Se plimbă şi se roagă noaptea prin pădure
Preotul Daniel Corogeanu a fost condamnat la 7 ani de închisoare, fiind acuzat de lipsire de libertate urmată de moartea victimei. După ce a ispăşit două treimi din pedeapsă, preotul a fost eliberat condiţionat. De atunci, Daniel Corogeanu trăieşte ca o fantomă. Se ascunde până şi de părinţi, dar mai ales de oamenii care încă îl mai judecă şi-l acuză de crimă. De ceva vreme, Corogeanu s-a retras într-o casă de pe dealurile satului Portari, judeţul Vaslui.
“Nu l-am văzut de când a ieşit de la puşcărie. Ştiu că stă acolo, la Portari, şi nu iese decât noaptea, să se plimbe şi să se roage prin pădure”, ne-a dezvăluit Lidia, verişoara lui Daniel Corogeanu. Acelaşi lucru îl spun şi oamenii din sat, care nu l-au văzut deloc pe preot.
“Toată familia îl apără. Dacă îl caută cineva prin sat, se anunţă unii pe alţii şi ies la bătaie. Abia a scăpat unul întreg când a venit anul trecut să-l caute”, ne-a povestit o localnică.
A lipit afişe de ameninţare pe gard
Locuinţa lui Daniel Corogeanu din Portari e pe vârful unui deal, lângă o pădure. Drumul aproape inaccesibil şi distanţa mare faţă de sat îl izolează complet pe călugăr. Locul potrivit pentru el să trăiască precum o fantomă, în mijlocul unui câmp. Doar gardurile înalte ale casei îl pot apăra de oamenii curioşi.
Mai mult, pe poarta casei şi-a lipit afişe ameninţătoare, precum “Accesul interzis”, “Câine rău”, “Interzis filmatul sau fotografiatul”. Ciudat, nici măcar un căţeluş nu se aude din spatele gardului. În curte are parcată maşina, cu care preotul pleacă, în miez de noapte, să se roage prin bisericile din ţară.
Apropiaţii lui Daniel Corogeanu susţin că, din când în când, călugărul merge “la linişte”, în periplu pe la mănăstirile din judeţul Neamţ, precum Petru Vodă. “Se duce la biserici să se roage, să se liniştească”, ne-au mai declarat enoriaşii care mergeau des la mănăstirea din Tanacu când Corogeanu slujea acolo.
«Fiului meu îi e frică de oameni»
Petru Corogeanu, tatăl preotului de la Tanacu, a povestit pentru Libertatea suferinţele prin care Daniel Corogeanu a trecut în ultimii doi ani, de când este un om liber. “A trecut peste anii ăia cu rugăciune. Numai el ştie cum a putut să reziste acolo. Acum stă într-o cămăruţă şi mănâncă numai el ştie ce. Suferă de depresie cruntă, de nu ştie ce-i cu el. Nu poate vedea faţă de om! Îi este frică de oameni”, ne-a povestit Petru Corogeanu.
Bărbatul crede în continuare că fiul lui este nevinovat şi că a plătit un preţ prea mare pentru o crimă pe care nu a comis- o: “Şi pentru noi, părinţii lui, a fost mai rău decât la puşcărie! Durerea lui s-a transmis nouă şi invers”. Petru Corogeanu a mai adăugat că Daniel şi-ar dori să fie acceptat din nou ca slujitor al Domnului în Biserica Ortodoxă: “Îşi doreşte, cum să nu-şi dorească? Dar numai sus, la Dumnezeu, mai poate să fie preot, că pe pământ nu se mai poate!”.
«După dealuri», un film inspirat din realitate
Cristian Mungiu a regizat pelicula “După dealuri”, un film care prezintă povestea unei tinere cu mari probleme psihice, care încearcă să-şi găsească refugiul sufletesc într-o mănăstire.
În această casă, cocoţată pe un deluşor izolat dintr-un sat uitat de lume din Vaslui, şi-a găsit refugiul Daniel Corogeanu, cunoscut oamenilor drept Exorcistul de la Tanacu
Aruncată dintr-o parte în alta, atât de familie, cât şi de medicii indiferenţi, fata devine extrem de violentă. Preotul mănăstirii încearcă să-l scoată pe necuratul din ea, folosindu-se de metode neconvenţionale care îi aduc tinerei, în cele din urmă, sfârşitul. Filmul “După dealuri” a luat două premii la festivalul de la Cannes în 2012.
Irina prindea vrăbii şi le sfâşia cu dinţii!
Irina Cornici, măicuţa exorcizată în urmă cu 8 ani, nu a avut o viaţă uşoară. Când avea doar doi ani, tătăl său, Vasile, s-a spânzurat chiar în faţa ei. Şi-a petrecut copilăria prin orfelinate, deoarece mama sa, Elena Antohi, nu avea bani s-o întreţină.
Irina Cornici, înainte să se călugărească
Apropiaţii susţin că durerea îi afectase minţile şi prindea vrăbii pe care apoi le sfâşia de vii cu dinţii! Când a împlinit vârsta majoratului, a plecat la muncă în Germania. În iunie 2005, s-a întors în România şi, sfătuită de cea mai bună prietenă a ei, măicuţa Paraschiva Anghel, a ales să se retragă la Mănăstirea Sfânta Treime.
Irina, diagnosticată cu schizofrenie, a început să facă nişte crize înfiorătoare. Crezând că e posedată de diavol, preotul Daniel Corogeanu, împreună cu măicuţele Adina Lucia Cepraga, Nicoleta Sofia Arcălianu, Simona Bârdănaş şi Elena Oţel, a început ritualul de exorcizare. Timp de trei zile, au ţinut-o legată pe o cruce improvizată, din lemn, fără apă şi fără mâncare, ţinând slujbe lungi pentru a o “vindeca”.
La capătul a zeci de ore de chinuri, pe 15 iunie, tânăra de 23 de ani a părăsit această lume. Preotul Daniel Corogeanu şi cele patru măicuţe au ajuns în instanţă pentru privare de libertate, urmată de moartea victimei. Corogeanu a fost condamnat la 7 ani de închisoare, maica stareţă la 6 ani, iar celelalte trei măicuţe la 5 ani cu executare.
Sentinţa a venit în ianuarie 2008, când cei cinci au şi fost încarceraţi. În ianuarie 2011, trei din cele patru măicuţe, Adina Lucia Cepraga, Simona Bârdănaş şi Elena Oţel au fost eliberate condiţionat. Pe 7 iulie 2011 a fost eliberată pentru bună purtare şi maica stareţă Nicoleta Arcălianu. Ultimul care a păşit liber a fost călugărul Daniel Corogeanu pe data de 30 noiembrie 2011.
Citiţi mâine dezvăluirile mamei Irinei, despre viaţa călugărului exorcist
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro