Cocoțată pe un deal în apropiere de Cluj-Napoca, pădurea Hoia Baciu este sursa multor povești și legende și, de-a lungul timpului, a devenit un obiectiv turistic apreciat, vizitat atât ziua, cât și noaptea. A fost inclusă în diverse topuri ale „celor mai înspăimântatoare locuri din lume”, alături de alte zone precum Deşertul Mojave sau Golful Breeze din Statele Unite.
Pădurea Hoia Baciu a devenit faimoasă încă de acum șase decenii, de când au început să fie semnalate tot felul de mărturii despre stări de anxietate ale celor care o vizitau și despre senzația că ai fi urmărit de fantome.
Cele mai frecvente anomalii au fost problemele cu echipamentele electronice și modificările de natură bio-fiziologică, dureri de cap, frisoane, stări de greaţă.
Poza cu OZN-ul
Potrivit legendei locului, un cioban pe nume Hoia ar fi mers în pădure cu 200 de oi, dar nu s-a mai întors. Nu s-au găsit rămășițe umane sau animale după dispariția sa.
Hoia Baciu a intrat în atenția internatională în 1968, când Emil Barnea, maistru militar, a fotografiat ceea ce susținea el că este un OZN plutind deasupra Poianei din mijlocul pădurii. Barnea nu a avut nimic de câștigat, ci totul de pierdut. Guvernul comunist a considerat credința sa în paranormal drept nebunie și sabotajul de stat, iar omul și-a pierdut locul de muncă.
În pădurea Hoia Baciu există o zonă aparte, „Punctul 3 social activ”, centrul de maximă activitate pentru fenomenele considerate paranormale. Un alt aspect care merită menționat, este cel legat de stările tranzitorii între radiațiile gama și beta, amplificate de distorsiunile magnetice asociate deseori cu apariția unor siluete umanoide translucide.
„Iată-mă, într-un tur de noapte al Pădurii Hoia Baciu, încercând să experimentez adevărata spaimă în Transilvania”, scrie Sophie Buchan.
Fetița dispărută, zgomotul de copite, bâta care te lovește peste față
„Lui Alex, ghidul nostru, îi place să păstreze distanța față de miturile pădurii, cum ar fi povestea fetiței de cinci ani care a dispărut printre copaci și a apărut, ani mai târziu, neschimbată și în aceleași haine. Dar nici măcar el nu este imun la legendele lui Hoia Baciu. Am întrebat dacă putem campa în pădure peste noapte. M-a respins politicos, dând vina pe vremea din octombrie”, a povestit jurnalista britanică.
„Lui Alex nu-i place să doarmă în pădure. Mi-a povestit că prima dată când a campat peste noapte, el și prietenii lui au fost treziți de un zgomot foarte puternic al unei copite, un cal sau o căprioară uriașă. De fiecare dată când scoteau capul din cort pentru vedea ce se întâmplă, zgomotul se oprea. Cul altă ocazie, el a dormit într-un hamac pentru. s-a trezit ca și cum ar fi fost izbit cu o bâtă în față. O creangă căzuse peste el”, noteazpă Sophie.
„Acum, partea ușoară s-a terminat. Soarele a apus și suntem singuri într-o pădure deasă și întunecată”, punctează jurnalista, care a vizitat pădurea împreună cu un grup de 60 de turiști.
Ne îndreptăm lanternele spre copacii diformi. Mulți cresc în forme ciudate, în zig-zag sau în spirale, fenomen care nu a fost explicat în mod plauzibil de niciunul dintre oamenii de știință care au venit să investigheze. Mai mult, fiecare copac face spitale acest lucru în sensul acelor de ceasornic
Sophie Buchan:
Demonul de pe piept și lumea de dincolo de pădure
Ghidul Alex i-a povestit ziaristei cel mai înfiorător lucru pe care l-a auzit despre pădurea Hoia Baciu. „Ei bine, a fost un om care a înnebunit, crezând că a întâlnit un demon. Tocmai își făcuse un tatuaj cu un demon pe piept, pentru a îndepărta demonii…”.
20 de milioane de oameni au vizionat un documentar despre vânătoarea de fantome în Hoia Baciu, din 2015.
Alex plănuia să înceapă tururile ghidate în pădure, însă prietenii i-au spus, inițial, că este nebun „«Chiar și localnicii sunt prea speriați să vină în pădure, străinii vor crede că îi veți duce într-un loc întunecat și înfiorător, apoi le veți smulge rinichii»”.
„Ajungem la un copac care a crescut înt arc. Poate că acesta este portalul către o altă dimensiune. Trecem prin el, iar Alex ne spune să ne punem o dorință. Localnicii cred că «energia» pădurii li se transmite celor care intră în Poiană, spune el”, completează Sophie Buchan.
Nu au existat extratereștri, nu am văzut fantome. Nici un moment de teamă, fie, doar un sentiment ciudat de oboseală. Dar, îmi amintesc cuvintele lui Alex, înainte de a porni la drum: «Pădurea este bântuită doar dacă îți aduci propriile fantome”».
Sophie Buchan:
Foto: HoiaBaciuForrest.com, HoiaBaciuProject/photos
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro