Orașul în sine are doar 880.000 de locuitori, dar dacă sunt luate în calcul și localitățile-satelit, se ajunge la 4,7 milioane de locuitori în zona metropolitană.

Până să lovească noul coronavirus, San Francisco era unul dintre cele mai bogate orașe din SUA, în special datorită giganților IT din Silicon Valley și miliardarilor care locuiesc în zonă.

Foarte mulți dintre locuitorii din San Francisco vor să se mute în zone mai ieftine | Foto: Hepta

Pandemiei de COVID-19 i-a urmat un alt fenomen: un adevărat exod al populației din San Francisco, potrivit San Francisco Gate. Publicația îl numește ”istoric”.

Potrivit datelor publicate pe platforma de anunțuri imobiliare Zillow – una dintre cele mai mari din SUA -, numărul de locuințe scoase la vânzare în San Francisco a crescut cu 96% față de aceeași perioadă a anului trecut, creștere care nu există în niciuna dintre celelalte metropole analizate, respectiv Boston, Los Angeles, Miami, Seattle sau Washington.

Care sunt cauzele

”Exodul” este cauzat de o combinație de factori. În primul rând, prețul locuințelor din San Francisco este astronomic de zece ani, de la cel mai nou boom din domeniul IT.

După ce giganți precum Google, Facebook și Twitter au permis angajaților să lucreze de acasă temporar sau chiar pentru totdeauna, oamenii au ales să se mute în zone unde casele – și traiul, în general – sunt mai ieftine.

Al doilea motiv pentru care oamenii pleacă este faptul că mai toate marile centre de divertisment, restaurantele, cafenelele, saloanele și barurile sunt închise din cauza măsurilor anti-Covid luate de autorități. Din această cauză, oamenii preferă să lucreze din orășele mai spațioase și relaxante, precum Palm Springs.

Prețuri astronomice la locuințe

San Francisco, cel mai cump oraș din Silicon Valley | Foto Hepta

Un studiu apărut în luna iunie arăta că 46% dintre locuitorii zonei metropolitane San Francisco vor să părăsească zona, potrivit Bizjournals.com

Și atunci, tot costurile imobiliare mari erau indicate drept cauză.

O cercetare al Asociației Californiene a Agenților Imobiliari arăta că este nevoie ca un salariat să câștige anual 333.000 de dolari anual, adică 27.750 de dolari pe lună, pentru a putea să-și permită o locuință medie de 1,6 milioane de dolari. 

Cercetarea pornea de la ipoteza unui avans de 20%, cuplat cu rate lunare de 8.330 dolari, într-un împrumut întins pe 30 de ani, cu o dobândă de 4,44%.

Mai bine de jumătate din afaceri sunt închise

De asemenea, un sondaj realizat de Camera de Comerț a Californiei arată că doar 46% din afacerile din San Francisco care erau deschise la începutul pandemiei mai funcționează și acum, iar 54% sunt închise. Raportat la magazine, înseamnă că 1.200 de magazine sunt deschise, iar 1.300, închise, potrivit unui post local afiliat CBS

S-a ajuns la situația în care Camera de Comerț ajută întreprinzătorii să-și închidă ordonat afacerile.

Unele firme au fost – și au rămas – închise de autorități, precum sălile de fitness sau saloanele de înfrumusețare. Altele pot fi (re)deschise, precum magazinele, însă proprietarii spun că nu există destui clienți, astfel că nu rentează.

În acest moment, în San Francisco sunt 193.000 de șomeri, de patru ori mai mulți decât în timpul crizei financiare declanșate în 2008.

Proteste și violențe

Un alt motiv pentru care oamenii părăsesc orașul îl constituie protestele și violențele.

Un utilizator YouTube a postat un clip în care povestește că soția sa are un salon de top în oraș. Bărbatul și-a pus casa la vânzare și, împreună cu familia sa, va părăsi San Francisco, deoarece, spune el, nu are siguranța că poliția îi va proteja proprietatea de protestatarii care incendiază și distrug sediile afacerilor din oraș.

Mai multe proteste au izbucnit în ultimele luni în SUA, în urma abuzurilor poliției, care a ucis sau rănit persoane de culoare. Protestele au ajuns însă să degenereze, mai multe localuri și clădiri fiind incendiate în mai multe orașe.

 
 

Urmărește-ne pe Google News