Prima oprire la o farmacie, în cartierul Tineretului din București, cu punga de medicamente care conține, în mare parte, aspirine, analgezice și câteva vitamine expirate. Un prim refuz categoric. „Nu avem fonduri, noi plătim la kilogram atunci când le predăm. În plus, e și pandemia, nu putem primi nimic din exterior”, spune farmacista fără să lase loc de alte întrebări.
Ordinul Ministerului Sănătății prevede ca medicamentele nefolosite sau expirate să fie duse la farmacii, însă nu există nicio metodologie de aplicare.
Responsabilitatea plății pentru transport și incinerarea medicamentelor rămâne la farmacii, dar în pandemie multe dintre ele n-au mai vrut să primească pungile românilor fruntași la automedicația în special cu antibiotice.
Restricția din pandemie a fost „o informare”
Un telefon la Colegiul Farmaciștilor din România lămurește faptul că în prezent nu există nicio astfel de restricție impusă în contextul pandemic.
„Nu există o reglementare în acest sens, este o politică internă, poate fi opțiunea, în contextul dat, a farmaciștilor respectivi. Este o alegere de protecție care poate fi înțeleasă”, explică Anca Crupariu, de la Colegiu, pentru Libertatea.
Ajung la o altă farmacie, din zona Piața Unirii. Farmacista susține că o restricție a existat la începutul pandemiei, când noul coronavirus era mai puțin cunoscut. Însă azi n-ar mai fi valabilă. De fapt, e vorba de „o informare prin care ni se spunea să nu mai strângem pe perioada pandemiei, la început, dar acum nu mai e”, explică femeia din spatele tejghelei.
Oricum, nici aici nu mai primesc medicamente expirate. Nu oferă niciun argument pentru refuzul lor.
Punga cu medicamente este plimbată mai departe, de data asta spre cartierele din apropierea centrului Bucureștiului.
Un ordin vag
„Legea nu e reglementată, recomandă, dar pe mine nu mă obligă. Nefiind eu patron, nu am banii. Încercați la lanțuri mai mari”, explică o farmacistă de la o farmacie de cartier.
În plus, „ne cere chitanța să vedem că le-ați luat de aici, dar fiind expirate oricum nu contează, eu înțeleg. Deci nu putem să le primim fără chitanță și clienții care vin să le predea nu o mai au”, mai completează ea.
În ciuda Ordinului Ministrului, care prevede că „medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”, în realitate, multe farmacii refuză să le primească sau solicită elemente care nu sunt stipulate nicăieri în lege, precum chitanța.
„Deocamdată sigur că este în vigoare acel ordin (n.r. 119/2014), farmaciștii cunosc acest lucru, dar de asemenea ei știu că va ieși o nouă lege care va stabili alte reglementări. În mod normal, ar trebui să fie preluate de farmacii, dar se așteaptă noile reglementări”, explică reprezentanta Colegiului Farmaciștilor.
În așteptarea legislației
Noua legislație, „mai corectă”, e așteptată în contextul în care ordinul actual nu precizează multe aspecte; cine suportă costul, de exemplu, mai explică Crupariu.
Pachetul legislativ în acest sens propus de USR în 2019 a trecut de Senat și în prezent se află în Cameră pentru dezbatere și a fost creată „în vederea prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului şi asupra sănătăţii populaţiei”.
Printre altele, legea propune inscripționarea ambalajelor medicamentelor cu atenționarea „Returnați medicamentele expirate în farmacii!”.
Totodată, conform propunerii, costurile „pentru preluarea deşeurilor de la deţinători, ambalajele dedicate colectării, transportul, sortarea, recuperarea ambalajelor în vederea reciclării şi eliminarea deşeurilor de substanţă farmaceutică” ar trebui să fie suportate de companiile farma, așa cum se întâmplă deja în alte țări din Uniunea Europeană.
E în virtutea principiului responsabilității producătorului. Poluarea farmaceutică trebuie combătută, așa cum se întâmplă și în cazul bateriilor, anvelopelor, electronicelor.
Adrian Wiener, unul dintre inițiatorii pachetului legislativ, pentru Libertatea:
Medicamentele expirate sunt deșeuri periculoase
În plus, în perioada pandemiei, lumea a acumulat în casă și mai multe medicamente, subliniază senatorul. „Mergem cu plasa la gunoi și medicamentele expirate ajung în gunoiul menajer”, explică el.
Fără să existe date exacte, în 2019, se vorbea de aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate, adică deșeuri periculoase, care ajung anual la gropile de gunoi și în sistemul de canalizare, conform Hotnews.
În ceea ce privește refuzul din partea farmaciilor, de a primi medicamentele expirate, Wiener crede că acestea „nu doresc să își încarce activitatea și cu acest lucru”. Iar legislația actuală, incompletă și neclară, le permite asta.
Refuzul celor zece farmacii
„Într-un moment în care se așteaptă apariția de noi reglementări, sigur că lucrurile sunt mai greu de gestionat”, mai spune Crupariu.
Cum se traduce asta în răspunsurile primite de la zece farmacii?
- „Nu avem contract cu firma care colectează, încercați unde e un lanț (n.r. – mai multe farmacii)”;
- „Momentan nu mai colectăm, atât pot să vă spun, atât ni s-a spus și nouă”;
- „Încercați în alte farmacii”.
Întrebată dacă există o bază de date cu farmaciile care primesc în prezent medicamentele expirate, Crupariu spune că „probabil că există și farmacii care se conformează. Noi, Colegiul Farmaciștilor, nu avem în atribuție o astfel de evidență”.
Singurul răspuns afirmativ primit de Libertatea de la aproximativ zece farmacii consultate a venit de la farmacia HelpNet din Vitan.
Farmacista a oferit un formular în baza căruia să primească medicamentele expirate. Formularul conține informații precum: denumirea medicamentului, când au expirat și câte comprimate sunt predate.
O altă problemă
Practic, farmaciile ar trebui să fie ca o vamă între populație și firma care se ocupă de incinerarea medicamentelor expirate, conform ordinului. Iar pe lângă medicamentele aduse de oameni, farmaciile mai au și stocurile proprii de medicamente expirate.
„Eu am dulapul plin, nu mai am unde să pun produsele noastre care ne expiră, că și pe acelea trebuie să le izolez. Cred că a rămas o singură firmă și e suprasolicitată, este singura explicație. Noi avem un contract cu ei și nu vin la timp. Asta e problema”, explică reprezentanta unei farmacii.
Cine e firma care colectează medicamentele expirate?
Stericycle România este firma indicată de farmacistă. Teoretic, aceasta se ocupă, contra cost, de preluarea și incinerarea medicamentelor expirate.
În 2015, un dosar penal a fost deschis pe numele companiei americane Stericycle, după ce angajații companiei au fost surprinși aruncând medicamente la groapa de gunoi de la Chiajna, nota Libertatea.
„Nu trebuie să le deversăm în apele din circuitul potabil, din păcate, asta se întâmplă și nu numai la noi. Trebuie tratate ca deșeuri periculoase”, spunea și Răzvan Prisada, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor, într-o intervenție la Digi24, la începutul anului. Asta după ce zeci de cutii de medicamente expirate au fost aruncate pe malul lacului Tarnița.
Libertatea a contactat compania pentru a afla cu câte farmacii din București are contract în prezent și ce cantitate de medicamente expirate a ridicat de la acestea în ultimii ani. Până la momentul publicării acestui articol nu am primit un răspuns.
Un experiment VICE România din aprilie 2020 arăta că atunci farmaciile primeau mai ușor medicamentele expirate. De asemenea, site-ul hartareciclării.ro propune și o hartă online cu puncte din București în care se primesc medicamente expirate și care poate fi updatată în timp real.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro