Bucureștiul este al doilea oraș pe itinerariul turneului de realitate virtuală „UE salvează vieți” , care va trece prin șase metropole europene. Ai ocazia să te familiarizezi cu operațiunile pe care Uniunea Europeană le desfășoară pentru a răspunde la dezastre naturale sau la catastrofe provocate de om. Cu ajutorul celei mai avansate tehnologii de realitate virtuală disponibilă, poți experimenta într-un mod unic operațiunile de protecție civilă și asistență umanitară conduse de Uniunea Europeană.
Expoziția este deschisă până pe 6 mai
Prin ochelarii VR poți trăi o experiență de neuitat în cadrul expoziției. Un echipaj de filmare dotat cu camere VR a surprins răspunsul echipelor UE la crize umanitare și dezastre în imagini nemaivăzute, filmate la 360 de grade.
În cadrul a trei experiențe virtuale, sunt prezentate operațiuni diferite de pe glob. În prima experiență se oferă o perspectivă a crizei Rohingya, una dintre cele mai grave crize umanitare din lume. Vei avea oportunitatea să urmărești desfășurarea unui proiect finanțat de UE în principala tabără de refugiați din Bangladesh.
A doua experiență reprezintă o vizită în cabina unui avion de stins incendii și participarea la stingerea unui incendiu de pădure care a cuprins o zonă foarte mare, din Italia. Vei vedea de aproape efectele devastatoare ale acestor incendii asupra naturii și așezărilor uman.
A treia experiență constă într-o simulare de cutremur, adică doar unul dintre multele exerciții de protecție civilă în timpul cărora se antrenează echipele de protecție civilă, precum pompierii sau echipajele de intervenție medicală. Experiența arată cât de importantă este pregătirea pentru dezastre înainte ca acestea să se petreacă.
Expoziția este deschisă zilnic în centrul comercial Plaza România din București, între 27 aprilie și 6 mai, de luni până sâmbătă, între orele 10.00 și 22.00 și duminică, între orele 10.00 și 21.00.
După București, turneul va trece prin Roma, Berlin, Marsilia și Madrid, în următoarele luni.
Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene reunește resursele și competențele celor 28 de state membre ale UE, împreună cu cele ale Islandei, Muntenegrului, Norvegiei, Serbiei, Macedoniei și Turciei. Când are loc un dezastru, orice țară din lume poate active mecanismul, dacă îi sunt depășite capacitățile la nivel național. Ca urmare, UE a putut oferi un răspuns corespunzător în mai multe crize majore din ultimii ani, printre care: ciclonii tropicali Irma și Maria în Insulele Caraibe (2017), uraganul Matthew în Haiti (2016), conflictul din estul Ucrainei (2015), inundațiile din Balcanii de Vest (2014) sau epidemia de Ebola din Africa de Vest (2014).
CITEȘTE ȘI:
VIDEO/Cum arată aranjamentul floral de 5.000 de euro pentru o nuntă regală. Olandezul care l-a creat e fascinat de România
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!