- Felicia Nina Gherman este jurnalistă la Beijing și observă din prima linie atmosfera din oraș, felul în care acționează autoritățile și reacția populației la epidemia generată de noul coronavirus.
- Gherman spune că măsurile luate de oficialii chinezi ar fi greu de imaginat pentru orice altă țară din Occident.
- Un bun exemplu în acest sens îl constituie spitalele ridicate în timp record în Wuhan, prin înlăturarea obstacolelor birocratice.
- Jurnalista atrage atenția asupra știrilor false care circulă peste tot, inclusiv în România, și care generează o isterie nejustificată.
- Chinezii, spune Gherman, sunt speriați, dar și disciplinați și determinați să contribuie la efortul comun pentru depășirea pericolului.
-Când ați aflat de existența coronavirusului și cum?
-Imediat după confirmarea primelor cazuri de infecție cu acest virus în orașul Wuhan din provincia Hubei. Informațiile, din surse oficiale, au ajuns în Radio China Internațional (China Media Group), instituția în care lucrez de aproape nouă ani, în limba chineză. Colegii mei chinezi din secția română au tradus informațiile în română și acestea au ajuns la mine pentru editare.
Apoi, au început să vină tot mai multe informații despre această situație, cu actualizările de rigoare și despre măsurile stricte care se luau în toată China având în vedere faptul că Anul Nou Chinezesc bătea la ușă. Și pentru că în această instituție lucrează aproximativ 200 de experți străini, am primit măști și am fost instruiți ce să facem. Mai exact, să evităm locurile aglomerate, să rămânem în zona în care locuim, să anunțăm imediat dacă avem temperatură, în radio au fost instalate aparate pentru detectarea temperaturii corporale, să evităm orice contact cu persoane din orașul Wuhan, la care se adaugă reguli legate de spălatul des pe mâini, dezinfectatul obiectelor, inclusiv al măștilor și altele.
”Mă afectează emoțional să știu cât de îngrijorați sunt părinții mei”
-Cum vă simțiți acum în China? Cum vă afectează pe dumneavoastră ca cetățean român rezident în China această situație?
-După câteva zile libere dedicate Anului Nou Chinezesc am reluat munca și lucrez parcă mai motivată ca niciodată, ca și cum aceasta ar fi lupta mea, alături de colegii chinezi, de poporul chinez, în stoparea acestui nou coronavirus.
Noi, străinii, suntem victime colaterale ale acestui virus, dar nu mă plâng. A fost și este alegerea mea să fiu aici în aceste momente și sunt pozitivă, respect instrucțiunile primite, sunt vigilentă, îmi păstrez calmul, echilibrul și mai presus de toate credința în Dumnezeu. Am încredere deplină în măsurile clare și decisive luate de autoritățile chineze, măsuri greu de imaginat pentru orice altă țară din Occident, și convingerea fermă că poporul chinez va depăși această situație critică din care va trage cu siguranță multe învățăminte.
Emoțional, însă, mă afectează să văd oameni speriați, suferind exact în perioada Sărbătorii Primăverii, cea mai așteptată de chinezi, când toți merg acasă și se reîntregesc familiile, când au loc cele mai frumoase evenimente naționale și internaționale, când tradițiile milenare ale acestei țări pot fi văzute în toată splendoarea lor.
Mă afectează emoțional să știu cât de îngrijorați sunt pentru mine părinții mei acasă, în Maramureș, când văd isteria generalizată în România pe acest subiect, de curgerea nesfârșită de fake news-uri, scenarii apocaliptice, care prevestesc sfârșitul lumii. Și dacă eu reușesc să mă protejez de toate acestea, trecându-le prin filtrul rațiunii și al experiențelor pe care le trăiesc aici de aproape 9 ani, pe ei îmi este greu să îi țin departe de la peste 8.000 de kilometri.
Oameni buni, lăsați-mi părinții să trăiască liniștiți! Au 70 de ani. Documentați-vă, analizați, cântăriți bine lucrurile înainte de a scrie sau distribui informații neadevărate doar de dragul unui moment de senzație care durează o clipă, dar ale cărui consecințe pot fi devastatoare.
Felicia Nina Gherman:
-Ce efect au fake newsurile și exagerările din mass-media în China? În ce măsură intervine acest fenomen în modul în care este prezentată această situație în mass-media?
-Am acceptat acest interviu tocmai pentru a veni cu informații proaspete de la fața locului, așa cum le primesc, cum le simt și le trăiesc și, totodată, să îndemn la calm, la reținere în a face speculații, răstălmăciri, scenarii de tip SF sau judecăți de valoare la adresa unui popor încercat atât de greu în aceste momente.
Familia mea, rudele și prietenii mei din România sunt mai speriați de situație decât mine, care o trăiesc pe viu, din cauza fake news-urilor. Este o dezinformare în masă în presa occidentală, iar pe fondul acesteia, odată ajunse aici astfel de informații, pot crea panică, pot alarma și pot duce la alegeri impulsive. Nu trebuie făcut greul și mai greu, durerea și mai adâncă.
Este normal să se relateze despre această situație, dar consider că trebuie făcută la modul profesionist, fără a face senzațional și a crea o isterie la nivel global din încercarea unui popor, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a comunicat că nu sunt constituite motivele pentru a declara epidemie, cu atât mai puțin pandemie.
”Oamenii sunt calmi, resemnați, foarte atenți și vigilenți”
-Care este atmosfera în China, în general, de când a apărut acest virus?
-În momentul în care răspund la această întrebare, mă uit pe fereastră. Străzile din zona în care locuiesc sunt aproape pustii. Nefiresc pentru Sărbătoarea Primăverii, când capitala Beijing trepida de viață.
Dar oamenii răspund solicitărilor autorităților de a evita spațiile publice. Însă sunt calmi, resemnați, foarte atenți și vigilenți, nicidecum alarmați sau isterici. Toți poartă mască și respectă regulile de prevenție. Sunt în permanență informați cu evoluția situației și măsurile care se iau.
De altfel, chinezii ca popor sunt foarte disciplinați și uniți, mai ales în astfel de momente. Au înțeles cu toții că Anul Nou Chinezesc 2020 a început cu o încercare grea pentru ei, cu provocări, pierderi și costuri uriașe. Dar miza este prea mare. În această luptă sunt angrenați cu toții și victoria trebuie câștigată. Așa gândesc și acționează acum chinezii, iar capacitatea lor de coeziune și de mobilizare în situații de criză este lăudabilă.
În orașul Wuhan, epicentrul focarului, izolat acum, un hub al industriei și comerțului din centrul Chinei și casă pentru 11 milioane de oameni, aceștia ies noaptea în balcoane și cântă cu toții un cântec patriotic vechi intitulat Ge Chang Zu Guo (Singing the Motherland). Pe toate site-urile, blogurile și rețelele de socializare circulă scurte video-uri făcute de chinezi de încurajare, de capacitare, care, deși sfâșietoare, sunt motivaționale inclusiv pentru noi străinii.
Peste tot se aude Jia You!, Jia You! Luptă China! De altfel, chinezii au dovedit de-a lungul istoriei că termenul “imposibil” nu-și mai are locul în dicționar. Și încă un lucru important. Atunci când națiunea chineză a ajuns într-un moment crucial, se ridică și este dispusă ca din trupul și sângele său să construiască un alt Mare Zid. Sunt versurile Imnului național al Chinei, care spune totul despre forța acestui popor și pe care o simt în aceste zile.
Felicia Nina Gherman:
-Care sunt măsurile luate în Beijing?
-Lista este lungă, voi spune câteva. Autoritățile chineze au luat măsuri de protecție uriașe în toată China. Sincer, nu știu care altă țară din lume ar fi acționat la fel, cu atâta fermitate și hotărâre. Au fost închise orașe, au fost anulate evenimente naționale și chiar internaționale, au fost distribuite gratuit miliarde de măști de protecție, iar oamenii primesc mereu informații legate de modul în care trebuie să se protejeze, despre igiena elementară și primul ajutor în caz de nevoie, inclusiv în magazine și localuri.
Accesul spre potențialele zone de risc a fost restricționat. Toate spitalele au fost dotate la intrare cu aparate pentru luarea temperaturii corporale și pregătite să răspundă tuturor solicitărilor. Au prelungit vacanța dedicată Sărbătorii Primăverii până în 2 februarie. Chinezii sau străinii care au călătorit în afara țării sau în afara zonelor în care locuiesc și se întorc trebuie să stea acasă timp de 14 zile, abia apoi pot merge la muncă, pentru că, potrivit specialiștilor chinezi, perioada medie de incubație a noului coronavirus este de aproximativ zece zile, cea mai scurtă fiind o zi, iar cea mai lungă 14 zile, virusul fiind infecțios în perioada de incubație, ceea ce îl face foarte diferit de SARS.
În supermarketuri este sterilizat fiecare cărucior, toate mijloacele de transport sunt dezinfectate și dotate cu aparate pentru luarea temperaturii corporale.
Și o măsură de ultimă oră este punerea în carantină a tuturor cartierelor din Beijing, o metropolă cu peste 22 de milioane de locuitori. Ce înseamnă acest lucru? În fiecare cartier există acum o singură intrare cu un punct de control, toate celelalte sunt blocate. Fiecare persoană care intră într-un cartier trebuie să declare de unde vine, unde merge, dacă a fost în orașul Wuhan, dacă a intrat în contact cu persoane din Wuhan, în plus îi este luată temperatura. Chinezii care fac cumpărături online trebuie să vină să le ridice de la acest punct de control.
Felicia Nina Gherman:
-Am citit că mai multă lume a fost nemulțumită de faptul că autoritățile au intervenit târziu. Este adevărat?
-Din punctul meu de vedere, autoritățile au acționat prompt în momentul în care au înțeles că se confruntă cu un virus periculos. Regretabil este faptul că focarul a izbucnit în ajunul Sărbătorii Primăverii, perioadă în care China înregistrează cea mai mare migrație anuală de persoane din lume. De aceea a fost accelerată viteza și amploarea răspândirii virusului, punând în pericol securitatea vieții și sănătatea publică.
Tocmai de aceea, specialiștii susțin că o măsură importantă este reducerea circulației persoanelor și a contactelor dintre oameni, cu scopul de a elimina căile de răspândire a virusului și stoparea cazurilor noi de infecție. Este lesne de imaginat că aceste decizii au fost luate cu mari eforturi, însă în mod categoric. Secretarul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vizita sa de marți, 28 ianuarie, în China, a apreciat concentrarea uriașă și măsurile pragmatice luate de China pentru a stopa răspândirea virusului.
-Din experiența dumneavoastră, cum gestionează autoritățile chineze o situație de criză?
-Printr-o capacitate uriașă de analiză și decizie, printr-o viteză uluitoare în adoptarea deciziilor luate în situații de criză. Apoi, măsurile luate, după consultarea tuturor liderilor și responsabililor locali, au susținerea și sprijinul celor 1,4 miliarde de oameni cât este populația Chinei acum, mobilizarea exemplară a societății condusă de guvernul central ca răspuns la o situație de criză.
La această oră se desfăşoară o campanie amplă de combatere a crizei cauzate de noul coronavirus într-o perioadă în care se înregistrează, așa cum am mai spus, un flux uriaş de persoane, o problemă urgentă, complexă şi delicată, nemaiîntâlnită pe plan mondial. Fără îndoială, aceasta este şi un test important asupra capacităţii Beijingului de a gestiona o asemenea criză publică, dar şi de guvernare a ţării.
Cum ridică China un spital în doar câteva zile
-Cum vi se pare construirea a două spitale într-un interval de câteva săptămâni?
-Absolut firească pentru China. La Wuhan, autoritățile aplică acum multe din lecțiile învățate în anul 2003 la Beijing în timpul crizei SARS. Construcția unui spital în șase zile este una dintre acestea. În 2003, în capitala Chinei a fost ridicat un spital tot în șase zile și a devenit operațional într-o singură zi. Atunci, au fost spitalizați 680 de pacienți, dintre care 672 au fost recuperați.
De această data, autoritățile din Wuhan au decis să construiască două unități sanitare, Spitalul Huoshenshan cu o capacitate de 700 până la 1.000 de paturi și Spitalul Leishenshan care va avea între 1.300 și 1.500 de paturi, pentru a trata noii pacienți cu pneumonie, conform CGTN Construcția acestora este în plină desfășurare și vor fi date în folosință în 3, respectiv 5 februarie.
Cum este posibil acest lucru? China are capacitatea de a lua decizii mai rapide și hotărâte pentru a răspunde la criză și ocolește obstacolele birocratice. Este permisă aprobarea imediată, chiar instantanee a planurilor de urgență pentru o clădire. În plus, terenurile în China sunt deținute de stat și sunt închiriate cetățenilor. Acest fapt presupune că o construcție poate fi făcută imediat și dată în folosință cât mai rapid posibil.
Felicia Nina Gherman:
La care trebuie să adaug forța de muncă masivă, care face posibilă ridicarea în câteva zile a unei clădiri fără a aduce atingere calității acesteia. 30 de echipe medicale, cu un total de 4.130 de persoane, sunt deja în provincia Hubei, alăturându-se colegilor lor în lupta împotriva virusului. Alte 13 echipe medicale sunt în drum spre provincial Hubei. Potrivit Radio China Internațional, aproximativ 6.000 de medici din toată țara își unesc acum eforturile în stoparea răspândirii virusului.
Personalul medical ajuns în provincia Hubei este alcătuit din medici și infirmiere din secțiile de boli respiratorii, infecții și terapie intensivă, inclusiv medici militari, de medicină tradițională chineză și occidentală, din toate provinciile și regiunile autonome ale Chinei, cu excepția Tibetului. În afară de orașul Wuhan, aceste echipe medicale lucrează și în spitale din Huanggang, Xianning, Xiaogan, Xiantao, Qianjiang și altele.
-Ce părere aveți de informațiile care există acum în presă? Ce lipsește?
-China trece prin încercări grele de mai bine de o săptămână. Amenințarea vine de la un virus, o nouă tulpină de coronavirus, care a ucis zeci de oameni și a infectat mii. Și mai grav este faptul că nu se cunoaște ce amploare poate lua acest focar. Măsurile severe luate de autorități afectează deja comerțul, transportul și economia. Acestea sunt comunicate tot mai clar și prompt.
Toate informațiile pe care reușesc cercetătorii să le afle despre virus sunt updatate și transmise imediat, la fel și numărul cazurilor de infecție, al deceselor și al persoanelor care s-au recuperat, din țară și de peste hotare, fiind instituit un buletin zilnic privind cazurile de infecție, cu promisiunea fermă a guvernului că va pedepsi toate autoritățile locale care nu furnizează actualizări rapide.
Identificarea agentului patogen a fost realizată în mai puțin de o săptămână şi China a transmis informaţiile despre secvențele de gene virale Organizației Mondiale a Sănătății și altor țări în timp util. Mai mult, a inclus rapid pneumonia cauzată de noul coronavirus în categoria bolilor contagioase.
Felicia Nina Gherman:
Chinezii au demarat războiul împotriva virusului în care fiecare minut şi secundă contează. Informațiile așteptate cu sufletul la gură de toată lumea sunt cele legate de antidotul, leacul care să stopeze acest virus. Dar acesta este nou și în ciuda cercetărilor care se fac zi și noapte încă nu se știe totul despre el. De aceea, bătălia contratimp împotriva lui este atât de dureroasă.
China are experiența epidemiei SARS care a izbucnit în 2003 și a ucis peste 800 de persoane din lumea întreagă. În cei 17 de ani care au trecut de atunci, sistemul de sănătate a fost dezvoltat și îmbunătățit, China a aprofundat cunoștințe și cercetări, este mai informată și mai dotată, de asemenea, conștientizarea oamenilor este mai accentuată. Cu toate acestea, leacul așteptat nu poate fi realizat de azi pe mâine, însă se depun eforturi supraomenești în acest sens.
Iată ce au transmis cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor care au reușit să izoleze virusul și să selecteze o tulpină în efortul de a dezvolta un vaccin pentru noul coronavirus, conform CGTN, televiziunea națională a Chinei: ”…Aceasta este lupta dintre om și natură. Singurul instrument pe care îl putem folosi este știința medicinei. Și singura cale este să o folosești cu smerenie și răbdare…”. Exploatarea vaccinului este în plină evoluție și este așteptat ca acesta să fie disponibil în următoarele luni