Cuprins:
Update 10 iunie, ora 08:20 – Vlad Oprea (PNL) câștigă un nou mandat în Sinaia, în ciuda dezvăluirilor Recorder. Edilul în funcție are 46,11% din voturi, următorul clasat – independentul Florin Gioga – având 32,99%.
Update ora 22:00 – În curând, primele rezultate parțiale la alegerile pentru primăria Sinaia. Prezența la vot la ora 22:00 în Sinaia era de 58,68%. Prezența la vot la alegerile locale în județul Prahova la aceeași oră era de 52,37%.
Update ora 21:00 – Prezența la vot la ora 21:00 în Sinaia era de 57,71%. Prezența la vot la alegerile locale în județul Prahova la aceeași oră era de 50.81%.
Update ora 19:00 – Prezența la vot la ora 19:00 în Sinaia era de 51,52%. Prezența la vot la alegerile locale în județul Prahova la aceeași oră era de 43,78%.
Update ora 17:00 – Prezența la vot la ora 17:00 în Sinaia era de 43,93%. Prezența la vot la alegerile locale în județul Prahova la aceeași oră era de 35,85%.
Update ora 15:00 – Prezența la vot la ora 15:00 în Sinaia era de 36,47%. Prezența la vot la alegerile locale în județul Prahova la aceeași oră era de 29,59%.
Biroul Electoral Județean a anunțat că la nivelul județului Prahova au fost raportate 3900 de cereri pentru urna specială. Din totalul de 3900 de cereri pentru urna specială înregistrate în Prahova, 460 de cereri sunt la Penitenciarul de Femei de la Târgșor, în timp ce 279 de cereri sunt la Penitenciarul Ploiești.
Update ora 13:01 – Prezența la vot la ora 13:00 în Sinaia era de 27.94%. Prezența la vot la locale în județul Prahova la aceeași oră era de 12,03%.
Update ora 11:22 – Prezența la vot la ora 11 în Sinaia era de 15,78%. Prezența la vot la locale în județul Prahova la aceeași oră era de 13,56%.
Alegeri locale Sinaia 2024
Locuitorii din Sinaia sunt așteptați duminică, pe 9 iunie, la urne ca să-și aleagă primarul și consilierii locali în cadrul alegerilor locale 2024, adică pe cei care vor lua decizii cu privire la aspecte care ne afectează direct, precum bugetul local, serviciile publice locale și dezvoltarea urbană și rurală.
Data alegerilor locale din 2024 a fost stabilită prin OUG pe 8 martie, atunci când s-a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.
Secțiile de votare se închid la ora 22.00 și tot atunci ar urma să apară și primele estimări ale unui EXIT POLL pentru Primăria Sinaia.
Cine sunt candidații la Primăria orașului Sinaia
În cursa pentru fotoliul de primar al stațiunii Sinaia s-au înscris trei candidați. Doi dintre aceștia candidează din partea PNL și PSD, iar cel de-al treilea este candidat independent. Este vorba despre Vlad Oprea, actualul primar al orașului (PNL), Aurora Arieșan (PSD) și Florin Gioga – candidat independent
Vlad Oprea, primarul PNL din Sinaia, care conduce orașul de 20 de ani, a fost vizat în luna mai de o investigație Recorder privind averea sa și afacerile controversate în care este implicat. Edilul prahovean şi-ar fi cumpărat, printr-un interpus, un castel în Franţa, potrivit sursei citate. Beniamin Gonț, un tânăr din Sinaia, a fost prezentat drept proprietar al unui castel în Franța, despre care presa din Hexagon a scris că va fi transformat în hotel de lux printr-o investiție masivă venită din partea unui grup de investitori români, mai susține sursa citată. Potrivit Recorder, Gonț este, de fapt, o interfață a primarului liberal, iar suma pentru investiție vine din surse neclare. Între cei doi, conform Recorder, este „o relație veche și foarte apropiată”, iar Oprea, susținut de la vârful PNL, controlează diverse afaceri prin intermediari.
Firma Privacons SRL, deținută în acte de mama octogenară a primarului, ar fi încasat sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oameni de afaceri care au câștigat licitații importante în Sinaia sau au obținut autorizații de la primăria condusă de Vlad Oprea. Vila primarului din Sinaia Potrivit Recorder, primarul Oprea și-a construit o vilă imensă, de circa o mie de metri pătrați, chiar în inima stațiunii Sinaia, într-o zonă considerată rezervație arhitecturală, lângă clădiri emblematice precum Cazinoul din Sinaia, hotelul Palace și Mănăstirea Sinaia. Casa aparține în acte firmei Privacons, deținută de mama primarului, însă este locuită de Vlad Oprea, scrie Recorder.
Care sunt candidatii la președinția Consiliului Județean Prahova
Pe lista la șefia Consiliul Județean Prahova se află:
- Iulian Dumitrescu (PNL);
- Adrian George Axini (AUR);
- Virgiliu Daniel Nanu (PSD);
- George Ionescu (Forţa Dreptei – Alianţa Dreapta Unită);
- Adrian Petrache (Alianţa Naţional Ţărănistă);
- Gheorghe Năsulea (Partidul SOS România);
- Mihai Cristian Neagu (Mişcarea Noi, Ploieştenii);
- Gabriel Mihai Muşuroia (Partidul România în Acţiune).
Ce votăm la alegerile locale 2024
La alegerile locale din 9 iunie, cetățenii aleg primarii localităților, președinții Consiliilor Județene și consilierii locali. Votul este important pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale, adică salubritate și transport public.
Cum se realizează un exit poll
Mii de persoane au fost implicate duminică în cercetările care se desfășoară pe tot parcursul zilei, începând de la ora 7.00 – ora de deschidere a secțiilor de vot – și până la ora 22.00 – când se închid urnele. Operatorii sunt prezenți la secțiile de vot din câteva mari orașe din țară pentru a-i intervieva pe alegători după ieșirea de la urne. Aceștia le vor adresa o serie de întrebări legate de votul exprimat la alegerile locale din 9 iunie 2024. Discuția cu operatorii durează cel mult un minut, iar datele furnizate sunt confidențiale.
Niciunul dintre alegători nu va fi întrebat detalii legate de identitate, precum numele, adresa sau alte date personale. Alături de operatorii din secțiile de votare, vor fi mobilizați mai mulți supervizori care vor avea rolul de a monitoriza permanent procesul de culegere a datelor și respectarea procedurilor.
Cum afli care este secția ta de votare
Toate informațiile privind secțiile de votare se regăsesc în Registrul Electoral, care poate fi consultat online. Site-ul culege date de geolocalizare ca să vă poată îndruma prin intermediul Gogle Maps la secția de votare.
Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 07.00-22.00. Cei care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, dar şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până până la ora 23.59.
La alegerile locale, alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:
- în localitatea de domiciliu, adică la adresa din cartea de identitate/buletin
- în localitatea de reședință, unde au viza de flotant, pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor sau pe listele suplimentare
- alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie. În străinătate nu se votează la alegerile locale.
Alegătorul nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința sau invers. Dacă stați într-o localitate și nu aveți documente care să dovedească șederea, nu veți putea vota în localitatea respectivă.
Ce nu ai voie să faci în secția de votare – contravenții și sancțiuni
Potrivit Ghidului publicat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cei care încalcă legea comit fie contravenții, fie infracțiuni prevăzute de Codul Penal, în funcție de gravitatea faptei. Contravențiile sunt un set de norme juridice care reglementează comportamentele neconforme cu legile, caz în care se aplică pedepse sub formă de amenzi. Contravențiile sunt considerate mai puțin grave decât infracțiunile și nu sunt pedepsite de Codul Penal.
Ce face un primar de localitate
Un primar are funcții de autoritate publică, asigurând respectarea legilor și a drepturilor cetățenilor, implementarea legislației, și conduce aparatul de specialitate al primăriei.
Potrivit Legii administraţiei publice locale, iată ce face un primar de localitate și care sunt principalele atribuții ale primarului includ:
- reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relațiile cu alte autorități și în justiție.
- funcționează ca ofițer de stare civilă și autoritate tutelară, organizează alegerile, referendumul și recensământul.
- prezintă rapoarte anuale și strategii de dezvoltare economică, socială și de mediu consiliului local
- exercită funcția de ordonator principal de credite, întocmește și gestionează bugetul local și inițiază negocieri pentru împrumuturi
- coordonează și asigură realizarea serviciilor publice locale, gestionează situațiile de urgență, și numește conducătorii instituțiilor publice locale.
- elaborează planuri urbanistice, emite avize și autorizații, și asigură conformarea cu standardele de protecție a mediului.
Despre orașul Sinaia
Stațiunea Sinaia este situată la o altitudine cuprinsă între 798 și 1055m, pe versantul sud-estic al Masivului Bucegi, de-a lungul văii Prahova . Poalele împădurite ale munților Furnica, Zgarbură, Colții lui Barbes și Culmea Izvorului încadrează stațiunea într-o frumoasă scena verde. La o distanță de 123 km de București și 37 Km de Brașov, Sinaia este situată de-a lungul DN1, beneficiind și de căi ferate de acces. Fosta reședință a regilor, și purtând un nume sfanț, cel al Muntelui Sinai, ce a fost dat pentru prima oară Mănăstiri Sinaia de către Spătarul Mihail Cantacuzino (sec XVII), Sinaia îmbină neîntrecut frumusețea naturii cu cea a artei arhitecturale.
Zona în care se află azi orașul Sinaia era nelocuită în secolul al XVII-lea, primii locuitori care s-au stabilit în pădurea virgină de aici, aflată la poalele Bucegilor, fiind călugării mănăstirii Sinaia, ctitorită între 1690-1695 de către marele spătar Mihai Cantacuzino. Orașul a luat numele mănăstirii, iar mănăstirea a fost denumită așa după călătoria spătarului la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din peninsula Sinai. La începutul secolului al XIX-lea, întreaga Vale a Prahovei era organizată ca o singură comună, denumită Podul Neagului, cuprinzând întreaga vale, de la Predeal la Posada. La 5 august 1866 principele Carol I al României a ajuns la Mănăstirea Sinaia, situată pe atunci în comuna Podul Neagului.
Acesta s-a implicat în organizarea regiunii și, în 1874, cătunele rămase în afara comunei Comarnic au primit numele de Sinaia, o comună cu reședința la Bușteni. La 9 mai 1880 Sinaia a dobândit statutul de comună urbană și cuprindea cătunele Izvor, Furnica și Poiana Țapului. În 1884, cătunele Predeal, Azuga, Bușteni și Poiana Țapului s-au separat de Sinaia, formând comuna Predeal, în vreme ce comuna Sinaia a rămas cu cătunele Izvoru și Furnica. În aceeași perioadă, familia regală a României și-a stabilit la Sinaia reședința de vară, construind complexul castelului Peleș. Spre sfârșitul perioadei interbelice, Sinaia avea 3906 locuitori și era reședința plășii Sinaia din județul Prahova. În 1950, Sinaia a trecut în administrația raionului Câmpina din regiunea Prahova și, după 1952, din regiunea Ploiești. În 1968, județul Prahova s-a reînființat, Sinaia redevenind parte a acestuia.
Vezi şi Rezultate Exit Poll București, rezultate, exit poll Braşov, rezultate, exit poll Timişoara, rezultate, exit poll Cluj-Napoca, rezultate, exit poll Ploieşti, rezultate, exit poll Constanţa, rezultate, exit poll Iaşi, rezultate, exit poll Oradea, rezultate, exit poll Craiova, rezultate, exit poll Alba Iulia!
Foto: 123rf.com
Citește și: Sinaia – trasee montante din Sinaia, locuri de vizitat și obiective turistice
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Nexus • 10.06.2024, 13:57
Suntem pierduti, reportajul Recorder a avut 2 milioane de vizualizari....Daca nici acum in ceasul 25/locuitori nu si au dat seama cat se fura, cu mama, cu firmele prietenilor,cu intermediari, cu cumnati de mana.......Primarulcare si a facut casa in padure, in zona protejata, are castel in Franta si altele.....Ce super primar isi face casa de 1000 de metri suprafata utila......Ciuma rosie si PNL(virusat) si contaminat au omorat democratia!!!!!!!
K476 • 10.06.2024, 10:32
Incredibil! A fost ales pe bune!? Care este explicatia? Ce ne scapa? Ce spun oamenii din Sinaia? De ce au ales pe cineva care nu nu respecta legea, nici monumentele, nici rezervatiile, cere bani pt autorizatii si multe altele. Pare masochism sa il alegi. Cum se poate?