijlocul pădurii: „Pe mine mă strâng pereții”. Rețeta dezvăluită pentru Libertatea: aripioare de porc la ceaun

Primarul Oradei, Florin Birta, a votat duminică dimineață, de la ora 10, la Secția de votare 123 organizată în cadrul Liceului Teoretic „Ady Endre”. Considerat favorit al alegerilor pentru conducerea Primăriei Oradea, liberalul a venit la urne însoțit de soția Patricia și de băiatul mai mare, Bogdan.

Update ora 11:28 – Prezența la vot la ora 11 în Oradea era de 6,75%. Prezența la vot la locale în județul Bihor la aceeași oră era de 11,13%.

Alegeri locale Oradea 2024

Orădenii sunt așteptați duminică, pe 9 iunie, la urne ca să-și aleagă primarul și consilierii locali în cadrul alegerilor locale 2024, adică pe cei care vor lua decizii cu privire la aspecte care ne afectează direct, precum bugetul local, serviciile publice locale și dezvoltarea urbană și rurală.

Data alegerilor locale din 2024 a fost stabilită prin OUG pe 8 martie, atunci când s-a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Secțiile de votare se închid la ora 22.00 și tot atunci ar urma să apară și primele estimări ale unui EXIT POLL pentru Primăria Oradea.

Cine sunt candidații la Primăria orașului Oradea

În cursa pentru funcţia de primar al municipiului Oradea, la alegerile locale care au loc pe 9 iunie 2024, sunt șapte candidaţi, printre care actualul edil al oraşului, Florin Birta, care candidează pentru un nou mandat, din partea PNL. De asemenea, în cursa electorală pentru a obţine pe 9 iunie fotoliul de primar se mai află candidatul PSD- Adrian-Marius Madar, candidatul UDMR- Ibolya-Rozalia Biro, Cristian-Daniel Palaghianu (USR), Costel Moza (AUR), Bogdan-Cristian Boroș (Partidul Patrioții Poporului Român) și Csaba-Istvan Csomortanyi (Alianța Maghiară din Transilvania).

Cum se mai împarte România? Votați Ashley, votați Țiriac sau votați C.T.P?
Recomandări
Cum se mai împarte România? Votați Ashley, votați Țiriac sau votați C.T.P?

Care sunt candidatii la președinția Consiliului Județean Bihor

Pe lista la șefia Consiliul Județean Bihor se află:

  • Cseke Attila-Zoltan (UDMR);
  • Aurel George Mohan (PSD);
  • Ciprian Mircea Blejan (AUR);
  • Ilie Gavril Bolojan (PNL);
  • Alex Şerban Orjan (USR);
  • Habinyak Istvan Sebestyen (Alianţa Maghiară din Transilvania);
  • Mihai Ioan Lască (Partidul Patrioţii Poporului Român).

Ce votăm la alegerile locale 2024

La alegerile locale din 9 iunie, cetățenii aleg primarii localităților, președinții Consiliilor Județene și consilierii locali. Votul este important pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale, adică salubritate și transport public.

Cum se realizează un exit poll

Mii de persoane au fost implicate duminică în cercetările care se desfășoară pe tot parcursul zilei, începând de la ora 7.00 – ora de deschidere a secțiilor de vot – și până la ora 22.00 – când se închid urnele. Operatorii sunt prezenți la secțiile de vot din câteva mari orașe din țară pentru a-i intervieva pe alegători după ieșirea de la urne. Aceștia le vor adresa o serie de întrebări legate de votul exprimat la alegerile locale din 9 iunie 2024. Discuția cu operatorii durează cel mult un minut, iar datele furnizate sunt confidențiale.

Ministerul Energiei solicită Autorității Vamale să identifice firmele care importă carburanți produși în Turcia din petrol rusesc EXCLUSIV
Recomandări
Ministerul Energiei solicită Autorității Vamale să identifice firmele care importă carburanți produși în Turcia din petrol rusesc EXCLUSIV

Niciunul dintre alegători nu va fi întrebat detalii legate de identitate, precum numele, adresa sau alte date personale. Alături de operatorii din secțiile de votare, vor fi mobilizați mai mulți supervizori care vor avea rolul de a monitoriza permanent procesul de culegere a datelor și respectarea procedurilor.

Cum afli care este secția ta de votare

Toate informațiile privind secțiile de votare se regăsesc în Registrul Electoral, care poate fi consultat online. Site-ul culege date de geolocalizare ca să vă poată îndruma prin intermediul Gogle Maps la secția de votare.

Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 07.00-22.00. Cei care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, dar şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până până la ora 23.59.

La alegerile locale, alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:

  • în localitatea de domiciliu, adică la adresa din cartea de identitate/buletin
  • în localitatea de reședință, unde au viza de flotant, pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor sau pe listele suplimentare
  • alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie. În străinătate nu se votează la alegerile locale.

Alegătorul nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința sau invers. Dacă stați într-o localitate și nu aveți documente care să dovedească șederea, nu veți putea vota în localitatea respectivă.

Ce nu ai voie să faci în secția de votare – contravenții și sancțiuni

Potrivit Ghidului publicat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cei care încalcă legea comit fie contravenții, fie infracțiuni prevăzute de Codul Penal, în funcție de gravitatea faptei. Contravențiile sunt un set de norme juridice care reglementează comportamentele neconforme cu legile, caz în care se aplică pedepse sub formă de amenzi. Contravențiile sunt considerate mai puțin grave decât infracțiunile și nu sunt pedepsite de Codul Penal.

Ce face un primar de localitate

Un primar are funcții de autoritate publică, asigurând respectarea legilor și a drepturilor cetățenilor, implementarea legislației, și conduce aparatul de specialitate al primăriei.

Potrivit Legii administraţiei publice locale, iată ce face un primar de localitate și care sunt principalele atribuții ale primarului includ:

  • reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relațiile cu alte autorități și în justiție.
  • funcționează ca ofițer de stare civilă și autoritate tutelară, organizează alegerile, referendumul și recensământul.
  • prezintă rapoarte anuale și strategii de dezvoltare economică, socială și de mediu consiliului local
  • exercită funcția de ordonator principal de credite, întocmește și gestionează bugetul local și inițiază negocieri pentru împrumuturi
  • coordonează și asigură realizarea serviciilor publice locale, gestionează situațiile de urgență, și numește conducătorii instituțiilor publice locale.
  • elaborează planuri urbanistice, emite avize și autorizații, și asigură conformarea cu standardele de protecție a mediului.

Oradea, cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana

Oradea este municipiul de reședință al județului Bihor. Oradea se află pe râul Crișul Repede, în imediata apropiere a frontierei cu Ungaria și mai demult era numită Oradea Mare.Totodată, Oradea este și cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana. De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de referință pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural și comercial. În Evul Mediu, în Cetatea Oradiei exista un observator astronomic, iar astronomii care lucrau acolo foloseau meridianul Oradiei ca meridian de 0°.

Turismul orădean începe să se dezvolte cu viteză, Oradea participând, alături de Băile Felix, la Târgul de Turism de la Viena din ianuarie 2015. Printre cele mai importante locuri de vizitat în Oradea este Cetatea, o construcție pentagonală, cu bastioane pe colțuri și șanț cu apă. Ea a fost înălțată între anii 1570-1618 de arhitecți italieni, rămânând cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa centrală. Între anii 1092-1557 a servit ca reședință a Episcopiei romano-catolice de Oradea, perioadă în care cetatea a devenit un important centru religios, și cultural.

Vezi şi Rezultate Exit Poll București, rezultate, exit poll Braşov, rezultate, exit poll Timişoara, rezultate, exit poll Cluj-Napoca, rezultate, exit poll Ploieşti, rezultate, exit poll Constanţa, rezultate, exit poll Iaşi, rezultate, exit poll Craiova, rezultate, exit poll Alba Iulia, rezultate, exit poll Sinaia!

Vezi și: Locuri de vizitat în Oradea – cele mai apreciate obiective turistice

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (1)

Marica13   •   09.06.2024, 17:47

Iesiti la vot...acum e momentul nostru !

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Război între Iran și Israel. Israelienii sunt apărați de Marea Britanie și Statele Unite. Joe Biden: ”Atacul a eșuat”
Știrileprotv.ro
Război între Iran și Israel. Israelienii sunt apărați de Marea Britanie și Statele Unite. Joe Biden: ”Atacul a eșuat”
Gina Pistol a bifat o nouă operație estetică: „Era ca un buzunărel așa foarte dubios. Se vedea ciudat. Am decis să fac...”. Cum arată acum
Viva.ro
Gina Pistol a bifat o nouă operație estetică: „Era ca un buzunărel așa foarte dubios. Se vedea ciudat. Am decis să fac...”. Cum arată acum
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Libertateapentrufemei.ro
Mirela Vaida, poze rară cu soțul ei. Cine este bărbatul cu care are 3 copii, o casă în pădure și o viață fericită
Ce să pui în borcanul cu pepeni murați pentru a avea un gust deosebit. Ingredientul care nu trebuie să lipsească
FANATIK.RO
Ce să pui în borcanul cu pepeni murați pentru a avea un gust deosebit. Ingredientul care nu trebuie să lipsească
VIDEO. FCSB, spre Salonic... cu Gigi Becali, Luțu și călugării! Imagini tari de pe aeroport, de la plecarea campioanei
GSP.RO
VIDEO. FCSB, spre Salonic... cu Gigi Becali, Luțu și călugării! Imagini tari de pe aeroport, de la plecarea campioanei
Patru zodii sunt binecuvântate după 5 octombrie. Întâmplări neașteptate, regăsiri și lecții importante pentru acești nativi
FANATIK.RO
Patru zodii sunt binecuvântate după 5 octombrie. Întâmplări neașteptate, regăsiri și lecții importante pentru acești nativi
Imaginile momentului cu 'domnul Dan'. În ce ipostaze a fost filmat Daniel Pavel de la Survivor / FOTO
Unica.ro
Imaginile momentului cu 'domnul Dan'. În ce ipostaze a fost filmat Daniel Pavel de la Survivor / FOTO
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Motivul pentru care un nord-coreean a decis să se întoarcă în ţara sa după 13 ani petrecuţi în Coreea de Sud
Observatornews.ro
Motivul pentru care un nord-coreean a decis să se întoarcă în ţara sa după 13 ani petrecuţi în Coreea de Sud
Horoscop 2 octombrie 2024. Scorpionii nu au niciun control asupra problemelor care ajung astăzi la punctul lor culminant
HOROSCOP
Horoscop 2 octombrie 2024. Scorpionii nu au niciun control asupra problemelor care ajung astăzi la punctul lor culminant

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI