Ganesh Gowrishankar, cercetător la Laboratorul de Robotică al Universității din Montpellier, Franța, a dezvoltat un al șaselea deget pentru mână, unul robotic, împreună cu un coleg de la Universitatea de Electro-Comunicații din Tokyo.
În studiul lor aceștia au răspuns la o întrebare nouă în spațiul academic: Creierul nostru poate să accepte o parte suplimentară a corpului autonomă, care poate fi mișcată independent de orice altă parte?
„Putem simți elementele adăugate ca și cum ar face parte din corpul nostru?”, a pus problema Gowrishankar în articolul redactat pentru The Conversation.
Alte studii din aceeași sferă au urmărit ce se întâmplă după înlocuirea unor părți ale corpului cu degete robotice sau proteze de braț, de pildă. „Dar toate aceste investigații se bazează pe o înlocuire a unui membru, în care partea adăugată este animată de mișcările și feedback-ul haptic al părților existente ale corpului”, a explicat cercetătorul.
Rezultatele studiului au arătat că da, te poți obișnui destul de ușor cu o parte suplimentară, ceea ce este „încurajator pentru dezvoltarea viitoare a membrelor artificiale portabile”.
Experimentul
După aproximativ o oră de exerciții, voluntarii au reușit să-și miște degetul robotic, a mai precizat Gowrishankar. Partea respectivă de corp este echipată cu un senzor haptic, adică ai un simț tactil, ca în cazul oricărui deget.
Ca să observe cum li se schimbă percepția despre propriul corp, cercetătorii le-au propus diverse activități participanților la studiu. De exemplu, să atingă cu degetul mic o linie desenată, dar fără să-și privească degetele.
„Acest experiment a arătat că oamenii deveneau nesiguri cu privire la poziționarea propriului deget mic în spațiu. Cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică urmărim amploarea modificării activității cerebrale a utilizatorilor, în legătură cu reprezentarea celui de-al șaselea deget robot. De exemplu, vrem să aflăm ce zone ale creierului sunt activate atunci când utilizatorul își mișcă acel deget”, a adăugat cercetătorul francez.
Flexibilitatea creierului nostru
Creierul uman are capacitatea de-a accepta o proteză și de-a crede că aceasta face parte din propriul corp, se mai arată în articol. Asta pentru că e destul de ușor să-l păcălim, a mai precizat Gowrishankar, pentru că e foarte flexibil.
„Această flexibilitate este foarte utilă, deoarece corpul uman se schimbă pe măsură ce creștem și îmbătrânim. Schimbările fizice pot fi cauzate și de accidente sau prin paralizie, la care oamenii sunt capabili să se adapteze. Noțiunea de «încarnare» (termen din neuroștiință, n.r.) ne permite să acceptăm proteze pentru a înlocui sau a completa funcții ale corpului pierdute”, a încheiat cercetătorul.
Foto: 123rf.com